Procjenjuje se da prosječan čovjek odlučuje oko 35 tisuća puta dnevno, a 200 odluka pada na razmišljanja o hrani. Rezultat je zamor materijala, odnosno sposobnosti odlučivanja. Ako vam se ikada nakon napornog dana dogodilo da ne možete odlučiti što ćete prvo napraviti nakon ulaska u kuću, nećkate se oko naručivanja pića u kafiću ili kuglice sladoleda – onda vam je poznato o čemu se radi.

Istraživanja pokazuju da ljudi imaju ograničenu količinu energije koju mogu potrošiti na pametne odluke. Kad nam je ponestane, počinjemo raditi lošije izbore. Najbolji način da se izbjegne zamor odlučivanja jest rutiniziranje dijelova dana, smatraju stručnjaci. Nije slučajnost da je Mark Zuckerberg stalno u jednakim odjevnim kombinacijama ili to što američki producent i reper Dr. Dre svako jutro veže iste tenisice.

Pomaže to što nisu u minusu na računu, ali „običnim smrtnicima“ bilo bi lakše usredotočiti se na druge radnje – poput doručkovanja svakoga dana u isto vrijeme. Stručnjaci smatraju da je mozganje oko toga hoćemo li jesti krafnu ili sendvič potpuni gubitak vremena te da je bolja varijanta odlučiti se na jedno zdravo i hranjivo jelo te ga „šibati“ tjednima.

Doručak (Foto: Guliver / Thinkstock)

To može biti jaje ili kaša, ali najvažnije je da se ne gubi dragocjena energija na odlučivanje. Također, ako vam se događa da imate izbor u koliko sati ćete jesti, bilo bi dobro da to bude uvijek u isto vrijeme. 

> Najbolji slatki doručak: 5 zemalja u kojima se ujutro fantastično jede

Zdrave opcije su smoothie ili zobene pahuljice sa sjemenkama i začinima (kurkuma, cimet, vanilija) prema želji, a domaća mješavina lako uvijek može biti nadohvat ruke u kuhinjskom ormariću.

Britanci upozoravaju: Hrvatska bi bila savršena destinacija da nema jedan veliki minus