Zdjelica zobene kaše sjajan je pokretač metabolizma i obrok koji je dovoljno lagan da ne osjećate težinu satima nakon doručka, a najbolje je od svega što ovisno o izboru namirnica svako jutro može imati drukčiji okus.

No kako bi se iskoristile zdravstvene dobrobiti koje omogućuje, najbolje je izbjegavati gotove mješavine koje nerijetko sadrže aditive i previše šećera.

Kombinacije sjemenki, začina, orašastih plodova i voća koje se dodaju domaćoj zobenoj kaši bezbrojne su, a takav doručak omogućuje vam da „prošvercate“ i namirnice koje inače ne volite previše ili ih zaboravljate jesti.

Ovdje možete pronaći 3 savjeta za savršen okus, a u slučaju da nemate dovoljno vremena ujutro – dođite na gotovo. Ako vam se ujutro ne da kuhati, pripremite je večer prije.

Produljuje sitost

Zahvaljujući vlaknima i proteinima zobena kaša dobar je izbor za one koji paze na liniju ili provode mnogo vremena u teretani. Želite li pojačati dozu proteina, ubacite i badema, kvinoje te ih pripremite s domaćim kefirom ili mlijekom. Pritom pripazite na količine jer orašasti plodovi obiluju kalorijama. Ne zaboravite na žličicu cimeta koja regulira šećer u krvi i potiče metabolizam.

Poboljšava probavu

Prehrana bogata vlaknima jedan je od načina na koji se sprečava nadutost i zatvor, a kako biste je dodatno potaknuli, ubacite i bobičasto voće, sušene ili svježe šljive te dio pahuljica zamijenite pšeničnim ili zobenim mekinjama.

Snižava kolesterol

Zob učinkovito snižava štetni kolesterol i čuva srce zahvaljujući beta-glukanu, zdravim masnim kiselinama, folnoj kiselini, kaliju i kalciju. Želite li dodatno ojačati srce i krvne žile, u jutarnju zdjelicu pahuljica ubacite i pola žličice kurkume, kuhani amarant, borovnice, avokado koji izmiksate s vodom, mlijekom ili jogurtom te superzdrave orahe.

Smiruje stres

Imate li grčeve u želucu pri pomisli da morate na posao, posudica zobenih pahuljica mogla bi vam pomoći da se smirite i poletniji krenete u novi radni dan. Razlog je tome koktel blagotvornih sastojaka koje smiruju živce, a želite li pojačati djelovanje – ubacite i sjemenke bundeve, koje obiluju cinkom, kao i orašaste plodove zbog magnezija.

Omogućuje zdravo debljanje  

Zdjelica zobene kaše prijateljica je dijete, ali pomaže i onima koji se žele udebljati nakon bolesti ili kako bi dobili na masi za dobivanje mišića. Želite li dobiti kilograme na zdrav način, u svoju kašu dodajte zdrave masti orašastih plodova, punomasni jogurt ili mlijeko, a ne zaboravite i na med te banane. Kokosova mast, avokado, pa čak i nekoliko kockica čokolade s puno kakaa dobar su izbor.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju