Čim dođemo u restoran, znamo kako ćemo jela uglavnom preplatiti, ali gušti su gušti. No, što je neopravdano skupo istražila je ekipa portala Thrillist.com, s čijim se zapažanjima više manje slažemo, a prenosimo onaj dio na koji bi trebali "pripaziti" i u našim restoranima.
Tartufi (pripravci)
Većina pripravaka od tartufa ima u sebi tartufa jednako onoliko koliko gazirana pića imaju prirodnog iscijeđenog soka. Gotovo svaki kuhar se slaže s ovim, a mnogi su i otkrili kako se obično radi samo o nekim kemijski jakim ekstraktima. Naravno, možete jesti i prave tartufe, koji jesu fini i ukusni, ali ne vrijede ni blizu koliko se za njih traži…
Voda u bočici
O Bože, do prije 20 – 30 godina na ovo nitko nije ni pomišljao, ali zadnjih godina, voda u bočici postala je stalna pojava. Ok, negdje zbilja voda nije za piće, ali većina restorana ima i filtriranu vodu, tako da nemojte bez veze bacati novce na vodu u bočici…
Svaka piletina skuplja od 100 kuna
Dobro, ovo je rijetkost, jer piletina zbilja nikad nije na cijeni kao neko vrhunsko meso. Ipak, razni restorani hvale se svim mogućim načinima pripreme, ali ne dajte da vas zavaraju, jer pileće meso zbilja ne vrijedi toliko.
Kamenice
(Foto: Stockfood)
Kamenice
Navodno su odličan afrodizijak, ali njihova cijena definitivno je nabijena. Smatraju se delicijom, ali koliko god ih neki hvalili, jednostavno su ove školjke preskupe.
Preskupa vina i šampanjci
Naravno, lijepo je uživati u dobrom vinu, ali kad ste vani, dati nekoliko stotina ili čak tisuća kuna za bocu je ludost. Dobra vina u dućanu možete naći već za 40 – ak kuna, tako da se nije potrebno razbacivati napumpanim ciframa kad jedete vani.
Jastog
I škampi su izuzetno skupi, a tek jastog? U našim restoranima cijena se nerijetko za kilogram ovog raka kreće i oko 1000 kuna. Istina je, ukusan je, meso mu je bogovsko, ali svejedno ne opravdava svoju tržišnu cijenu…