Putovanja su za mene jedina stvar koju platim, a da stvar koju kupim pamtim zauvijek. Razmislite malo, sve što ste do sada kupili ima neki rok trajanja i to čvrsto garantiram, no uspomene na putovanja nikada nećete zaboraviti, pogotovo ako ste na njih nosili fotoaparat koji više-manje napravi dobre fotke.

Moram priznati da sam proteklih nekoliko godine od kada sam počeo pisati turističke tekstove za vlastiti blog i Punkufer shvatio kako ima nešto u onoj 'fotografija govori više od tisuću riječi'.

Pa kako ne bi, dobro kadrirana s nekim lijepim i neobičnim motivima (još kad su na njoj osobe i doživljaji) može puno lakše prenijeti poruku od cijelog eseja. Tako sam i ja lagano investirao nešto sitno novaca u osnovnu foto opremu, jer zaista nije imalo smisla putovati i ne obilježiti takve predivne trenutke kojih je svakim danom bilo sve više i više.



Kako često putujem low-budget kompanijama s minimalno prtljage, a i ne volim biti opterećen s teškim stvarima, odlučio sam se za nabavku osnovnog DSLR fotoaparata Nikon 3100. Bilo je polemike između toga koji fotoaparata nabaviti, da li Nikon, Canon, Kodak il nešto treće, no meni je zapravo bilo bitno da fotografije budu dobre i brand uopće nije bitan.

Neka me fanovi ovih spomenutih brandova sada ne preklinju, jer ponovo napominjem nisam fotograf i ne planiram biti fotograf, ali pišem ovo kao prosječna osoba koja voli solidne/dobre fotografije s putovanja, a takve može napraviti svaki fotoaparat.

Uz moj DSLR, u torbi se također nalazi i mala akcijska kamerica koja snima u full HD modu, tako da fotografije mogu pratiti i videom. Iako mi je ona praktičnija jer je mogu ugurati u džep traperica kad sam na putu, ne volim fotografije koje napravi jer nisu ni blizu iste kvalitete kao one koje se naprave s fotoaparatom, ali s druge strane, fotografije su drugačije jer kamera ima širokokutni objektiv (dok za svoj DSLR takav objektiv tek trebam nabaviti).



Uz kamericu dolazi brojna pomagala za korištenje kao što su vezice, ljepljive trake, kopčice, zaštite i stalci koji se brinu da kamericu mogu namontirati na gotovo sve površine, a među opremom se mogu pronaći i dva stativa (jedan mini visine do 1,30 m, i drugi koji je visine 180 cm.

Razlog zašto sam nabavio stative je taj što ne volim koristiti bljeskalice i stvarati umjetno svijetlo za motive, već radije pustim nešto dužu ekspoziciju da dobijem mirnu, ne mutnu fotografiju. Naravno kako fotografije govore više od tisuću riječi, ovaj članak nadopunjavam s čak njih 5000, kroz ovih 5 odabranih fotografija.

Foto 1: Ovu sam fotografiju snimio na tržnici u Marakešu (Maroko) uz pomoć stativa. Prikazuje kontrast između užurbane vreve stotine ulica i mirnoće svega 2 metra od ulice u jednoj od trgovina na tržnici.

Foto 2: Snimljeno u Rimu ispred jedne od najvažnijih turističkih atrakcija - Pantheona.

Foto 3: Fotografija snimljena u turskoj pokrajini Kapadokiji.

Foto 4:
Fotografija koju sam napravio uz pomoć stativa u hotelu u Marakešu. Atmosfera u hotelu je bila dosta intimna, svijetla prigušena i stativ je gotovo pa kristalno čistu fotografiju.

Foto 5 : Ovo su zapravo 3 fotografije u jednoj. U centru je dvorac kao jedna fotografija, a lijeva i desna strana od dvorca su naknadno dodane u programu za obrađivanje fotografija.

Još priča s putovanja i savjeta možete pronaći na Sašinom blogu Vikendmanijaci.com.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju