Bez fine krumpir-salate sezona roštilja i mirisa s grilla ili prženih ribica jednostavno nije potpuna. Nekima zamjenjuje čitav obrok, a drugi osim luka i krumpira vole dodati prženu slaninu, kapare, grah, fetu, krastavce ili kopar. Za koju god se varijantu odlučili, ključna je dobra baza.
Pogrešna sorta
Birajte krumpire približno jednake veličine kako bi se ravnomjerno skuhali, a najbolje je odabrati voštani krumpir. Brašnasti će se lako prekuhati i raspadati prilikom miješanja.
Kuhanje u vrućoj vodi
Neoguljeni krumpir stavite kuhati u hladnu vodu (tako da budu potpuno potopljeni) kako bi se ravnomjerno skuhao. Vodu nemojte zaboraviti posoliti. Provjerite je li kuhan tako da ga probodete vilicom. Ako lako prolazi, spreman je za cijeđenje.
Slijepljene ploške
Skuhani krumpir prebacite u hladnu vodu kako se ne bi raspadao tijekom guljenja i rezanja. Nakon rezanja ploške nauljite maslinovim uljem (neki više vole obično ili rastopljenu svinjsku mast) kako se ne bi spojile.
Previše luka
Previše luka preuzme sve okuse i arome, ali volite li njegovu hrskavost, uvijek možete posegnuti za srebrencom koji osvježava. Neki se služe trikom da luk posole, ostave 15 minuta pa iscijede u krpi i dodaju krumpiru. Odličan je i trik da luk potopite u ocat kako bi bio manje intenzivan.
Premalo preljeva
Narežete li krumpir na prevelike ploške, lako je moguće da će salata djelovati suho. Sočnost možete dobiti tako da salatu začinite mješavinom octa, soli, papra i senfa (može i malo šećera prema izboru) pa prelijete vrućim mesnim temeljcem. Neki nisu navikli na toplu salatu pa ako više volite hladnu, poslužit će i mješavina vrhnja i jogurta.