Za proizvodnju piva koriste se samo četiri prirodna sastojka – voda, slad, hmelj i kvasac, što je u skladu sa Zakonom o čistoći piva koji seže iz davne 1516. godine (njem. Reinheitsgebot). Prema tom Zakonu, za proizvodnju piva smiju se koristiti samo slad, hmelj i voda, a poslije je taj popis dopunjen pivskim kvascem, za koji se u vrijeme Reinheitsgebota još nije znalo.

U posljednjih 30 godina znanstveni dokazi sustavno govore u prilog spoznaji kako umjerena konzumacija alkoholnih pića smanjuje stopu smrtnosti, posebice kada je riječ o kardiovaskularnim bolestima. Razotkrivanjem brojnih supstanci koje se prirodno nalaze u pivu i ovo je omiljeno piće došlo u žarište interesa brojnih znanstvenika. Niz studija pokazao je kako umjerena konzumacija piva može pridonijeti prevenciji karcinogeneze, osteoporoze, dijabetesa tipa 2, kardiovaskularnih bolesti te kognitivnog slabljenja u starijoj dobi.

Ne treba zanemariti ni opuštajući učinak alkohola i hmelja te posljedično smanjenu razinu stresa, što igra bitnu ulogu u razvoju bolesti današnjice koje su povezane s načinom života. Nove spoznaje o utjecaju piva na životni vijek objavili su prije nekoliko mjeseci i znanstvenici iz Izraela. U istraživanju na kvascima dokazali su kako male količine piva utječu povoljno na duljinu telomera.

Telomere su sastavni dio kromosoma (gena) čija duljina reflektira trajanje životnog vijeka. Ova spoznaja još je jedan dio slagalice o pozitivnim učincima umjerene konzumacije piva primijećenim na razini populacije te u studijama na životinjama i in vitro studijama. Molekule porijeklom iz piva prepoznate su kao tvari s povoljnim učinkom na zdravlje, a to su poglavito antioksidansi, minerali, vitamini, vlakna, polifenoli, fitoestrogeni i alkohol.

Sve te supstance sinergijski potpomažu blagotvorne i dobro poznate učinke niskih doza alkohola. Alkohol ima izravni fiziološki učinak na tjelesna tkiva i funkcije, a neizravni učinak temelji se na blago opuštajućem i umirujućem učinku koji utječe na razinu stresa, a time i na učestalost bolesti izazvanih stresom. Još jednom treba upozoriti kako se sve ove pozitivne strane manifestiraju prilikom umjerene konzumacije u zdravih odraslih ljudi što iznosi 3 – 6 dl piva dnevno za muškarce i do 3 dl dnevno piva za žene.

Dakle, ključna riječ je uvijek “umjereno”, jer s prekomjernim unosom alkohol gubi sve svoje dobre strane i postaje razoran neprijatelj psihe i tijela, rekla je doc. dr. sc. Darija Vranešić Bender za Grupaciju pivara. Što reći, nego - trkom na pivkana!

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju