Čitava je paleta u nijansama pripreme, ali gotovo svi slažu se u jednome - najbolji krumpir za knedle jest onaj stari. Neki ih jedu s vrhnjem i šećerom, drugdje mirišu na cimet i vanilin šećer.

Recepti za tradicionalne okruglice prenose se iz generacije u generaciju, pa će tako neke domaćice pire od krumpira i brašna izmijesiti s margarinom, uljem ili svinjskom masti a druge se zalažu za maslac.

Koristite li jestivi škrob (gustin) umjesto brašna, na 500 g krumpira ide oko 35 g gustina, 2 jaja i 25 g rastopljenog maslaca. Kako vam se tijesto ne bi lijepilo za ruke prilikom oblikovanja knedli, možete ih pobrašniti, namočiti vodom ili nauljiti.

Koristite li smrznuto voće za nadjev, pripazite da nema previše vode, a dobro ga je i pošećeriti. Želite li da knedle budu pahuljaste, krumpire nakon kuhanja stavite u pećnicu koju zagrijete na 160 °C pa potom isključite. Krumpire ostavite unutra oko 15 minuta kako bi se izvukla tekućina.

1. Koristite pogrešno brašno 

Dobra kombinacija odgovarajućeg krumpira i mekog brašna nije nužno loša, ali kako biste bili sigurni da neće biti „gumasti“, bolji je odabir oštro.

2. Niste dovoljno izmijesili tijesto

Tijesto od krumpira dobro izmijesite na podlozi posutoj brašnom kako knedle ne bi nakon kuhanja bile gnjecave.

3. Radite "odokativno"

Ako ste već bezbroj puta napravili knedle, recept imate u malom prstu, ali radite li ih povremeno i svaki put ispadnu drukčije, bolja je varijanta izvagati sastojke i držati se provjerene formule.

4. Koristite nezrele šljive

Zelene šljive ili marelice neće ispustiti dovoljno soka i arome, pa im valja dati dovoljno vremena da sazriju.

5. Ne dodajete sol

Kako tijesto ne bi bilo bezukusno, dodajte i prstohvat soli koja će naglasiti slatkoću sokova iz šljiva.

6. Kuhate ih predugo ili nedovoljno

Knedle stavite kuhati u kipuću vodu. Kuhajte dok ne isplivaju na površinu pa zatim još 2 minute.

Knedle od šljiva Hrana i piće Recept za knedle sa šljivama koje super ispadaju baš svaki put

7. Radite prevelike okruglice

Prevelike okruglice lako se raspadnu, a jednako vrijedi i u slučaju da koristite velike šljive u kombinaciji s premalo tijesta. Prije stavljanja u vodu pogledajte svaku okruglicu i je li nadjev ravnomjerno obložen.

8. Ostavljate grudice u pireu

Krumpir za pire protisnite kroz prešu, ali ako je nemate, usitnite svaki posebno gnječilicom. Pripazite da ne bude sitnih komada – pire mora biti kremast.

9. Mijesite topli pire

Prije pripreme tijesta ostavite pire da se dobro ohladi. Neke domaćice ostavljaju tijesto da se odmara i nekoliko sati.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju