Prvi kontinent na listi je Afrika. Ime je dobila po narodu Afri iz Tunisa. Naime, nakon što su Rimljani osvojili Kartagu (u Tunisu) nazvali su svoju novu pokrajinu Africa, upravo prema narodu koji je ondje živio. Doslovan prijevod imena Africus znači - "zemlja u kojoj žive Afri".

Drugi na listi kontinent je Antarktika, koja je ime dobila od grčke riječi "antarktike", što u doslovnom prijevodu znači "suprotno od sjevera". Prva osoba koja je to spomenula bio je kartograf John George Bertholomew.

Ime Azija dolazi od starogrčke riječi “Ἀσία”, a koristi se sve od 440. godine prije Krista od doba cara Herodota. Iako se vjeruje da je ime bilo korišteno i ranije, Herodot je prvi zapisao ovo ime u svojoj knjizi "Histories".


Terra Australis je podrijetlo našeg idućeg kontinenta - Australije. U doslovnom prijevodu znači "nepoznata zemlja juga", a koristi se još iz doba Rimskog carstva. Rimljani nisu znali da Australija postoji, ali su tako nazivali daleku neku zemlju, a upravo ime Terra Australis koristilo se nakon što je Australija otkrivena od strane Europljana.

Za ime Europa se vjeruje da potječe od imena Europe, jedne od brojnih ljubavnica boga Zeusa iz grčke mitologije.


Zadnji kontinenti koje spominjemo u ovom članku su Južna i Sjeverna Amerika. Oni svoje ime mogu zahvaliti moreplovcu i istraživaču Amerigu Vespucciju koji je 1499. i 1502. među prvima putovao prema "novoj zemlji". Kartograf Martin Waldseemüller je bio prvi koji je napravio kartu s novootkrivenim kontinentom, nazvanim Americus.
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju