1. Napravite zobenu kašu s dodatkom mlijeka
Vjerojatno ste čuli da je zobena kaša odličan doručak koji tijelo čini sitim sve do ručka. To je istina, ali samo ako ju skuhate s nekim izvorom proteina poput mlijeka, a ne od vode. Ako vam klasično kravlje mlijeko nije po volji, upotrijebiti možete i sojino.

Ne zaboravite miješati zobenu kašu. Što više miješate, to će zob ispuštati veću količinu škrobi i dati vam kremastiju teksturu kaše.

Dakako, na raspolaganju vam je i bademovo mlijeko ili ono od lješnjaka, no ono ima manje bjelančevina pa u kašu svakako dodajte i nešto orašastih plodova.

2. Zajamčite si kremastu teksturu kaše
Ako želite da zobena kaša ima kremastu teksturu, zob stavite u lonac tek kad tekućina zavrije. S druge strane, ako želite da se zob osjeti 'pod zubom', ubacite je u hladnu tekućinu i tek onda stavite na štednjak. Također ne zaboravite miješati. Što više miješate, to će zob ispuštati veću količinu škroba i dati vam kremastiju teksturu kaše.

3. Ne zaboravite dodati sol
Bez obzira na to kuhate li slanu ili slatku kašu, potrebno je dodati prstohvat soli u svoju kulinarsku kreaciju. Učinite to na početku kuhanja kako biste napravili kašu tostirana i orašasta okusa, a ne dosadnu i ljepljivu splačinu. Ako sol dodate pri kraju kuhanja, dobit ćete kašu neugodna slana okusa.

U gotovu kašu možete dodati komadiće banane, jabuke, kruške ili bobičastog voća. Na raspolaganju su vam aromatični dodaci poput cimeta ili rogača, komadića tamne čokolade ili orašasti plodovi.

U zobenu kašu narežite komadiće voća (Foto: Stockfood)