Vjerujemo kako se svi još jako dobro sjećate novinara Borata Sagdijeva, kojeg je sjajno utjelovio genijalni Sacha Baron Cohen. Jest, film je nakon izlaska jedno vrijeme bio zabranjen u Kazahstanu, jer su vlasti smatrale kako se Cohen preko svog lika sprda s kazahstanskim vrijednostima i državom. Ipak, danas vjerojatno tako ne misle jer je činjenica kako je ovaj filmski lik itekako ucrtao Kazahstan na mapu svijeta, a nekad je bitno da se za vas čuje, pa makar da se netko i šali s vama.

Desetak godina nakon Borata, Kazahstan je sve popularnija destinacija i za to ima sasvim dobre razloge.

Stijene s crtežima

120 kilometara od Almatyja smjestile su se neobične stijene, koje potječu još iz brončanog doba. One su ukrašene raznim crtežima i pismima, a nalaze se i pod zaštitom UNESCO-a.



Skijanje u gradu

U redu, ima i Zagreb Sljeme, tako da skijanje u gradu za nas nije novost. No, 30 minuta vožnje od centra Almatyja (opet Almaty) nalazi se Shymbulak skijalište, u kojem sezona traje od prosinca do travnja. Ovo je inače jedno od najmodernijih skijališta centralne Azije.

U potrazi za pticama

Ukoliko ste zaljubljeni u leteća stvorenja, Kazahstan je zbilja dobra opcija za vas. Ovdje žive neke vrste koje se ne mogu pronaći nigdje drugdje, pa vam je tako na izboru i uzimanje ture u kojoj provedete 10 dana u pustinjskom području, u potrazi za pticama. Ornitolog vam je ujedno i vodič, ali je i cijena paprena, oko 20 tisuća kuna.

Odgovor na Veliki kanjon


Jest, Amerika se diči Velikim kanjonom (Grand Canyon), ali Charyn kanjon je kazahstanski odgovor na njega. Ogroman je, zaljubljenici u prirodu ga obožavaju, a vole ga i ljubitelji Instagrama…



Neobični muzeji

Zaljubljeni ste u neobične male muzeje i oni vam imaju mnogo više "šmeka" nego Louvre ili Uffizi? U tom slučaju svakako obiđite Muzej narodnih glazbenih instrumenata u Almatyju. Nalazi se u parku, a smjestio se u drvenoj kući.



Konjsko meso

Jeste li za jedan dobar horseburger? U slučaju da jeste, na pravom ste mjestu. Zelena tržnica u Almatyju (čini se kako je sve ovdje) prepuna je hrane, a konjetina se nalazi gotovo na svakom štandu.

Čudesna džamija

Aha, evo nas konačno i u Astani, glavnom gradu zemlje. Ovdje se nalazi fascinantna džamija, čije su minarete, ali i kupola, zlatne. Radi se o trećoj najvećoj džamiji centralne Azije, tako da je se isplati turistički posjetiti.

Jezero Kaindy

Nastalo je nakon potresa 1911. godine, a skriveno je u planinama Tien Shan. Ovo prekrasno jezero tirkizne boje okruženo je čudesnom prirodom, a nalazi se 5 sati vožnje od Almatyja. Recimo da je za nekakav dvodnevni izlet, savršeno.

Bayterek toranj

Spomenuti toranj nalazi se u glavnom gradu, a raste 97 metara u nebo. Njegova specifičnost je što je na vrhu ukrašen zlatnim jajetom (vole zlato, čini se), do kojeg možete doći s liftom. Od tamo se naravno pruža, veličanstven pogled na grad.

Idemo u svemir


Poznato vam je, vjerujemo, kako je Juri Gagarin bio prvi čovjek u svemiru. No, manje vam je poznato kako se u visine vinuo upravo iz Kazahstana, točnije kozmodroma Bajkonur. Naravno i za kozmodrom možete uzeti organiziranu turu, ali znajte da više nećete naći rakete i slične stvari…

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju