Za pripremu mirisnog šećera mahunu najprije prepolovite po dužini, sastružite sjemenke pa uspite 250 g šećera u staklenku i ubacite sjemenke te prepolovljenu mahunu pa dodajte ostatak šećera. Ostavite dva do tri tjedna te povremeno promiješajte kako bi se sjemenke drukčije rasporedile.

Ako vam za pripremu slastica trebaju sjemenke, mahune nemojte baciti. Sameljite ih u prah i posipajte njima pudinge, zobene pahuljice ili pripremite „točkastu“ panna cottu.

Za vaniliju u prahu intenzivnije arome iskoristite cijele mahune, ali ih prije mljevenja osušite u pećnici na 65°C. Najprije ih prerežite po dužini i stavite na papir za pečenje pa sušite oko jedan sat. Nakon što se ohlade narežite ih na manje komade, ubacite u mlinac za kavu ili začine pa izmiksajte u prah.Mahune vanilije možete sušiti i na 170°C oko 4-5 minuta, ali dobro pazite da ne izgore.

Vanilin kiflice Vanilin kiflice (Foto: Getty Images)

Osim šećera i praha, mahune vanilije su odlične i za pripremu ekstrakta. Preprežite mahune po dužini pa ih prerežite na manje komade i stavite u bocu. Dodajte 2,5 dl votke ili ruma tako da su mahune potpuno potopljene. Protresite bocu jednom ili dva puta tjedno i nakon osam tjedana dobit ćete domaći ekstrakt.

Torta Hrana i piće Poslastica iz Vrbovca: Recept za bijelu tortu s čokoladom iz 50-ih

 

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju