Mjesec nije uvijek na istoj udaljenosti od Zemlje. Nazivamo ga supermjesecom kada se nalazi u perigeju i kada je pun, odnosno kada je najbliži Zemlji u svojoj orbiti, a kada je je njegov disk potpuno osvijetljen.

Hrvatska enciklopedija Leksikografskog zavoda Miroslav Krleža navodi da se puni Mjesec ili uštap zbiva kada je Mjesec u opoziciji sa Suncem, odnosno kada se u ekliptičkom koordinatnom sustavu njihove ekliptičke longitude razlikuju za ispruženi kut.

Najveći supermjesec u 2024. godini može se opaziti upravo ovih dana, a svoj vrhunac doseći će u četvrtak, 17. listopada kada će Mjesec biti u uštapu te udaljen 357.363 kilometra od Zemlje. Baš zato činit će se većim i punijim.

Ako nas posluže vremenski uvjeti, ovo će biti najveći i najsjajniji supermjesec koji će se moći opaziti u ovoj godini u Hrvatskoj.

Supermjesec u Zagrebu Supermjesec u Zagrebu (Foto: Matija Djanjesic/Cropix)

Gdje opažati supermjesec?

Supermjesec se u nekim zemljama naziva i lovčev Mjesec (eng. Hunter's Moon) jer su nekoć lovci koristili mjesečinu za lov.

Najbolje se vidi prilikom izlaska i zalaska Mjeseca. Supermjesec možete vidjeti i sa svojeg prozora, ali najbolje rezultate dobit ćete ako odete u prirodu i što dalje od javne rasvjete – primjerice na planinu, na livadu ili uz more.

Povodom najvećeg supermjeseca u 2024. godini u Astronomskom centru Rijeka (Svetog Križa) organizira se poseban cjelovečernji program koji uključuje prezentacije, projekcije i performanse na temu upravo ovog zapanjujućeg nebeskog tijela.

U slučaju vedrog vremena nebo je moguće opažati iz zagrebačke Zvjezdarnice, a koja se nalazi na trećem katu kompleksa u Opatičkoj 22. Za pojedinačne posjete građana ulaz je besplatan i nije potrebna prethodna najava.

Što se krije na tamnoj strani: Britanac koji je prizemljio Mjesec kako bi povezao ljude Mjesec - 4 Mjesec - 3 Mjesec - 2 +1 Mjesec - 1

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju