Naravno, München je nezaobilazan dio svake ovakve liste, jer grad u kojem se održava najpoznatiji svjetski festival piva, slavni Oktoberfest, ne može ne biti na ovakvom popisu. No, kako je Munchen općepoznato mjesto za kulturu piva, odlučili smo vidjeti u kojima se još gradovima starog kontinenta može uživati u pivu...

Bern, Švicarska

Unatoč činjenici da se radi o relativno malenom gradu (iako je glavni), političko središte Švicarske ima dovoljno jaku kulturu piva da ispere najstresnije radne tjedne. Bern je dom za gotovo 200 pivovara i malih pivovara, od kojih su mnoge nadohvat ruke (osobito oko najmodernije gradske četvrti, Breitenrain), a neke se čak nalaze u podrumima, garažama i praonicama. U svakom slučaju, ovdje vas pivska scena neće razočarati.

Gent, Belgija

Ako osjetite ležernu atmosferu u trećem najvećem belgijskom gradu, to bi moglo biti zato što pivo teče njegovim venama. Lokalna piva ovdje su potpuno bez hmelja zahvaljujući povijesti Genta: Francuzi koji su ovdje živjeli radili su pivo od hmeljnog bilja i začina, u suprotnosti s nizozemskim stilom proizvodnje piva s hmeljem.

Wroclaw, Poljska

Poljska pivska kultura legendarna je diljem Europe, a manje poznati grad Wrocław najbolje je mjesto za uživanje u pivu u zemlji (ipak nakon Varšave). Posljednjih deset godina bilježi se stalan rast malih pivovara u Wrocławu, a većina ih je postavljena u središtu grada radi lakšeg pristupa. Započnite na gradskoj tržnici u tri najbolje: Browar Złoty Pies, Bierhalle i Spiż Brewery.

Bukurešt, Rumunjska

Bukureštanska scena craft piva proširila se posljednjih nekoliko godina, s novim imenima pivovara kao što su Ground Zero i Berestroika koja prednjače i uživaju golemu popularnost među lokalnim stanovništvom. U pivu uživajte na pravi način – smjestite se u starom dijelu grada, gdje postoji mnogo izvrsnih pivovara duž glavne gradske ulice, sjednite u neku od njih i to je to.

Pivo/Ilustracija Pivo/Ilustracija (Foto: Unsplash)

Goteborg, Švedska

U prošlim je vremenima pivo igralo veliku ulogu u švedskom gospodarstvu, a male pivovare su dugo bile dio gradske mode Göteborga. No dok je lokalna izvozna konkurencija Nijemaca i Danaca dovela do pada švedske pivske industrije posljednjih desetljeća, lokalna scena Göteborga i dalje napreduje. Moderna četvrt Ringön sada je središte craft scene Göteborga, te je možemo nazvati četvrti zaljubljenika u pivo.

Strasbourg, Francuska

Sa svojim njemačkim i francuskim utjecajima, vinska regija Alzas odredište je iz snova za zaljubljenike u vino, no može se pohvaliti i rastućom industrijom craft piva. Od Colmara do Kaysersberga, Alzas vrvi odličnim pivovarama, ali ako morate odabrati jedno mjesto za uživanje, Strasbourg je mjesto gdje ćete pronaći najveću koncentraciju alzaških piva i i sjajnih barova.

Zaprljajte se u Kolumbiji: Ljekoviti vulkan blata u kojem dobijete pivo i masažu za par dolara El Totumo, Kolumbija - 1 El Totumo, Kolumbija - 2 El Totumo, Kolumbija - 3 +4 El Totumo, Kolumbija - 4

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju