Večeras će mnogi astronomi, astrolozi, noćni fotografi i ini nebeski entuzijasti doći na svoje. Rijedak plavi supermjesec napravit će svoj nebeski luk, ali neka vas ne razočara što neće biti plave boje jer ova je pojava dovoljno rijetka da i bez toga bude posebna, a supermjesec već danima pokazuje da će i njegov sjaj biti impresivan.

Ali što je to plavi supermjesec? Plavi Mjesec i supermjesec u jednom. Ukratko, plavi Mjesec je drugi puni Mjesec u jednom kalendarskom mjesecu, a supermjesec je puni Mjesec na perigeju – Zemlji najbližoj točki na mjesečevoj putanji.

I dok je prosječna udaljenost Mjeseca od Zemlje 384 tisuće i nešto kilometara, perigej iznosi oko 362 tisuće kilometara, a apogej (najveća udaljenost od Zemlje) više od 405 tisuća. Barem zasad, jer se Mjesec prosječno godišnje udaljava od Zemlje gotovo četiri centimetra.

Rijedak fenomen

Uvjeti za supermjesec – da je pun i da je na perigeju – poklope se samo nekoliko puta godišnje. A plavi Mjesec pojavljuje se tek jednom svaka 33 mjeseca, odnosno 41 put u stoljeću ili sedam puta u 19 godina (sljedeći plavi Mjesec bit će 31. svibnja 2026.), pa nije neobično da neboznanci nestrpljivo iščekuju ovaj 19. kolovoza 2024.

Plavi supermjeseci događaju se prilično neredovito. Iako se posljednji dogodio nedavno, u kolovozu 2023. obično je vrijeme između njih obično prilično dugo, NASA-ina statistika kaže oko deset godina.

Popularna znanost

Supermjesec - 2 Supermjesec - 2 (Foto: Shutterstock)

Termin "plavi Mjesec" potječe iz članaka Jamesa Hugha Pruetta "Once in a Blue Moon" (fraza koja u engleskom jeziku znači 'rijetko') objavljenog u časopisu "Sky and Telescope" 1946. godine, koji ga je nenamjerno definirao kao drugi puni mjesec u kalendarskom mjesecu.

"Supermjesec" pak nije znanstveni termin, ali njegovo se značenje podudara s onim što se u astronomiji naziva perigejskim punim Mjesecom. Izraz "supermjesec" prvi je upotrijebio Richard Nolle u časopisu Dell Horoskop 1979. godine. Veću je popularnost termin stekao tek 2016. kada je se mogao vidjeti – i fotografirati – najveći supermjesec u sedam desetljeća.

Fotogenični "div"

Supermjesec u kolovozu 2024. prvi je od četiri uzastopna supermjeseca ove godine i prvi je plavi supermjesec u šest godina., a supermjesec 18. rujna 2024., možda će vas zanimati, poklopit će se s djelomičnom pomrčinom Mjeseca.

Današnji Supermjesec izgledat će 30 posto svjetlije i 14 posto veće, ali nažalost svjetlosno zagađenje možda vam neće dopustiti da ga vidite u punom sjaju. Ipak, ulovite li ga u dobrom trenutku i iz dobrog kuta, dok izlazi i zalazi na horizontu, zbog "Mjesečeve iluzije" izgledat će još veći.

Čudo gradnje: Cesta koju po kiši znaju prijeći samo najiskusniji vozači Atlanterhavsveien, Atlantska cesta, Norveška - 3 Atlanterhavsveien, Atlantska cesta, Norveška - 8 Atlanterhavsveien, Atlantska cesta, Norveška - 5 +0 Atlanterhavsveien, Atlantska cesta, Norveška - 7

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju