Zadnjih godina Island je polako, ali sigurno postao destinacija koju svi žele obići. Unatoč tome, i dalje je ostao prilično skupa zemlja, čak i za one s mnogo dubljim džepovima od hrvatskih. Ipak, kako se najbolje provesti i najpovoljnije proći, uvijek znaju lokalci, koji su za portal matadornetwork.com dali savjete kako najbolje potrošiti novce na Islandu!

Odmah po dolasku pravac u duty free shop

Prema riječima Islanđana, grehota je sletjeti u njihovu zemlju i na aerodromu propustiti mogućnost kupovine pića. Na aerodromu ćete bocu vina platiti oko 90 kuna, dok će vas u dućanu Vinbuoin koji prodaje alkohol ista boca stajati 30 kuna više. Ipak, kad vam ponestanu zalihe iz „djutića“, svratite u gore spomenuti dućan, kupite Vikinško pivo, odite u prirodu i za 15 kuna uživajte u okusu hmelja.

Island - 5 Island - 5 (Foto: Getty Images)

Provedite dan na geotermalnoj plaži

Unatoč ogromnom broju geotermalnih izvora, Island ima tek jednu geotermalnu plažu! Ona se zove Nautholsvik i nalazi se u Reykjaviku, a ulaz na nju posve je besplatan. Za vrijeme ljetnih mjeseci na plaži se nalazi roštilj, pa imate šansu pojesti hamburger ili hot dog za tridesetak kuna, a imajte na umu kako je ova plaža prilično popularna među lokalcima, pa se možda sprijateljite i s nekim Islanđanima.

Zabavite se na pumpama

Da, dobro ste pročitali. U udaljenim mjestima nije nimalo čudno da se ljudi druže na pumpama i tamo provedu cijelo popodne, a razlog tomu je činjenica kako dva lanca pumpi na Islandu, Olis i N1, pripremaju prilično dobru hranu i kavu. Meni koji uključuje burger, pomfrit i piće stajat će vas oko 120 kuna, što nije najjeftinije na svijetu, ali je znatno povoljnije od obroka u nekom restoranu u Reykjaviku.

 

Pojedite slavni hot dog

Baejarins Beztu Pylsur ime je jedinog štanda specijaliziranog za hot dogove u centru Reykjavika. Vjerovali ili ne, ovdje obožavaju hot dogove i prilično ih često konzumiraju, a na ovom štandu za njega ćete platiti oko 45 kuna.

Kampirajte, kampirajte, kampirajte!

U zemlji u kojoj je gotovo nemoguće platiti hotelsku sobu manje od 600 kuna za noć, slobodni ste kampirati na mnogim mjestima. Postavljanje šatora u kampu platit ćete od 80-ak kuna naviše, a pritom ćete dobiti i prigodu uživati u čudesnoj islandskoj prirodi. Ako nas pitate, kampiranje nam se čini punim pogotkom.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju