Bilo da se radi o Eiffelovom tornju ili operi u Sydneyu, čest je slučaj da na putovanju pokušate snimiti turističke atrakcije koje se prodaju na razglednicama. To je ipak jedan od glavnih razloga zašto putujemo na neka mjesta.

Razmislite malo o svojem posljednjem putovanju. Čega se najviše sjećate? Slavnih pejzaža? Ili šarenih tržnica, svježih kolača iz izloga, ljudi koji sjede u kafićima, uličnih prodavača i zabavljača ili mirisa ulice nakon jutarnje kiše? Ništa od navedenog?

Uvijek u svoje fotografije pokušajte uključiti više lokalnih stanovnika nego turista. Bilo da se radi o ljudima koji kupuju novine, biraju cvijeće na tržnici, ispijaju kavu u kafiću ili tek razgovaraju prilikom šetnje s psom dobit ćete 'topliji' efekt na fotografijama. Sljedeći put kada budete putovali, razmišljajte o stvarima koje se ne mogu naći na turističkim razgledanicama i stvorite svoje uspomene, priče i fotografije za pamćenje. Ovdje saznajte što vam je potrebno od foto opreme za putovanje.

1. Uključite natpise na svojim fotografijama
Naziv i cijena voća ili povrća na tržnici napisana na lokalnom jeziku, pažljivo naslikani logo prodavaonice, stalak s lokalnim novinama ili čak natpisi s nazivima ulica dat će vašim slikama mjesto i život.

2. Uključite ljude
Uvijek u svoje fotografije pokušajte uključiti više lokalnih stanovnika nego turista. Bilo da se radi o ljudima koji kupuju novine, biraju cvijeće na tržnici, ispijaju kavu u kafiću ili tek razgovaraju prilikom šetnje sa psom dobit ćete 'topliji' efekt na fotografijama.

Ako imate viška vremena odaberite mjesto na ulici i čekajte savršenu fotografiju, sigurno će se dogoditi nešto zanimljivo.

3. Izbjegavajte obiteljske fotografije ispred atrakcija
To su dosadne fotografije, pokažite da ste kreativniji i pustite mašti na volju. Umjesto fotografiranja vaše djece ispred Eiffelovog tornja fotografirajte ih kako jedu baget u tipičnom pariškom kafiću. To su fotografije koje ćete cijeniti u vremenima koja dolaze.

4. Fotografirajte iz drugačije perspektive
Pod ovim ne mislim da biste trebali sa sobom uzeti dron i slikati iz zraka, ali malo drugačiji pogled od uobičajenog je dovoljan. Stavite ružičaste naočale i svijet će odmah biti drugačiji.

Budite kreativni i ispričajte priču. Mnogo fotografskih detalja poznate građevine biti će lijep dodatak obiteljskom albumu kojima ćete nadopuniti priču. Uz ovih 10 savjeta napravite fantastične fotografije na ljetovanju ove godine.

Svaki dan odaberite drugu temu za fotografiranje. Tako ćete biti više skoncentrirani i dobit ćete bolje fotografije. 5. Vježbajte fotografiranje hrane u restoranu
Tražite stol kraj prozora i obavezno isključite flash. Fotografirajte lokalnu hranu i nakon toga uživajte u jelu. Prilikom fotografiranja hrane većina slika dobro ispadne iz ptičje perspektive, no ako nemate mirnu ruku dobro će vam poslužiti stativ.

6. Svaki dan birajte drugu temu
Ako ćete svaki dan imati drugačiju temu za fotografiranje bit ćete više skoncentrirani i dobit ćete bolje fotografije. Neka tema odredi što ćete razgledati i snimiti određeni dan, pa tako nećete biti opterećeni time da sve morate uhvatiti u istom trenutku.

Ako shvatite da vam određena tema ne odgovara slobodno ju promijenite, ipak je to vaše putovanje.

7. Držite se one manje je više
Skupi aparati, stativi i objektivi nisu uvjet za dobru fotografiju. Uzmite samo jedan aparat i jedan objektiv jer, vjerujte mi na riječ, prava fotografija pobjeći će vam pred nosom baš u trenutku kada budete mijenjali objektiv.

Svaki puta kada mijenjate objektiv na ulici ulazi vam sitna prašina u aparat, a siguran sam da sa sobom ne nosite svu 'aparaturu' za čišćenje fotića. Moram priznati da sam neke od svojih najboljih fotografija učinio pomoću svojeg mobitela, tako da super skupi aparat nije uvjet savršene fotografije.

Kako biste dobili pravi osjećaj u novoj destinaciji, i zabilježili to pomoću objektiva, dopustite svojim osjetilima da vas vode – najvažniji savjet od svih.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju