• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Hrana i piće #piće

Ekskluzivno iz Londona - kako postati pivski sommelier!

Trendovi se mijenjaju i tako je u zapadnom svijetu sve češća pojava da uspješni menadžeri u slobodno vrijeme kući prave svoje vlastito pivo. Isto tako, pivo se sve češće spaja u nama donedavno nezamislivim kombinacijama, s čokoladama, kolačima, ribom... Kako bismo bili u korak s vremenom, odlučili smo se na krupan korak i poslali našeg urednika na napredni pivski tečaj u London. Vratio se, ali kakav, morate pročitati u ovom tekstu.

Punkufer avatar placeholder
punkufer.hr 3.06.2014 14:47 komentari
viber Created with Sketch.
Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U trendu Lampion - 9 Nostalgija u tanjuru Na ručak kod Debelog: Nogometna gostionica koja već 30 godina hrani Zagrepčane Planinska kuća na Velebitu s pogledom na more, na ruti Via Dinarica, Airbnb - 2 Ovo se zove odmor! Ima li išta bolje od ovoga? Planinska kuća na Velebitu s prekrasnim pogledom na more Bibury Filmski ugođaj Titula jednog od najljepših sela na svijetu donijela im je samo probleme: "Više nemamo privatnosti, a turisti ništa ne troše"


Lager je pivo donjeg vrenja, ale gornjeg, IPA je jače zahmeljeno pivo, tamno pivo ide bolje s mesom divljači... A sirevi, što ću sa sirevima, pa mi imamo samo Gaudu i Podravec, a oni barem sto vrsta, mama... Grabio sam ne pretjerano dugim koracima prema pubu The White Horse u južnom dijelu Chelseaja, bogatog, urednog i prekrasnog kvarta Londona, iako me srce više vuče prema Peckhamu i Arsenalu, ali što sad. Za pola sata treba početi predavanje / škola /radionica o sparivanju piva s hranom, a ja nisam siguran da sam dovoljno kompetentan da budem u društvu ostalih polaznika, i tko su oni uopće.

Ma, nema predaje, ne znam apsolutno sve o pivu, dapače, divim se tim ljudima i gutam njihove savjete i zapažanja, ali ja ga stvarno obožavam, uživam, komentiram i težim najboljem, skuhao sam svoje i družim se s ljudima koji svaki slobodni trenutak koriste da bi se bavili tim napitkom na bazi ječmenog slada. I ulazim hrabro i dostojanstveno braniti boje Hrvatske, punkufer.hr-a, i svoje osobno Ribafishovsko, iako je to nadimak. Ispričavam se čistačici koju sam srušio vratima jer sam došao sat vremena prerano, pa uzbuđeno radim krugove po suncem okupanom Londonu. Kad sam se smirio, otvorio sam vrata puba i ušao među 22 polaznika tečaja na World Beer Academy. Upoznao sam se s predavačem, olakšao mu čitanje imena Domagoj (Dimadžou, Domougoudž...) riječima – možete me zvati Croatia - tako se i osjećam, sjeo u sredinu i ponosno otvorio skriptu na kojoj je pisalo moje ime.

Počeo je prvi sat i svi smo se morali predstaviti, pa je ispalo da sam u hrpi Brand managera, vlasnika pubova, i pivskih novinara iz Velike Britanije. Jedna Škotlanđanka, hladna kao kocka leda u Strathisla viskiju bila je uz mene jedini stranac, što je u početku godilo, ali kasnije i boljelo kad su se predavač i ekipa opustili i počeli s Cockneyem. No, srećom da je pivski jezik gotovo univerzalan, pa nije bilo prevelikih problema. Raspored za taj dan je izgledao ovako: kako se radi pivo, procesi prerade, sastav vode, minerali... Tu sam zastao, jer sam došao uživati u okusima, ali eto, ispostavilo se da za to treba zadovoljiti neke preduvjete, pa sam izvadio kemijsku na kojoj je pisalo Pivara Tuzla, i počeo pratiti predavanja...

Edukacija je stvarno bila na nivou, a predavač Derek Practice iskusni pivski kuhar, brewer, majstor, koji bi savršeno spremno odgovarao na sva pitanja o količini željeza u londonskoj vodi, vrstama ukomljavanja (da, trebalo je to pronaći na google prevoditelju), najjačim uzgajivačima hmelja, trendovima na tržištu... A onda je krenulo kušanje. Prvi dan je trebalo probati 18 raznih pivskih stilova, dakle nekih dvadesetak brendova i ocijeniti kako prijaju uz nekih desetak jela. Konačno je prvo pivo došlo na moj stol. Pomno sam slušao upute i prvo ga promotrio očima, dakle, prva stavke je vizualizacija. Onda se ispituje aroma i miris (nakon vrćenja u krug, dok lijevim dlanom ne date istima da izađu iz čaše. Na redu je okus, iako sam mislio da pivski connosieuri i sommelieri ne pljuckaju – pored nas su iskrsnule kible za otakanje viška. Ah ti zapadnjaci... Četvrti stupanj se odnosi na osjećaj i teksturu koja se budi u vama, dok je završni moment – aftertaste, odnosno ono što dođe nakon što progutate gutljaj piva.

Ne znamo što pijemo, predavač naredi konobaru da natoči, on donese, mi kušamo, razmatramo, pa tek onda saznamo što smo pili. Pokušavam ispasti frajer kao Dustin Hoffman na početku Maratonca, pa zapišem ime piva za kojeg mislim da se pije na papir. Ali promašujem, jer se piju uglavnom otočka piva za koja nisam pretjerano kompetentan - baziran sam na hrvatskim, češkim, njemačkim i belgijskim pivima, tako da mirno kušam i razmišljam o Fraoch Heather Aleu, Carling Pilsneru, Greene Kingu, sve dok konačno nisam ubrao Guinness u boci (baš kao i svi ostali...), što po crvenkastom odsjaju, što po besmislenom okusu koji nikad neće biti poput točenog. Slijede trenuci kad dominiram tečajem jer se kušaju Budweiser Budwar, Hoegaarden i Duvel, a onda nam dolaze i prva jela. Stapanje okusa različitih britanskih sireva, meksičkih tortilja i njemačkih salama s raznim stilovima piva sa svih strana svijeta, Kine, Meksika, Nizozemske, cijelog Ujedinjenog Kraljevstva... Sve do pobjednika dana, Fuller's ESB, mirisnog, voćno-cvijetnog nektara koji se u mojim ustima punu minutu borio za prevlast sa zrelim Cheddarom. Ale protiv sira, sir ili ale, uglavnom, predivna dugotrajna okusna bitka nakon koje su sva čula zadovoljena. Kao Kličko protiv Klička kojeg je ulovio u nevjeri - uspio sam nasmijati Engleze, zakon!

Opustih se, počeo sam davati savjete za sutrašnji meni, pričati o brendovima Zagrebačke pivovare koja me i poslala na tečaj, nazdravljati i tražiti još Fuller'sa, a onda nas je predavač ispratio riječima da se pripremimo za sutrašnji test, nakon predavanja. Damn, valjda neće biti teško! Naručio sam dvije IPA-e u prizemlju The White Horsea, stavio ruksak na leđa i krenuo bazati Londonom. Učit ću kad dođem u hotel, pomislih i krenem u suncem okupanu večer, sretan poput pivske mušice koja je netom maturirala. Sutra je dan B, odnosno Beer day...


 

  • #piće
  • #Pivo
  • #zagrebačka pivovara
  • #london
  • #sommelier
  • #Ribafish
  • #ale
  • #stout
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
Pogledajte što je u Slavoniji i Baranji oduševilo svjetskog avanturista Hazena Audela
Oglas
Pogledajte što je u Slavoniji i Baranji oduševilo svjetskog avanturista Hazena Audela
Kao da lebdi iznad mora: Pogledajte predivnu građevinu i vidikovac s kojeg puca pogled na Pelješki kanali i Korčulu
Na stijeni
Kao da lebdi iznad mora: Pogledajte predivnu građevinu i vidikovac s kojeg puca pogled na Pelješki kanali i Korčulu
Prvi izazov u Food Bloggers' Challengu: Slani cannoli od krumpira pomeli su konkurenciju
Pokrovitelj Tognana
Prvi izazov u Food Bloggers' Challengu: Slani cannoli od krumpira pomeli su konkurenciju
Česta pogreška zbog koje nam biskvit ne uspijeva: Vrsna slastičarka otkriva tajne savršenih deserata u MasterChefu
Zlatni trikovi
Česta pogreška zbog koje vam biskvit ne uspijeva: Vrsna slastičarka otkriva tajne savršenih deserata u MasterChefu
Chocolate Village Resort Odmor u najslađem selu u Sloveniji
Čokolada za svaki obrok
Najslađe selo Slovenije: Savršeno mjesto za odmor na kojemu možete spavati među krošnjama drveća
Apartman Morebit: Gdje se u tišini susreću Velebit i more
Kod Karlobaga
Apartman Morebit: Mjesto na kojem se u tišini susreću Velebit i more
Na ručak kod Debelog: Nogometna gostionica koja već 30 godina hrani Zagrepčane
Nostalgija u tanjuru
Na ručak kod Debelog: Nogometna gostionica koja već 30 godina hrani Zagrepčane
Planinska kuća u NP Sjeverni Velebit, Airbnb
Ovo se zove odmor!
Ima li išta bolje od ovoga? Planinska kuća na Velebitu s prekrasnim pogledom na more
Sveti bosiljak: Čistač jetre i antidepresiv iz vrta koji je osobito omiljen zimi
Lijek iz vrta
Sveti bosiljak: Čistač jetre i antidepresiv iz vrta koji je osobito omiljen zimi
Tjedni jelovnik jela na žlicu od 10.11. do 16.11. 2025.
Tjedni jelovnik
Bez puno posuđa i kompliciranja: 7 toplih i finih jela na žlicu za svaki dan ovoga tjedna
Novi kviz općeg znanja: Za one koji žele znati (još) više
15 nasumičnih pitanja
Novi kviz općeg znanja: Za one koji žele znati (još) više
Titula jednog od najljepših sela na svijetu donijela im je samo probleme: "Više nemamo privatnosti, a turisti ništa ne troše"
Filmski ugođaj
Titula jednog od najljepših sela na svijetu donijela im je samo probleme: "Više nemamo privatnosti, a turisti ništa ne troše"

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
Pronađeno je troje maloljetnika koji su nestali u srijedu
sretan kraj potrage
Pronađeni nestali maloljetnici: Otkrivamo kako su im ušli u trag
Ove predmete nikad ne smijete imati u automobilu
Vozači, oprez!
ADAC objavio što nikad ne smijete imati u automobilu: Policija vas može kazniti i s 10.000 eura
Zastoj u Zagrebu, oglasio se ZET
Policija na terenu
Tramvaj udario ženu: "Prevezena je u bolnicu, bila je pri svijesti"
show
Severina raznježila fanove u Areni prizorima sa sinčićem Aleksandrom
''Kao majka nisam smjela...''
Severina podijelila dosad neviđene prizore sina: ''Dobila sam odobrenje jače od bilo kojeg zakona''
Miroslav Škoro progovorio o odrastanju i svojoj djeci
rijetko govori o obitelji
Miroslav Škoro o svojoj djeci: "Kći i ja smo morali pobjeđivati taj strah, kod sina to nije bio slučaj"
Princ William pokazao interijer nove kuće
velebna vila
Princ William pokazao svoj novi dom, jedan kadar otkrio je više nego što je planirao!
zdravlje
Najgori karcinomi: 5 najpodmuklijih vrsta raka koje gotovo nitko ne prepozna dok nije prekasno
Onkolozi upozoravaju
Najgori karcinomi: 5 najpodmuklijih vrsta raka koje gotovo nitko ne prepozna dok nije prekasno
Kad probava stane: Što piti da se tijelo opet pokrene?
Pokrovitelj Donat
Kad probava stane: Što piti da se tijelo opet pokrene?
Stručnjaci upozoravaju: Ako imate povećanu prostatu, izbjegavajte ove lijekove, hranu i pića!
Muškarci, pazite!
Stručnjaci upozoravaju: Ako imate povećanu prostatu, izbjegavajte ove lijekove, hranu i pića!
zabava
Mogu se i ovako ugraditi nova vrata! Majstori na aparatima
Urnebesno
Mogu se i ovako ugraditi nova vrata! Majstori na aparatima
Pitanja u kvizu postaju sve teža, a samo pravi znalci ostaju do kraja
Pokažite što znate!
Pitanja u kvizu postaju sve teža, a samo pravi znalci ostaju do kraja
Medvjed im ušetao u kuću, ali nije bio spreman na ovakav otpor
Čovječe…
Medvjed im ušetao u kuću, ali nije bio spreman na ovakav otpor
tech
NASA-ino superračunalo provelo 400.000 simulacija i sve upućuju na istu godinu u kojoj će Zemlja biti uništena
Sad znamo i to
NASA-ino superračunalo provelo 400.000 simulacija i sve upućuju na istu godinu u kojoj će Zemlja biti uništena
Zastrašujući trend širi se internetom: Jeste li naišli na ovakve videozapise na društvenim mrežama?
Uznemirujuće
Zastrašujući trend širi se internetom: Jeste li naišli na ovakve videozapise na društvenim mrežama?
Jasna poruka Francuza Rusiji: Objavljene fotografije Rafalea s jasno vidljivim najnovijim krstarećim projektilom s nuklearnom bojnom glavom
Sredstvo odvraćanja
Jasna poruka Francuza Rusiji: Objavljene fotografije Rafalea s jasno vidljivim najnovijim krstarećim projektilom s nuklearnom bojnom glavom
sport
Kvalifikacije za SP: DR Kongo izbacio Kamerun
Dobili gol u 92.
Šok u kvalifikacijama: Ispala reprezentacija koja je osam puta igrala na SP-u
Susjedi: "Hrvatska nam je otela zvijer od igrača. Izveo je spektakl"
Hvale ga
Susjedi: "Hrvatska nam je otela zvijer od igrača. Izveo je spektakl"
Portugal izgubio kod Irske u kvalifikacijama za SP 2026: Cristiano Ronaldo dobio crveni
Prokockali šansu
VIDEO Totalna drama u kvalifikacijama: Portugal neočekivano izgubio, Ronaldo dobio crveni!
tv
U dobru i zlu: Nije očekivao da će trčati za njim
U DOBRU I ZLU
Nije očekivao da će trčati za njim
Kumovi: Ovo je nemoguće - čak je i liječnica u šoku
KUMOVI
Ovo je nemoguće - čak je i liječnica u šoku
Kumovi: Prežalio je i majku i oca, ali njega neće
KUMOVI
Prežalio je i majku i oca, ali njega neće
putovanja
Titula jednog od najljepših sela na svijetu donijela im je samo probleme: "Više nemamo privatnosti, a turisti ništa ne troše"
Filmski ugođaj
Titula jednog od najljepših sela na svijetu donijela im je samo probleme: "Više nemamo privatnosti, a turisti ništa ne troše"
Planinska kuća u NP Sjeverni Velebit, Airbnb
Ovo se zove odmor!
Ima li išta bolje od ovoga? Planinska kuća na Velebitu s prekrasnim pogledom na more
Na ručak kod Debelog: Nogometna gostionica koja već 30 godina hrani Zagrepčane
Nostalgija u tanjuru
Na ručak kod Debelog: Nogometna gostionica koja već 30 godina hrani Zagrepčane
novac
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
ostalo 6 poslovnica
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
Danska u panici zbog kineskih autobusa koji su trebali voziti Zagrebom: Moguće ih je isključiti iz daljine
kamikaze na cesti
Danska u panici zbog kineskih autobusa koji su trebali voziti Zagrebom: Moguće ih je isključiti iz daljine
Ove četiri igračke bit će najprodavanije ovog Božića. Jesu li i na vašem popisu?
Svi će ih tražiti
Ove četiri igračke bit će najprodavanije ovog Božića. Jesu li i na vašem popisu?
lifestyle
Deset najljepših žena na svijetu prema zlatnom rezu
Savršene proporcije
Gotovo savršene crte lica: Slavna glumica proglašena najljepšom ženom svijeta po zlatnom rezu
Street style kombinacije sa zagrebačke špice koje bismo kopirali
MODNA INSPIRACIJA
15 kombinacija sa zagrebačke špice koje bismo kopirali od glave do pete
Recept za mekani kuglof sa sirom i čokoladom
Uz kavu
Biskvit je tako mekan, ali krema je božanstvena: Pročitajte recept za najfiniji kuglof
sve
Deset najljepših žena na svijetu prema zlatnom rezu
Savršene proporcije
Gotovo savršene crte lica: Slavna glumica proglašena najljepšom ženom svijeta po zlatnom rezu
Mogu se i ovako ugraditi nova vrata! Majstori na aparatima
Urnebesno
Mogu se i ovako ugraditi nova vrata! Majstori na aparatima
Severina raznježila fanove u Areni prizorima sa sinčićem Aleksandrom
''Kao majka nisam smjela...''
Severina podijelila dosad neviđene prizore sina: ''Dobila sam odobrenje jače od bilo kojeg zakona''
Slika nije dostupna

Mala škola piva - kako postati pivski sommelier!

Lijepo je sjediti na klupi u parku i tračati bivšu, sadašnju, državu i favorite na Svjetskom prvenstvu uz omiljeno dućansko pivo. Ali pivo može imati i sasvim drugačiji smisao, bit, zaključak i svrhu i ako se jede u najpristojnijim restoranima, ili uz vrhunske večere na bilo kojoj strani svijeta. Urednik portala punkufer.hr otišao je trbuhom za pivom u daleki London na tečaj sparivanja hrane i piva, i eto što je zabilježio!

NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

  • Slika nije dostupna Hrana i piće

    Mala škola piva - kako postati pivski sommelier!

  • Točeno pivo Hrana i piće
    Tajne zanata

    "Nikad ne znaš koliko je dugo boca bila otvorena": Pića koje konobari nikad ne bi naručili u kafićima

  • Santa Elisabetta Aktualno
    Santa elisabetta

    Vinska premijera koja se čekala s nestrpljenjem: Perjanica vinarije Benvenuti je konačno vani i može se kušati po prijateljskim cijenama

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

Piletina, varivo, tjestenina...

Prijavi se na naš newsletter
i otkrij recepte, savjete i trikove s
kojima ćeš izaći iz začaranog kruga 3
ista jela koja radiš svaki dan ;)

Please don't insert text in the box below!
close