• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Hrana i piće #piće

Mala škola piva - kako postati pivski sommelier!

Lijepo je sjediti na klupi u parku i tračati bivšu, sadašnju, državu i favorite na Svjetskom prvenstvu uz omiljeno dućansko pivo. Ali pivo može imati i sasvim drugačiji smisao, bit, zaključak i svrhu i ako se jede u najpristojnijim restoranima, ili uz vrhunske večere na bilo kojoj strani svijeta. Urednik portala punkufer.hr otišao je trbuhom za pivom u daleki London na tečaj sparivanja hrane i piva, i eto što je zabilježio!

Punkufer avatar placeholder
punkufer 8.07.2014 16:03 komentari
viber Created with Sketch.
Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U trendu Kviz općeg znanja - 13 15 pitanja Kviz općeg znanja: Za prave istraživače i neumorne čitače Focaccia s ružmarinom i češnjakom Savršenstvo bez mane Nije brzo, ni jednostavno, ali… Recept za talijansku pogaču koja je toliko fina da se jede bez ikakvih dodataka Groblje električnih automobila u ruralnom dijelu Kine - 5 Nestvarni prizor Vozila izgledaju novo, ali ih nitko ne želi: Groblje električnih automobila o kojem se priča


U prvom ste dijelu ove fotoreportaže saznali da se prvoga dana tečaja  poznati domaći pivofil Ribafish obreo među 22 ljubitelja piva iz cijele Britanije sa Škotskom, i glatko prošao kroz prvi dan tečaja, kušajući dvadesetak piva iz nešto manje stilova, ocjenjujući pritom kako koji ide s određenom hranom. Nakon čiste sreće, otišao sam prošetati po Londonu, i opet se zaljubio u melting pot, multietičnost, vesele ljude i ležanje na travi uz stotine turista i lokalaca pijuckajući omiljeni Murphy's.

Vratio sam se dosta rano u hotel, navinuo budilicu na 4.00 jer posao se mora odraditi, i u 9.00 stajao spreman na vratima The White Horsea, oran za sljedećih dvadeset stilova i tko zna kakvu hranu. Predavač je izvadio hrpu teglica i počeo predavanje o vrstama slada, hmelja i kvasaca. Šteta, vjerojatno neće biti degustacija do podneva, ah ti konzervativci...

Kao što sam i pretpostavio, trebalo je pričekati punoljetnost dana kako bi se počelo piti, a do tada sam saznao da voda određuje stil i okus piva, kao i da je potrebno četiri pinte vode da bi se proizvela pinta piva. Pivo je, naime, u prosjeku 94% - voda, čija tvrdoća ovisi o sulfatima, bikarbonatima, magneziju i kalciju, dovoljno za znati da je skuhati svoje pivo – ne baš lagan posao, normalno, ako želite stvarno dobar proizvod. Za stotinu litara piva alkoholnog volumena od 5% treba oko 15 kilograma ječmenog slada, kao i nevjerojatno malih 70 grama (da, grama) hmelja! Poput origana na pizzi, pobogu! Kakav napitak od hmelja, zbogom predrasude!

Isto tako, saznali smo da Britanci u pubovima naručuju lagano pivo u 45% slučajeva, 27% s laganom aromom,, 36% karakterno i svega 20% jako aromatično pivo. A Amerikanci imaju 1925 pivovara! Kod predavanja o kuhanju sam već počeo sanjati prvo pivo dana, i ozbiljno crtati rosne cvjetove hmelja po priručniku, a onda je konačno krenulo! Dakle, pivo se prvo pogleda, pa pomiriše (zatvorite otvor i lagano zavrtite, pa onda naglo udahnete), popije, ocijeni okus, tekstura i aftertaste. I tako par puta. Neki su odlijevali, ali Mister Croatia – odlučno ne!

Redale su se poznate i totalno nove ljepotice, vrhunski ohlađene. Iako sam očekivao neslane krekere, u pauzama smo jeli kockice kruha, ječam, i pijuckali običnu vodu, ipak je ovo testiranje, a ne piknik. Iako bi loš domaći flips tako dobro sjeo, ufff... Pale Ale, American IPA, Brown Ale, Old Ale i ostala „alead“ povisila su mi letvicu kvalitetnih piva, i naučila me puno toga o tim pivima gornjeg vrenja. Za one koji ne znaju, najosnovnija podjela piva je na one gornjeg vrenja (ALE) i donjeg vrenja (Lager), nakon toga sve ide u desecima smjerova. Pa smo pili pivo s tim nevjerojatnim cascade hmeljom, koji ima miris i aromu borovih iglica, čista crnogorica, ono kad stružete smolu s auta kad se vratite s godišnjeg. Božanstveno!

Pijemo klasični Heineken, jako popularan u Britaniji kao i Stella Artois i francuski Kronenbourg, tu je i Tsingtao, pa pričam kako sam pio s radnicima ispred tvornice u toj kineskoj luci... Pivo me je malo zelo, pa sam se ohrabrio i razbacivao se usporedbama da pivo od višnje ne ide s čokoladom i da mi je u ustima meč Mavrović – Lewis. To je naišlo na odobravanje, sljedeća dosjetka s golom Nike Kranjčara na Wembleyu nije, a totalni sam fijasko doživio kad sam rekao da je jedno pivo slankasto poput vođenja ljubavi u plićaku u japankama. Ali i rekao „japanese shoes“ umjesto flip-flops. Uglavnom, bilo jejako zabavno! Redali su se svakojaki stilovi i kombinirali s hranom, Barely Wine, Bitter, Dunkel, Kriek, Lambic, Pilsner (tu sam briljirao), Porter (oprostite, koja je definicija Portera? A to vam je jači stout), trappist, Tripel, te na kralju razlika između belgijskog i njemačkog pšenislava. Boli glava. Ali preneseno...

Seminar završava testom s 80 pitanja, pokušavam prepisivati s Nokije, kao ne znam dobro engleski, ali ne prolazi, vadim djeliće legića iz pivskog mozaika, i sklapam u neki veliki pivski kamion, koji će me sretnog dalje voziti po svijetu.

Vadim domaću medicu i zapijam špriceraste Engleze, spuštamo se dolje i plaćamo svaki svoje pivo, smijem se s Andyjem, Benom, Stewartom i ekipom sa seminara i uživam što imam ovakav posao/hobi/smisao života. Objašnjavam im zašto trebaju probati Žuju i Tomislav, kako se lako pripiti na Ultri i da ne nasjedaju na šupačke cijene pohlepnih ljudi, pozivam na svoj otok i sretan odlazim kući. Bogatiji za dvadesetak novih stilova, spajanja piva s hranom, okusa, aroma, Londona i ljudi. Sljedeći korak je tečaj u Belgiji, do tada, ako ikad imate ikakvih upita i nesuglasica u vezi piva – punkufer.hr, odnosno njegov glavni urednik – stoje vam na raspolaganju! Piviliiii!
 

  • #piće
  • #Ribafish
  • #zagrebačka pivovara
  • #Pivo
  • #ale
  • #stout
  • #ožujsko
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
Krava sa zebrastim uzorkom i teflon za gubitak kilograma: Proglašeni dobitnici neozbiljnog "Nobela"
Ig Nobel 2025.
Krava sa zebrastim uzorkom i teflon za gubitak kilograma: Proglašeni dobitnici neozbiljnog "Nobela"
Vozila izgledaju novo, ali ih nitko ne želi: Groblje električnih automobila o kojem se priča
Nestvarni prizor
Vozila izgledaju novo, ali ih nitko ne želi: Groblje električnih automobila o kojem se priča
Gdje voziti, jesti i uživati: Otkrivamo kako provesti savršen vikend na dva kotača u Brodsko–posavskoj županiji
Pokrovitelj Brodsko-posavska županija
Gdje voziti, jesti i uživati: Otkrivamo kako provesti savršen vikend na dva kotača u Brodsko–posavskoj županiji
Azijski okusi u Zagrebu: moderni i „stari“ okusi
Fini okusi Istoka
Gdje pojesti dobru azijsku hranu u Zagrebu? Mjesta koja će oduševiti i najzahtjevnije gurmane
Kistom protiv zločina nad prirodom: Pogledajte neobično remek-djelo koje potpisuje Zoran Homen
Očistimo Hrvatsku
Kistom protiv zločina nad prirodom: Pogledajte neobično remek-djelo koje potpisuje Zoran Homen
Spartan World Championship - svjetski spektakl utrka s preprekama vraća se na Hvar
Velika reklama za Hrvatsku
Spartan World Championship : Svjetski spektakl utrka s preprekama vraća se na Hvar
Kviz općeg znanja: Za prave istraživače i neumorne čitače
15 pitanja
Kviz općeg znanja: Za prave istraživače i neumorne čitače
Focaccia od kiselog tijesta recept
Savršenstvo bez mane
Nije brzo, ni jednostavno, ali… Recept za talijansku pogaču koja je toliko fina da se jede bez ikakvih dodataka
Veliki dan: Otvorenje novog planinarskog skloništa Skorpovac na srednjem Velebitu
Nakon požara
Veliki dan: Pogledajte kako izgleda novo planinarsko sklonište Skorpovac na Velebitu
Piletina i krumpir u vrhnju: Recept koji sasvim običnom jelu daje novu dimenziju
Kremasto
Piletina i krumpir u vrhnju: Recept koji sasvim običnom jelu daje novu dimenziju
Ruina s pogledom: Može li devastirana vojna baza dobiti novi život?
Panos na Velebitu
Ruina s pogledom: Može li devastirana vojna baza dobiti novi život?
Što vidjeti u gradu Laško u Sloveniji?
Prekrasna priroda
Gradić poznat po pivu u srcu Slovenije sjajna je ideja za izlet ili vikend-odmor

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
Visoki kazneni sud smanjio kaznu Filipu Zavadlavu
EVO KOLIKO IZNOSI
Filipu Zavadlavu Visoki kazneni sud smanjio kaznu!
Nova blamaža Vučića: Banuo u dvoranu, nije imao mjesto pa razbio stolicu
"Ovo nije smiješno"
Nova blamaža Vučića: Banuo u dvoranu, nije imao mjesto, pa razbio stolicu
Hrvatica (20) optužena za ubojstvo novorođenčeta: Nalaz obdukcije otkrio stravičnu istinu
Užasni detalji
Hrvatica (20) optužena za ubojstvo novorođenčeta: Nalaz obdukcije otkrio stravičnu istinu
show
Joško Gvardiol ima novi imidž
Što kažete?
Žene, Joško Gvardiol više ne izgleda ovako! Promjena će vas iznenaditi
Franka Batelić podijelila je fotografiju kćerkice Grete
njezina ljubimica
Koliko je narasla! Franka Batelić objavila preslatku fotku kćerkice: ''Visoka moja cura''
Enrique Iglesias objavio na Instagramu fotku iz djetinjstva
miljenik žena
Znate li tko je dječak s fotke? S ljubavi iz mladosti čeka četvrto dijete
zdravlje
Lijek koji milijuni već uzimaju štiti od dugog COVID-a?
Iznenađujući rezultati nove studije
Lijek koji milijuni već uzimaju štiti od dugog COVID-a?
Izazov koji ćete voljeti: Kako dva tjedna mogu promijeniti vašu probavu?
Pokrovitelj Donat
Izazov koji ćete voljeti: Kako dva tjedna mogu promijeniti vašu probavu?
Korona simptomi: Najnovije varijante u porastu, evo što trebate znati ove jeseni
Sve je više slučajeva
Korona simptomi: Najnovije varijante u porastu, evo što trebate znati ove jeseni
zabava
Pogledajte što radi ovaj dostavljač na semaforu! Ovo je nevjerojatno
Bolje ne!
Pogledajte što radi ovaj dostavljač na semaforu! Ovo je nevjerojatno
Iz zidova im dopirala buka, imali su što vidjeti kad su profesionalci otvorili zid
Nepozvani gosti
Iz zidova im dopirala buka, imali su što vidjeti kad su profesionalci otvorili zid
"Tipična braća": Mačke postale hit, jednim potezom nasmijale milijune
LOL
"Tipična braća": Mačke postale hit, jednim potezom nasmijale milijune
tech
Neobičan ulov: Filipinski ribari "upecali" kineskog uljeza
Nije prvi ni zadnji put
Neobičan ulov: Filipinski ribari "upecali" kineskog uljeza
Policajac u šoku nakon što je zavirio u vozilo: Zaustavio je automobil zbog prekršaja, a nije mogao naplatiti kaznu
Sve objavili na Facebooku
Policajac u šoku nakon što je zavirio u vozilo: Zaustavio je automobil zbog prekršaja, a nije mogao naplatiti kaznu
Kinezi otkrili kako su napravili svog konkurenta Tesli: Bila su im dovoljna tek tri automobila
CEO sve objasnio
Kinezi otkrili kako su napravili svog konkurenta Tesli: Bila su im dovoljna tek tri automobila
sport
Tomislav Ivković o Luki Modriću: "Liječnici trebaju pregledati Luku Modriću. Kako je to moguće?"
Luka je čudo
Ikona u nevjerici: "Liječnici trebaju pregledati Modrića. Kako je to moguće?"
ČEŠKA - HRVATSKA Evo kad je prijenos ključne utakmice i što nam treba za SP 2026.
VATRENI U PRIJENOSU
ČEŠKA - HRVATSKA Evo kad je prijenos ključne utakmice i što nam treba za SP 2026.
Istra 1961 pobijedila Varaždin 1:0 u 9. kolu SuperSport HNL-a
Ovo nema opravdanja
VIDEO Incident u Puli: Utakmica prekinuta zbog sramotnog vrijeđanja
tv
U dobru i zlu: Nije joj jasno kako je brzo zaboravio na sve
U DOBRU I ZLU
U dobru i zlu: Nije joj jasno kako je brzo zaboravio na sve
MasterChef: Bojana iskreno poručila: "Mislim da je za njegovo zdravlje bolje da ode kući!"
OTKRIJTE VIŠE!
Bojana iskreno poručila: "Mislim da je za njegovo zdravlje bolje da ode kući!" O kome se radi?
Kumovi: Ovo je divlji zapad, a on je šerif!
KUMOVI
Kumovi: Ovo je divlji zapad, a on je šerif!
putovanja
Kviz općeg znanja: Za prave istraživače i neumorne čitače
15 pitanja
Kviz općeg znanja: Za prave istraživače i neumorne čitače
Focaccia od kiselog tijesta recept
Savršenstvo bez mane
Nije brzo, ni jednostavno, ali… Recept za talijansku pogaču koja je toliko fina da se jede bez ikakvih dodataka
Vozila izgledaju novo, ali ih nitko ne želi: Groblje električnih automobila o kojem se priča
Nestvarni prizor
Vozila izgledaju novo, ali ih nitko ne želi: Groblje električnih automobila o kojem se priča
novac
Zaključili prodaju dionica od 6,6 milijardi dolara i postali najvrjednija privatna kompanija na svijetu
Prestigli SpaceX
Zaključili prodaju dionica od 6,6 milijardi dolara i postali najvrjednija privatna kompanija na svijetu
Sve što dotakne pretvara u zlato: Bivši engleski nogometaš gradi carstvo i u zdravstvu
Zabija izvan terena
Sve što dotakne pretvara u zlato: Bivši engleski nogometaš gradi carstvo i u zdravstvu
Hrvatima omiljeni modni brend zatvorio 135 dućana, ali povećao prodaju i dobit. "Uvijek nudimo najbolju vrijednost za novac"
iznad očekivanja
Hrvatima omiljeni modni brend zatvorio 135 dućana, ali povećao prodaju i dobit. "Uvijek nudimo najbolju vrijednost za novac"
lifestyle
Franka Batelić u sivim trapez trapericama
STAJLING ZA LONDON
Franka Batelić: Traperice bolje i od uskih modela u boji koja konkurira plavoj i sivoj
Po čemu su kruške bolje od jabuka
KRALJICE JESENI
Znate li po čemu su kruške zdravije voće i od jabuka?
Romina Knežić na proslavi 25 godina Nove Tv
Jednostavno, a upečatljivo
Dodir holivudskog glamura: Romina Knežić u haljini koja slavi ženstvenost i sjaji baš koliko treba
sve
Pogledajte što radi ovaj dostavljač na semaforu! Ovo je nevjerojatno
Bolje ne!
Pogledajte što radi ovaj dostavljač na semaforu! Ovo je nevjerojatno
Iz zidova im dopirala buka, imali su što vidjeti kad su profesionalci otvorili zid
Nepozvani gosti
Iz zidova im dopirala buka, imali su što vidjeti kad su profesionalci otvorili zid
Tomislav Ivković o Luki Modriću: "Liječnici trebaju pregledati Luku Modriću. Kako je to moguće?"
Luka je čudo
Ikona u nevjerici: "Liječnici trebaju pregledati Modrića. Kako je to moguće?"
Slika nije dostupna

Ekskluzivno iz Londona - kako postati pivski sommelier!

Trendovi se mijenjaju i tako je u zapadnom svijetu sve češća pojava da uspješni menadžeri u slobodno vrijeme kući prave svoje vlastito pivo. Isto tako, pivo se sve češće spaja u nama donedavno nezamislivim kombinacijama, s čokoladama, kolačima, ribom... Kako bismo bili u korak s vremenom, odlučili smo se na krupan korak i poslali našeg urednika na napredni pivski tečaj u London. Vratio se, ali kakav, morate pročitati u ovom tekstu.

NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

  • Slika nije dostupna Hrana i piće

    Ekskluzivno iz Londona - kako postati pivski sommelier!

  • Slika nije dostupna Hrana i piće

    Sve o pivu na Beer Championsu u zagrebačkoj Pivani

  • Točeno pivo Hrana i piće
    Tajne zanata

    "Nikad ne znaš koliko je dugo boca bila otvorena": Pića koje konobari nikad ne bi naručili u kafićima

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

Pun ti je kufer
uvijek istih priča i tema?

Prijavi se na naš
newsletter
i vidjet ćeš
da ćemo kliknuti ;)

Please don't insert text in the box below!
close