Sve vrste alkoholnih pića dehidriraju organizam zbog čega izazivaju mamurluk, ali glava nakon pijanke boli i zbog nusproizvoda fermentacije (kongenera) koji se u jetri teško razgrađuju.

U trendu Hrskava i sočna piletina Provjeren recept Probajte, bit će vam drago: Za uvijek sočnu piletinu treba vam samo jedan sastojak Sir se ne bi trebao čuvati u proziirnoj plastičnoj foliji - 1 Nemojte ovo raditi Najveća greška koju radimo kad kupimo sir u trgovini i donesemo ga kući Indijanska banana u Donjoj Bistri na plantaži Ivana Šuloga - 5 Ljekovito blago U lišću ovoga voća nalazi se tvar koja ubija stanice raka, raste i u Hrvatskoj, a kilogram plodova košta oko 10 eura

I dok se votka i džin destiliraju kako bi se uklonili svi kongeneri, a okus bio neutralan - u tamnijim alkoholnim pićima pridonose izraženijem okusu i kompleksnosti. Američki znanstvenici tvrde kako upravo zbog tih tvari možemo imati najjači mamurluk od viskija i crnog vina.

No na to kako ćemo se osjećati nakon alkohola utječe i način na koji pijemo. Ako pijemo sporo organizam se može nositi s alkoholom, ali požurimo li se, ili odlučimo presjeći pića poput piva ili vina žesticama, vrlo je vjerojatno da će nam tijelo to i naplatiti.

Ako pak pijemo jači alkohol na početku večeri kada je organizam u dovoljno dobroj formi da se s njime izbori i zatim prijeđemo na lakša pića imamo manju vjerojatnost da ćemo sutradan obećavati samome sebi kako više nikada nećemo popiti ni kapi.