Na skupu "Rework Deep Learning Summitu“ održanom u Bostonu, Googleov istraživač Kevin Murphy otkrio je zanimljiv novi projekt koji koristi sofisticirane algoritme za analiziranje fotografija hrane kako bi procijenio koliko se kalorija nalazi na tanjuru.

Zove se "Im2Calories", a cilj mu je pojednostaviti proces računanja hrane i planiranje obroka.

Da bi procijenio kalorijsku vrijednost pojedinog jela on broji njegove elemente – primjerice, 3 kriške hrskave slanine, 2 pečena jaja i sve eventualne umake, a njihovu veličinu dobiva uspoređujući komade pojedine namirnice s veličinom tanjura i drugim objektima na fotografiji.

"Im2Calories" ne zahtijeva fotografije visoke razlučivosti, već može "čitati“ i one koje se objavljuju na društvenoj mreži Instagram.

Tijekom prezentacije Kevin Murphy je priznao da se program može ispraviti preko padajućeg izbornika – primjerice, ako je isti zamijenio prženo jaje za poširano, ili je nešto u potpunosti krivo pročitao.

U ovoj fazi "Im2Calories" griješi pri preračunavanju kalorijske vrijednosti za oko 20 posto, no dizajniran je tako da poboljšavaju s upotrebom. Google je nedavno zatražio patent za ovu revolucionarnu tehnologiju, a još uvijek nije poznato kada će biti dostupna široj javnosti.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju