Kad se meso peče na kostima,, ima snažniji i bolji okus. Istovremeno, kost može izgledati neugledno na tanjuru, pa su neki kuhari skloniji njegovu odstranjivanju uslijed termičke obrade.

Kupite li, primjerice, svinjski kotlet bez kosti (ili ga odstranite sami) trebate znati da je takav odrezak podložniji presušivanju. Upravo zato treba paziti na vrijeme pečenja.

5 savjeta za kuhanje savršenog svinjskog kotleta bez kosti:

Pečenje Hrana i piće Savršeno pečeni odojak: 5 savjeta za mekano meso i najhrskaviju koricu

1. Izvadite meso iz hladnjaka, posolite ga i popaprite sa svake strane i ostavite ga na kuhinjskom pultu da dosegne sobnu temperaturu. Sol će ući u meso, i olakšati vam kasniju termičku obradu.

2. Odreske stavite na vruću tavu kako biste postigli karamelizaciju na površini, a samim time i bolji okus mesa. Ako imate kotlete s vidljivim bijelim masnim pojasom na vanjskom rubu odreska, u tavicu prvo stavite ovaj dio kako biste otopili većinu masnoće.

3. Meso pecite sa svake strane tri do četiri minute. Ako je odrezak deblji od 1,5 do 2 centimetra, možete produljiti vrijeme pečenja za jednu do dvije minute.

Slika nije dostupna Hrana i piće Koliko se dugo peče purica? Trik s kojim će meso uvijek biti "taman"

Meso je dobro pečeno kada u sredini doseže temperaturu od oko 65 Celzijevih stupnjeva, što možete provjeriti kuhinjskim termometrom.

4. Minutu prije kraja pečenja u tavicu ubacite komadić maslaca, češanj češnjaka i grančicu timijana. Ovaj će potez stvoriti mirisnu začinsku tekućinu idealnu za podlijevanje odreska.

5. Pustite da meso odstoji tri do četiri minute prije nego što ga razrežete ili poslužite uz sezonsku salatu i pire od krumpira.

 

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju