Najveći, najbliži Zemlji i najsjajniji Mjesec, prvi puta nakon 1948. godine, trebao bi se pojaviti danas na nebu. Riječ je o pojavi koja se zove Supermjesec, a Mjesec tada dosiže najbližu točki Zemlji, odnosno dosiže perigej. Zahvaljujući ovoj pojavi, mjesec je 30 posto puniji i 14 posto sjajniji nego inače, ali, nažalost, u trenutku kada bude najbliže Zemlji uopće neće biti vidljiv iz naših krajeva.

Unatoč tome što danima nestrpljivo iščekujemo "dolazak" Supermjeseca, izgleda da od toga neće biti ništa, prema riječima Ante Radonića iz Tehničkog muzeja Nikola Tesla: "Radi se o punom Mjesecu u točki orbite kada je bliže Zemlj,i ali za promatrače se ne opaža uopće neka razlika. Za astronome nije ništa zanimljivo. To je samo štos kad je nešto 'za dlaku' drukčije pa se iz toga izvlači senzacija."

U točno 14.52 sati po srednjoeuropskom vremenu Mjesec će proći najbliže Zemlji u 68 godina i izgledat će neobično veliko i sjajno. 

Po objašnjenju NASA-e, zbog eliptične orbite Mjeseca oko Zemlje, jedna strana je 48.280 kilometara bliža od druge. Kada se Zemlja, Mjesec i Sunce poravnaju u tom perigeju, dobivamo dojam da je Mjesec veći i sjajniji odnosno postaje Supermjesec.

Nakon ovog još jedan Supermjesec, ali manji, očekuje nas i u prosincu, zajedno s kišom meteora Geminidi.

Pojava Supermjesec se obično događa i nekoliko puta godišnje, ali posebnost je najmanja udaljenost Zemlje i Mjeseca u posljednjih gotovo 70 godina. Ta udaljenost sada iznosi 356,509 kilometara, a idući put se očekuje tek 2034. godine.

U galeriji pogledajte fotografije Mjeseca, snimljene noćas diljem planete.



 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju