Iako nam vanjske temperature ne daju dojam da je kraj studenog te da će nam zima uskoro pokucati na vrata, barem kalendarski, prema najavama prognostičara, upravo to će se dogoditi idućeg tjedna. Znači da je red opet razmišljati o skijanju i odmoru na snježnim padinama na viskom planinskim vrhovima. A kamo na skijanje, da ne morate voziti sto godina? Slovenija je naš izbor. Toliko mala, a opet prožeta tolikim skijalištima. Ovo je naš izbor tri skijališta u Sloveniji za vikend odmor.

Rogla

Rogla se nalazi u sjeveroistočnoj Sloveniji na Pohorju te je jedan od skijaških centara u Sloveniji s najboljim snježnim uvjetima i najdužom skijaškom sezonom. Za one koji su u dvojbi što odabrati ove zime, wellnes ili skijanje, Rogla je pravo rješenje za njihove probleme. Ovdje se objedinjuje ljeto i zima najbolje od bilo kojeg drugog slovenskog skijališta. Popularni skijaški kompleks udaljen je od Zagreba nekih 150 kilometara. Ono što je specifično upravo za Roglu je da se automobilom može doći na sam vrh planine. Skoro svi, mali i veliki, koji žele skijati, trčati na skijama ili bordati, na Rogli će to lako moći naučiti. Rogla nudi odlične uvjete za obiteljski odmor i vikend izlete u netaknutu prirodu. Ovdje gusta crnogorica daje mir i dojam zimske idile, a svjež zrak pogodan je za bijeg iz gradskog dima. 

Mozirje: skijalište Golte

Smješteno u neposrednoj blizini Celja, skijalište Golta prijašnjih je godina bilo poprilično nepoznato hrvatskim skijašima. Samo skijalište rasprostire se na ukupno 50 hektara površine, a nalazi se na nadmorskoj visini od 1200 do 1576 metara te je jedno od srednje velikih skijalište u Sloveniji. Staze na Goltama pretežno su crvenog karaktera, no ima i onih manje zahtjevnijih. Iako nije impresivna kilometraža, na Golti postoji ukupno 10 kilometara skijaških staza. Što i nije tako malo ako planirate kratki vikend odmor ili jednodnevni izlet. Najveći broj skijaša ovdje čini lokalno stanovništvo, a statistika je pokazala da oni većinom uzimaju poludnevne karte, a to znači prazne staze nakon 12 sati. Uz same staze pronaći ćete i nekoliko ugostiteljskih objekata na čijim terasama su postavljene ležaljke kako biste mogli uživati u suncu i barem na kratko predahnuti od skijanja.



Bohinj

Iako je mjesto Bohinj poznatije po njegovom jezeru, manje je poznata činjenica da se nalazi u neposrednoj blizini jednog od najvećih slovenskih skijališta. Ispod najvišeg slovenskog vrha Triglav te iznad jezera Bohinj smjestilo se skijalište Vogel. A pogled koji se pruža s njega predstavlja jedan od najljepših pogleda u Sloveniji. Kada snježne prilike to dozvoljavaju, na skijama se moguće spustiti sve do Bohinja. Problem je u tome što se samo skijalište nalazi u nacionalnom parku pa nema umjetnog zasnježivanja te ono u potpunosti ovisi o prirodnom snijegu. Ali taj problem se ne odnosi na glavnu stazu čija je mikroklima vrlo povoljna i skijaška sezona traje sve do svibnja. Ukupna dužina svih skijaških staza čini 19 kilometara, što je ništa u usporedbi s poznatijim europskim skijalištima, ali opet dovoljno kako bi se dobro zabavili i opustili na snijegu. Vogel je atraktivan i po pitanju skijanja na neuređenim stazama i dubokom snijegu. A svi oni koji bi se htjeli, a još uvijek nisu iskusili u takvoj zabavi, na Voglu će pronaći instruktora koji će ih uputiti u ljepote takvog skijanja.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju