Ova prekrasna zemlja još uvijek je neistražena i nepoznata manje više svima, stoga je vrijeme da je kroz 10 činjenica što bolje upoznamo!

1. Kazahstan ima postaju za lansiranje brodova u svemir. Radi se o Bajkonuru, koji je sagrađen pedesetih godina prošlog stoljeća dok je trajala sovjetska i američka utrka u svemirskom programu.

2. Kazahstan je površinom od gotovo tri milijuna kvadratnih kilometara najveća zemlja na svijetu koja nema izlaz na more. Ipak, ima malenu mornaricu, zlu ne trebalo.

3. Graniči s pet zemalja – Rusijom, Kinom, Kirgistanom, Uzbekistanom i Turkmenistanom.

4. Od stjecanja neovisnosti 1991. godine, na čelu zemlje nalazi se isti čovjek, predsjednik Nursultan Nazarbayev kojeg se često proziva za učestalo kršenje ljudskih prava.



5. Kazahstansko nacionalno piće je fermentirano konjsko mlijeko. Mmmm.

6. Što se tiče etničkog sastava, Kazahstan je jedna od najraznolikijih zemalja na svijetu. Ovdje je dom pronašla 131 nacija, od Kazahstanaca, Rusa, Nijemaca, Tatara…

7. Zemlja ima brojna skijališta, a jedno od njih, Shymbulak, posjetio je i princ Harry s djevojkom prije dvije godine.

8. Mnogi dijelovi Puta svile, koji je nekad povezivao trgovački put između istoka i zapada, prolaze kroz Kazahstan.

9. Glavni grad, Astana, iz godine u godinu poprima sve futurističkiji izgled, a neke od najpoznatijih građevina u njoj je napravio slavni britanski arhitekt Norman Foster.

10. Jahanje je vrlo važan dio kulture, a i njihov nacionalni sport kyz kuu tiče se jahanja. Također, konjsko meso je često na menijima restorana.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju