Avokado je kruškoliko tropsko voće iz Srednje Amerike i Meksika koje se sastoji od mekanog zelenog ploda, velike koštice i grube opne koja izgledom podsjeća na kožu aligatora i zbog čega nosi svoj neobičan nadimak.

1. Čuvar srca

'Aligatorska kruška' je jedna od najkaloričnijih voćki na svijetu. U 100 grama ploda skriva se čak 160 kalorija, no riječ je o zdravim masnoćama – oleinskoj kiselini. Ove nezasićene masne kiseline doprinose smanjuju loš kolesterol u krvi, te doprinose zdravlju srca i krvožilnog sustava.

2. Snaži organizam
Avokado sadrži 20 različitih vitamina i minerala koje unaprjeđuju zdravlje pojedinaca. Stotinu grama ploda zadovoljava četvrtinu dnevnih potreba za vitaminom K koji je potreban za sintezu bjelančevina što sudjeluju u procesu zgrušnjavanje krvi.

On uključuje i značajan izvor vitamina C, folata, te kalija koji su važni za kontrakciju mišića i pravilan rad živčanog sustava. 

3. Potiče probavu i izoštrava vid
Avokado je dobar izvor prehrambenih vlakana koji pojačavaju volumen stolice i tako potiče uravnotežuje probavnog sustava. Uz to sadrži moćni antioksidant lutein kojeg su studije povezale s dobrim vidom. Točnije, lutein sprječava makularnu degeneraciju oka.

4. Dobra zamjena za meso

U stotinu grama avokada ima 2 grama bjelančevina zbog čega se ovo tropsko voće smatra dobrom alternativom za vegane, ali i ljude koji ne jedu meso ili ribu. Avokado se najčešće maže na tost, ili se od ovog voća rade umaci kao što je guacamole. Europski moreplovci su ga, pak, nekad koristili kao maslac.

5. Pomlađuje i proljepšava
Avokado je bogat izvor vitamina E koji obnavlja stanice, održava elasticitet kože, pomlađuje njenu strukturu, te čini kosu zdravijom. Ne samo da ga možete jesti, već i njime mazati lice i kosu. Ne čudi što je sastojak brojnih kozmetičkih preparata za uljepšavanje.

Kako prepoznati da je avokado sazrio?
Avokado je najbolje jesti kad je u potpunosti sazrio. S obzirom na debelu koru, to je ponekad teško ustanoviti.

U otkrivanju zrelosti ploda poslužit će vam sljedeći trik: pokušajte oguliti malu peteljku na vrhu avokada. Ako se peteljka može lako ukloniti, a ispod nje se nalazi kora svijetlozelene boje, u ruci imate sazrio plod.

Ako se peteljka ne može oguliti, plod još nije sazrio. No ako uspijete skinuti peteljku bez većih problema, a ispod nje nađete smeđu površinu kore, kupili ste plod koji je prezrio, i više nije ukusan za konzumaciju.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju