Mahune vanilije plodovi su orhideje koji se beru ručno pa prolaze razne procese kako bi razvile 500 jedinstvenih komponenti okusa i arome prije nego što dođu do kupca.

U trendu Kampiranje Zlatne godine Kako se nekoć kampiralo? 10 prizora koji bude sjetu, ali i smijeh Kuća za odmor na Cresu, Airbnb - 6 Pogled s terase je vau! 60 eura na noć: Mala kuća na Cresu za one koji na odmoru žude za mirom i tišinom Huangjuewan - 2 Najkompliciraniji na svijetu Petlja na pet razina: Suludi nadvožnjak na kojem, ako propustite svoj izlaz, možete ostati i čitav dan

Baš kao što je slučaj s kavom i vinom, i aroma vanilije mijenja se ovisno o mjestu na kojem je uzgojena. Madagaskar (koji drži 75 posto tržišta) proizvodi slatku i kremastu vaniliju, dok tahićanska ima cvjetne note i dominantnu višnju. Vanilija u Meksiku dobiva karakteristične začinske note klinčića i muškatnog oraščića.

No koristi li se vanilija iz mahune za pečenje, teško ćete moći prepoznati razliku. Od stotine spojeva koje sadrži većina nije otporna na visoke temperature - pa odlučite ispeći kekse ili kolač, razmislite koliko ćete novca potrošiti na kupovinu začina.

Mahune vanilije možete iskoristite za kreme ili sladoled, a ekstrakt će dobro podnijeti temperature iz pećnice.

Mahune vanilije najbolje je čuvati u čvrsto zatvorenoj vrećici u hladnjaku jer se brzo suše.

Vanilija Vanilija (Foto: Getty Images)

Manje od jedan posto skupocjenog začina u kupovnim proizvodima otpada na prirodnu vaniliju. Većinom se koristi sintetički vanilin koji je 20 puta jeftiniji.

Slika nije dostupna Hrana i piće Savršena krumpir-salata: 5 čestih pogrešaka zbog kojih nije dovoljno ukusna