Svi vi koji se spremate putovati u Kazahstan više ne morate tražiti letove za Astanu jer taj grad pod tim nazivom – više ne postoji. Umjesto Astane morat ćete tražiti karte za Nursultan, s obzirom na to da su Kazahstanci promijenili ime glavnom gradu u čast dosadašnjeg predsjednika, koji je iznenada podnio ostavku.

Nursultan Nazarbajev neočekivano je, nakon gotovo 30 godina vladanja Kazahstanom, podnio ostavku. Naslijedio ga je premijer Tokajev, kojem je jedan od prvih poteza po preuzimanju vlasti bio prijedlog o preimenovanju glavnoga grada iz Astana u Nursultan, kako bi zahvalili dosadašnjem predsjedniku za sve što je učinio za kazahstanski narod.

Naravno, prijedlog je dočekan s oduševljenjem, pa ga je parlament brže-bolje i izglasao, te je tako nakon 21 godine „mira“, glavni grad Kazahstana ponovno, još jednom u povijesti, dobio novo ime.

Davne 1830. godine kad je osnovan kao ruska utvrda, grad je nosio ime Akmola (bijeli grob). 1961. grad je dobio naziv Celinograd, da bi 30 godina poslije, raspadom Sovjetskog Saveza bio ponovno nazvan Akmola. Taj naziv je zadržao punih 7 godina, dok nije dobio ime Astana, što u prijevodu znači – 'glavni grad'.

Sadašnji naziv Nursultan će zasigurno ostati jedno vrijeme, za grad koji je centar političke i ekonomske moći, no ako želite doživjeti kulturu i vidjeti više toga, tada se isplati posjetiti najveći grad u zemlji – Almaty.

Ulaz se kažnjava: Mediteranski raj koji je propao u 24 sata Varosha Cipar Famagusta +1 Varosha

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju