Marinada

Sol omekšava meso, pa je poželjno dobro nasoliti odreske minimalno 30 minuta prije pečenja, a idealno bi bilo četiri sata prije pripreme. Za još bolji okus mesa pripremite solnu kupku od 700 mililitara hladne vode i 3 žlice krupne morske soli, pa u njoj potopite odreske. Meso će imati bolji okus ako u marinadu stavite svježe začinsko bilje, češnjak i limun.

Počnite na tavi

Svinjski kotlet je lako isušiti – pogotovo ako izvadite kost prije pečenja, pa je važno kontrolirati termičku obradu. Započnite pečenje na vrućoj tavi kako biste karamelizirali obje strane mesa. Za to će vam biti potrebno oko tri minute. Ako meso stavite na hladnu tavu, odrezak će imati neprivlačnu sivu boju umjesto zlatno-smeđih nijansi.

Iskoristite mesne sokove 

Nakon što izvadite meso, prema potrebi odlijte višak ulja pa u tavu ubacite komadić maslaca, češanj češnjaka i grančicu timijana. Miješajte dno tave kuhačom kako bi se rastopili karamelizirani mesni sokovi nekoliko minuta pazeći da maslac ili češnjak ne zagore. Procijedite i poklopite pa sačuvajte do posluživanja i prelijte meso.   

Završite u pećnici

Svinjski kotlet će biti ispečen kada najdeblji dio odreska dosegne 60 do 62 Celzijeva stupnja. Ovisno o debljini odreska za to će vam biti potrebno 6 do 10 minuta pečenja u prethodno zagrijanoj pećnici na 200 stupnjeva Celzija.

Pustite da se meso "odmori"

Nakon završetka pečenja, odrezak prekrijte aluminijskom folijom i pustite da se stabiliziraju sokovi u mesu barem 5 minuta. Na ovaj način održat ćete sočnost mesa.

Neokrunjeni kraljevi gljiva: Majstori maskiranja koji nisu jestivi, ako se pripreme na pogrešan način Smrčci - 6 Smrčci - 5 Smrčci - 4 +2 Smrčci - 3

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju