Kažu da je skijanje skup sport. Ja ne bih znao jer ne skijam, ali vjerovat ću drugima na riječ. Zbog toga sam odlučio malo istražiti i vidjeti kakve su cijene skijanja, smještaja i ostalih aktivnosti na skijalištima u kojima tradicionalno Hrvati provode svoj zimski odmor.

Jahorina, BiH

Iako su rijetki ti koji BiH doživljavaju kao skijašku destinaciju, većinom ju povezujemo s ćevapima i burekom, posljednjih nekoliko godina jako puno truda i novaca uloženo je u bosanska skijališta. Time su ona dobila na kvaliteti i privlače sve veći broj skijaša iz svih krajeva svijeta. No, je li to jedini razlog zašto je BiH postala toliko popularna među skijašima? Izgleda da nije.

Cijene smještaja, hrane, zabave, ski passa i najma opreme ovdje su daleko niže nego u popularnijim skijalištima u Europi. I to je jedan od glavnih razloga zašto ski turizam u BiH doživljava pravi procvat. Primjer skijaške renesanse upravo je Jahorina nedaleko Sarajeva. Jahorina se od Zagreba nalazi nekih 400 kilometara, a do tamo trebat će vam 6 sati vožnje hrvatskim i bosanskim cestama. Ako krećete iz Splita vožnja će vam biti kraća za sat vremena. No, neka vas to ne uplaši, jer, iako ceste u BiH slove kao jedne od gorih u Europi, to zapravo nije tako. U posljednjih nekoliko godina uloženo je jako puno u njihovu renovaciju.

Jahorina je najpopularnije skijalište u BiH, a upravo su na njemu održane Zimske olimpijske igre 1984. godine. Jahorina se dijeli na dva naselja. Prvo je Šator, u kojem se nalaze mnoge vikendice i apartmani, a drugi dio, viši je predio Jahorine, u kojem su smješteni hoteli i pansioni.

Na samoj Jahorini postoje tri hotela s 4*: Bord, Vučko i Termag te jedan hotel s 3*, Bistrica. Cijena soba kreće se od 43 do 70 eura po osobi na dan za polupansion, ovisno o terminu koji odaberete. Cijena noćenja u hotelskim apartmanima iznosi od 70 do 90 eura. U hotelu Bord u te cijene uključeno je besplatno korištenje wellnesa i dječje igraonice. Cijene u privatnim apartmanima kreću se od 18 do vrtoglavih 180 eura po noćenju za jednu osobu. Neki prosjek cijena na booking.com za siječanj 2017. kreće se oko 30 eura po apartmanu, a većina njih u cijeni ima uračunat i doručak.

Što se tiče cijena hrane i pića, ovdje vrijedi nepisano pravilo da su iste kao i na zapadnim skijalištima, uz jednu veliku razliku. Ovdje su izražene u konvertabilnim markama, a ne eurima. Tako će vas čaj u kafiću doći otprilike dvije konvertibilne marke odnosno 8 kuna, kuhano vino oko 3, tjestenina otprilike 8, a miješano meso oko 15 KM.

Najviši vrh Jahorine na visini je od 1916 metara, a samo skijalište proteže se od 1300 do 1880 metara nadmorske visine. Skijati možete na 20 kilometara uređenih staza. Većina ih je opremljeno vučnicama, a osim u skijanju, na Jahorini možete uživati i na stazama za skijaško trčanje i u vožnji motornim sanjkama. Cijena ski passa poprilično je jeftina u odnosu na zapadna skijališta. Jedna vožnja stajat će vas 27 kuna, dok će vas dnevna karta od ponedjeljka do petka stajati 131, a vikendom 150 kuna. Možete kupiti i višednevne karte, a njihove cijene variraju, ovisno o broju dana, od 254 do 903 kune. Djeca do 15 godina ostvaruju pravo na popust od 30 do 50 posto.

Jahorina je prekrasna planina na kojoj su ljudi ljubazni i veseli, priroda je prekrasna, a cijene su dosta niže u odnosu na poznatija europska skijališta. A valja napomenuti da je ovdje noćni život lud i nezaboravan te vam jamči zimski odmor koji ćete dugo pamtiti.

Rogla, Slovenija

Popularni skijaški kompleks udaljen je svega 150 kilometara od Zagreba, što vam ispadne nekih 2 sata vožnje automobilom. Ono po čemu je Rogla najpoznatija je činjenica da se na vrh planine može doći automobilom. Iako to za vrijeme loših vremenskih uvjeta stvara probleme, s druge strane pruža određeni komoditet skijašima koji automobilom stižu u samo srce planine te se parkiraju samo nekoliko metara od skijaške staze, odnosno svog hotela ili apartmana.

Dodatna prednost Rogle je u tome što je većina smještajnog kapaciteta uz samu skijašku stazu, a hotelski kompleks nalazi se na vrhu skijališta. Na uređenim skijalištima pokrivenim umjetnim i prirodnim snijegom možete uživati u najmanje sto dana skijanja i daskanja. I dok je prvi dio tjedna rezerviran samo za skijanje po danu, od četvrtka do nedjelje možete uživati i u noćnom skijanju.

Rogla se rasprostire na ukupno 100 hektara uređenih staza za početnike, iskusne skijaše i daskaše te sa 11 žičara i 2 četverosjedežnice i s nekoliko desetaka kilometara uređenih staza za skijaške trkače. I upravo je taj dio zimskih radosti ono po čemu je Rogla najpoznatija. Naime, Rogla se smatra domom slovenskog skijaškog trčanja. Bilo da ste rekreativac ili sportaš, a k tome ujedno i Slovenac, svoje prve korake skijaškog trčanja trebali ste početi upravo na Rogli.

Ovdje se nalazi ukupno sedam hotela različitih kategorija. Cijena noćenja u jednom od njih kreće se od 42 do vrtoglavih 180 eura za noćenje po osobi. Svi hoteli u svoje cijene imaju uključen i doručak. Apartmanska ponuda je i više nego šarolika. Od jednokrevetnih apartmana do onih u koje bez problema može stati ekipa od 6 osoba. A i cijene su i više nego šarolike. Tako ćete najjeftiniji apartman u siječnju pronaći već za 35 eura po noćenju, dok će vas onaj najskuplji stajati oko 180.

Dnevna skijaška karta za odrasle osobe iznosi 32, a dvodnevna 61 euro. Cijena karata od tri do sedam dana kreće se od 85 do 166 eura. Karta za noćno skijanje od četvrtka do nedjelje iznosi 19 eura. Djeca mlađa od 14 godina imaju pravo na 30 posto popusta.

Iako je skijanje na Rogli poprilično razvijeno, turistička djelatnost prvenstveno se razvila oko wellnesa i termomineralne vode koja izvire u podnožju planina. Stoga, ako vam dosadi cjelodnevno skijanje i koprcanje u snijegu, opustite se u mnogobrojnim spa centrima, relaksirajte se masažom ili se dobro oznojite u jednoj od mnogih sauna.

Val Thorens, Francuska

Val Thorens, kao najviše skijalište u Europi smatra se prirodnim amfiteatrom. Ono čime se oni posebno hvale činjenica je da su otvoreni od studenog do svibnja i usto uvijek imaju sunčano vrijeme. Čak 600 kilometara uređenih staza nalazi se u srcu tri planine, a 172 uspinjače i 318 skijaških staza zadovoljit će sve skijaše i skijaške ukuse.

Uz mnoštvo skijaških kombinacija, svaki dan možete otkriti jednu novu stazu dok uživate u pogledu koji oduzima dah. Kao odredište otvorenog duha prema svjetskim trendovima i inovacijama, Val Thorens se već 40 godina smatra kozmopolitskim odredištem i skijalištem u kojem jednostavno trebate biti viđeni. Osim što je najveće skijalište na svijetu, njihovu ponudu dodatno osnažuje čitav niz sportskih aktivnosti i wellnes centara.

No nije sve podređeno sportu i opuštanju. Uz mnoštvo koncerata uživo, raznolikost glazbe, od jazza do digitalne glazbe, najveći noćni klub u Alpama i mnoštvo barova te restorana omogućit će vam da svoj zimski odmor provedete u potpunosti opušteni i uz pregršt zabave.

Val Thorens nalazi se 1000 kilometara od Zagreba, za što će vam trebati nekih 12 sati vožnje automobilom. Na ruti od Zagreba do Val Thorensa ukupno ćete potrošiti 61,5 za cestarinu i 15 eura za tunelarinu.

Sa svojih 318 skijaških staza Val Thorens nudi tri različita ski passa: 3 Vallees, Val Thorens/Orelle i Vallee des Bellevilles. Najkraća propusnica koju možete kupiti je ona od jednog dana i ona će vas stajati 50 eura za Val Thorens/Orelle, 57 za Vallee des Bellevilles i 60 za 3 Vallees. Ako kupite šestodnevnu propusnicu, proći ćete nešto jeftinije, od 238 do 294 eura po osobi. Ovo su cijene za odrasle osobe i vrijede za siječanj 2017. Ako sa sobom vodite djecu ispod 15 godina računajte na barem 30 posto popusta, a ako kupujete propusnicu za grupu od 4 ili više skijaša računajte na dodatni popust.

Kako je ovo jedno od najboljih i najvećih skijališta u Europi, ono je ujedno i jedno od najskupljih. To ni ne treba čuditi s obzirom na francuski standard i činjenicu što ovdje na zimski odmor dolaze mnoge slavne osobe i bogataši. Sobe u hotelima s 5* u prosjeku stoje od 500 do 700 eura po noćenju, ali ako pročačkate malo po stranici booking.com naći ćete na ponude gdje su cijene smanjene i do 50 posto. Tako ćete poštenu sobu u hotelu s 4 ili 5 * platiti između 180 i 450 eura po noćenju u što je uključen doručak i wellnes opuštanje u hotelskom spa centru. Hoteli manjih kategorija, iako ih ima jako malo, svoje cijene drže između 100 i 300 eura po noćenju na bazi polupansiona.

Kada zbrojite cijene smještaja i propusnica u Francuskoj i usporedite ih s onima u BiH, vidjet ćete da je financijski isplativije krenuti na put prema BiH. Na vama je da odaberete ono što vam najbolje odgovara i koje cijene su pristupačne vašem džepu. Ja znam da ove zime putujem negdje u toplije krajeve.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju