• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Hrana i piće #piće

Ekskluzivno iz Londona - kako postati pivski sommelier!

Trendovi se mijenjaju i tako je u zapadnom svijetu sve češća pojava da uspješni menadžeri u slobodno vrijeme kući prave svoje vlastito pivo. Isto tako, pivo se sve češće spaja u nama donedavno nezamislivim kombinacijama, s čokoladama, kolačima, ribom... Kako bismo bili u korak s vremenom, odlučili smo se na krupan korak i poslali našeg urednika na napredni pivski tečaj u London. Vratio se, ali kakav, morate pročitati u ovom tekstu.

Punkufer avatar placeholder
punkufer.hr 3.06.2014 14:47 komentari
viber Created with Sketch.
Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U trendu Modularne kuće za mlade, QSpace, Nizozemska - 6 Pametna rješenja iz Europe Pogledajte kako izgledaju državni stanovi za mlade od 21 kvadrata, a koštaju samo 45 tisuća eura Mini Ranch Protulipa - 3 Mini Ranch Protulipa Za idealan odmor pokraj Karlovca: Ljepotica s pogledom kao iz bajke (i saunom i jacuzzijem) Ciel Dubai Marina - 2 Kroz ušicu igle Nitko se nije nadao da će tako izgledati: Najviši hotel na svijetu napokon je otvoren


Lager je pivo donjeg vrenja, ale gornjeg, IPA je jače zahmeljeno pivo, tamno pivo ide bolje s mesom divljači... A sirevi, što ću sa sirevima, pa mi imamo samo Gaudu i Podravec, a oni barem sto vrsta, mama... Grabio sam ne pretjerano dugim koracima prema pubu The White Horse u južnom dijelu Chelseaja, bogatog, urednog i prekrasnog kvarta Londona, iako me srce više vuče prema Peckhamu i Arsenalu, ali što sad. Za pola sata treba početi predavanje / škola /radionica o sparivanju piva s hranom, a ja nisam siguran da sam dovoljno kompetentan da budem u društvu ostalih polaznika, i tko su oni uopće.

Ma, nema predaje, ne znam apsolutno sve o pivu, dapače, divim se tim ljudima i gutam njihove savjete i zapažanja, ali ja ga stvarno obožavam, uživam, komentiram i težim najboljem, skuhao sam svoje i družim se s ljudima koji svaki slobodni trenutak koriste da bi se bavili tim napitkom na bazi ječmenog slada. I ulazim hrabro i dostojanstveno braniti boje Hrvatske, punkufer.hr-a, i svoje osobno Ribafishovsko, iako je to nadimak. Ispričavam se čistačici koju sam srušio vratima jer sam došao sat vremena prerano, pa uzbuđeno radim krugove po suncem okupanom Londonu. Kad sam se smirio, otvorio sam vrata puba i ušao među 22 polaznika tečaja na World Beer Academy. Upoznao sam se s predavačem, olakšao mu čitanje imena Domagoj (Dimadžou, Domougoudž...) riječima – možete me zvati Croatia - tako se i osjećam, sjeo u sredinu i ponosno otvorio skriptu na kojoj je pisalo moje ime.

Počeo je prvi sat i svi smo se morali predstaviti, pa je ispalo da sam u hrpi Brand managera, vlasnika pubova, i pivskih novinara iz Velike Britanije. Jedna Škotlanđanka, hladna kao kocka leda u Strathisla viskiju bila je uz mene jedini stranac, što je u početku godilo, ali kasnije i boljelo kad su se predavač i ekipa opustili i počeli s Cockneyem. No, srećom da je pivski jezik gotovo univerzalan, pa nije bilo prevelikih problema. Raspored za taj dan je izgledao ovako: kako se radi pivo, procesi prerade, sastav vode, minerali... Tu sam zastao, jer sam došao uživati u okusima, ali eto, ispostavilo se da za to treba zadovoljiti neke preduvjete, pa sam izvadio kemijsku na kojoj je pisalo Pivara Tuzla, i počeo pratiti predavanja...

Edukacija je stvarno bila na nivou, a predavač Derek Practice iskusni pivski kuhar, brewer, majstor, koji bi savršeno spremno odgovarao na sva pitanja o količini željeza u londonskoj vodi, vrstama ukomljavanja (da, trebalo je to pronaći na google prevoditelju), najjačim uzgajivačima hmelja, trendovima na tržištu... A onda je krenulo kušanje. Prvi dan je trebalo probati 18 raznih pivskih stilova, dakle nekih dvadesetak brendova i ocijeniti kako prijaju uz nekih desetak jela. Konačno je prvo pivo došlo na moj stol. Pomno sam slušao upute i prvo ga promotrio očima, dakle, prva stavke je vizualizacija. Onda se ispituje aroma i miris (nakon vrćenja u krug, dok lijevim dlanom ne date istima da izađu iz čaše. Na redu je okus, iako sam mislio da pivski connosieuri i sommelieri ne pljuckaju – pored nas su iskrsnule kible za otakanje viška. Ah ti zapadnjaci... Četvrti stupanj se odnosi na osjećaj i teksturu koja se budi u vama, dok je završni moment – aftertaste, odnosno ono što dođe nakon što progutate gutljaj piva.

Ne znamo što pijemo, predavač naredi konobaru da natoči, on donese, mi kušamo, razmatramo, pa tek onda saznamo što smo pili. Pokušavam ispasti frajer kao Dustin Hoffman na početku Maratonca, pa zapišem ime piva za kojeg mislim da se pije na papir. Ali promašujem, jer se piju uglavnom otočka piva za koja nisam pretjerano kompetentan - baziran sam na hrvatskim, češkim, njemačkim i belgijskim pivima, tako da mirno kušam i razmišljam o Fraoch Heather Aleu, Carling Pilsneru, Greene Kingu, sve dok konačno nisam ubrao Guinness u boci (baš kao i svi ostali...), što po crvenkastom odsjaju, što po besmislenom okusu koji nikad neće biti poput točenog. Slijede trenuci kad dominiram tečajem jer se kušaju Budweiser Budwar, Hoegaarden i Duvel, a onda nam dolaze i prva jela. Stapanje okusa različitih britanskih sireva, meksičkih tortilja i njemačkih salama s raznim stilovima piva sa svih strana svijeta, Kine, Meksika, Nizozemske, cijelog Ujedinjenog Kraljevstva... Sve do pobjednika dana, Fuller's ESB, mirisnog, voćno-cvijetnog nektara koji se u mojim ustima punu minutu borio za prevlast sa zrelim Cheddarom. Ale protiv sira, sir ili ale, uglavnom, predivna dugotrajna okusna bitka nakon koje su sva čula zadovoljena. Kao Kličko protiv Klička kojeg je ulovio u nevjeri - uspio sam nasmijati Engleze, zakon!

Opustih se, počeo sam davati savjete za sutrašnji meni, pričati o brendovima Zagrebačke pivovare koja me i poslala na tečaj, nazdravljati i tražiti još Fuller'sa, a onda nas je predavač ispratio riječima da se pripremimo za sutrašnji test, nakon predavanja. Damn, valjda neće biti teško! Naručio sam dvije IPA-e u prizemlju The White Horsea, stavio ruksak na leđa i krenuo bazati Londonom. Učit ću kad dođem u hotel, pomislih i krenem u suncem okupanu večer, sretan poput pivske mušice koja je netom maturirala. Sutra je dan B, odnosno Beer day...


 

  • #piće
  • #Pivo
  • #zagrebačka pivovara
  • #london
  • #sommelier
  • #Ribafish
  • #ale
  • #stout
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
Kremast, hrskav i čokoladan: Recept za prefini desert koji miriše na rum i bademe
Lako ga je voljeti
Kremast, hrskav i čokoladan: Recept za prefini desert koji miriše na rum i bademe
Bolje od štrukli? Recept za palačinke u juhi koje Talijani obožavaju jesti za Božić
Dajte im šansu
Bolje od štrukli? Recept za palačinke u juhi koje Talijani obožavaju jesti za Božić
Kviz općeg znanja: Za one koji se ne daju stjerati u kut
15 pitanja
Kviz općeg znanja: Za one koji se ne daju stjerati u kut
Mozartovo selo: Alpska idila u koju poznati skladatelj nikada nije kročio
St. Gilgen
Mozartovo selo: Alpska idila u koju poznati skladatelj nikada nije kročio
Čarobna adventska priča za novi sjaj Gornjeg grada: Mjesečev vrt na obnovljenom Strossmayerovom šetalištu
Kao iz bajke
Čarobna adventska priča za novi sjaj Gornjeg grada: Mjesečev vrt na obnovljenom Strossmayerovom šetalištu
27 godina na putu: Čovjek koji je dao obećanje da će pješice obići svijet uskoro bi mogao stići na cilj
Je li moguće?
27 godina na putu: Čovjek koji je dao obećanje da će pješice obići svijet uskoro bi mogao stići na cilj
Qspace modularni stanovi u Nizozemskoj
Pametna rješenja iz Europe
Pogledajte kako izgledaju državni stanovi za mlade od 21 kvadrata, a koštaju samo 45 tisuća eura
Šarmantna rustikalna ljepotica s pogledom kao iz bajke (i saunom i jacuzzijem)
Mini Ranch Protulipa
Za idealan odmor pokraj Karlovca: Ljepotica s pogledom kao iz bajke (i saunom i jacuzzijem)
Kolači bez dodanog bijelog šećera recepti
Idealni za blagdane
Ovi kolači i torte jako su slatki i fini, a ne sadrže ni gram bijelog šećera
Nitko se nije nadao da će tako izgledati: Najviši hotel na svijetu konačno je otvoren
Kroz ušicu igle
Nitko se nije nadao da će tako izgledati: Najviši hotel na svijetu napokon je otvoren
Bijeli umak od tri sastojka recept
Najbrži kuhani ručak
Ovaj bijeli umak savršen je izbor uz kuhanu tjesteninu, a radi se od samo 3 sastojka u manje od 10 minuta
Lako i jednostavno: domaći likeri kao božićni poklon
Domaće i fino
Lako i jednostavno: Domaći likeri kao savršen božićni poklon

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
Sin poznate pjevačice završio u istražnom zatvoru
Objavljeni detalji
Sin poznate hrvatske pjevačice završio u istražnom zatvoru: Napao indijske dostavljače, ukrao im bicikle i novac
Tragedija u Slavonskom Brodu: Migranti stradali tijekom prelaska Save, ima poginulih
više ozlijeđenih
FOTO Užas na Savi: Tragedija je upravo postala još veća, porastao broj preminulih, otkriveno iz koje su zemlje
Novi zakon EU-a otežat će skrivanje dohodaka i imovine
Novi zakon EU-a
Svima koji žive u Hrvatskoj od danas će biti teže skrivati važan podatak
show
Severina čestitala rođendan dobrom prijatelju Borisu Ružiću
''Ako itko zaslužuje...''
Seve ne skriva emocije prema posebnom muškarcu u njezinu životu: ''Voljeno moje biće...''
Ekskluzivno: kamere IN Magazina u splitskom domu Josipa i Jelene Ivančić koji slave 14 godina braka: ''Bože daj još ne 14 nego 54 godine braka još najmanje''
ekskluzivno!
Kamere IN Magazina u splitskom domu para koji se upoznao u nekadašnjem showu Nove TV!
Koliko je Jennifer Coolidge imala godina za vrijeme snimanja "Američke pite"?
''nikad ne bih rekla!''
Internet u nevjerici: Milenijalci u šoku nakon što je otkriveno koliko je Stiflerova mama imala godina u kultnom filmu!
zdravlje
Gripa i korona zajedno: Ovo su prvi znakovi da imate oba virusa odjednom
Piše liječnik
Gripa i korona zajedno: Ovo su prvi znakovi da imate oba virusa odjednom
KOPB simptomi: 8 upozorenja koja nikako ne smijete zanemariti
Među 10 je najčešćih uzroka smrti
KOPB simptomi: 8 upozorenja koja nikako ne smijete zanemariti
Što se događa s vašim krvnim tlakom kada redovito jedete suhomesnate proizvode?
Važno!
Što se događa s vašim krvnim tlakom kada redovito jedete suhomesnate proizvode?
zabava
Ovako se Balkanac prevozi Mercedes! Scena nasmijala cijelu regiju
Urnebesno
Ovako Balkanac prevozi Mercedes! Scena nasmijala cijelu regiju
Neobičan posjetitelj zgrozio kupce trgovine! Pogledajte tko se sakrio među peciva
Pronađite uljeza
Neobičan posjetitelj zgrozio kupce trgovine! Pogledajte tko se sakrio među peciva
Konobar u poznatom njujorškom restoranu progovorio na hrvatskom i oduševio sve prisutne
Reakcije gostiju su sve
Konobar u poznatom njujorškom restoranu progovorio na hrvatskom i oduševio sve prisutne
tech
Jedno istraživanje mijenja sve što znamo o gihtu
Srušen mit njegova uzroka
Jedno istraživanje mijenja sve što znamo o gihtu
Otkriće NASA-e: Zemlja ovo u 100 godina nije doživjela, dogodit će se uskoro
Jedinstven događaj
Otkriće NASA-e: Zemlja ovo u 100 godina nije doživjela, dogodit će se uskoro
Terapija koja je donedavno bila znanstvena fantastika sada spašava živote od dosad neizlječivog oblika raka
Nova nada za pacijente
Terapija koja je donedavno bila znanstvena fantastika sada spašava živote od dosad neizlječivog oblika raka
sport
Real Madrid donio odluku o budućnosti Xabija Alonsa nakon poraza od Manchester Cityja
Teška situacija
Real Madrid donio odluku o budućnosti Xabija Alonsa nakon poraza od Cityja
Prvo pojačanje Osijeka ove zime: Dovode igrača s 35 nastupa za Vatrene!
Vraća se kući
Prvo pojačanje Osijeka ove zime: Dovode igrača s 35 nastupa za Vatrene!
Legenda se naklonila Modriću: Real bez njega je kao muha bez glave
ne znaju kuda bi
Legenda se naklonila Modriću: Real bez njega je kao muha bez glave
tv
MasterChef: Potreseni Mark izjavio: "Pukli su mi snovi!" Hoće li nastaviti do kraja?!
TEŠKO!
Potreseni Mark izjavio: "Pukli su mi snovi!" Hoće li nastaviti do kraja?!
MasterChef: Večeras doznajemo rasplet napetog gastroduela - Stipe će zbog jednog jela pozeleniti!
NE PROPUSTITE!
Večeras doznajemo rasplet napetog gastroduela - Stipe će zbog jednog jela pozeleniti!
Kumovi: Osmijeh im se brzo maknuo s lica – što će tek biti kad saznaju cijelu istinu
KUMOVI
Kumovi: Osmijeh im se brzo maknuo s lica – što će tek biti kad saznaju cijelu istinu
putovanja
Qspace modularni stanovi u Nizozemskoj
Pametna rješenja iz Europe
Pogledajte kako izgledaju državni stanovi za mlade od 21 kvadrata, a koštaju samo 45 tisuća eura
Nitko se nije nadao da će tako izgledati: Najviši hotel na svijetu konačno je otvoren
Kroz ušicu igle
Nitko se nije nadao da će tako izgledati: Najviši hotel na svijetu napokon je otvoren
Bijeli umak od tri sastojka recept
Najbrži kuhani ručak
Ovaj bijeli umak savršen je izbor uz kuhanu tjesteninu, a radi se od samo 3 sastojka u manje od 10 minuta
novac
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
ostalo 6 poslovnica
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
Hrvatska nema gospodarske uvjete koji bi zaustavili iseljavanje, mora duboko promijeniti ekonomsku politiku i izgraditi nove gradove
analiza migracija
Hrvatska nema gospodarske uvjete koji bi zaustavili iseljavanje, mora duboko promijeniti ekonomsku politiku i izgraditi nove gradove
Ovo su milijarderi koji stoje iza carstva izgrađenog na jednostavnom, ali revolucionarnom izumu – šlagu bez mlijeka
Slatki imperij
Ovo su milijarderi koji stoje iza carstva izgrađenog na jednostavnom, ali revolucionarnom izumu – šlagu bez mlijeka
lifestyle
Recept za vjenčiće s malinama
Odličan recept!
Nikad dosta ideja za božićne kolače! Pogledajte ove vjenčiće, jednostavno ih je pripremiti
Nina Badrić u zelenoj Arrange haljini s Asosa 2025.
Upečatljiva i glamurozna
Kažu da crvena najviše plijeni, ali Nina Badrić zna da jedna boja može biti još dojmljivija kada je nosi dama
Gripa i korona zajedno: Ovo su prvi znakovi da imate oba virusa odjednom
Piše liječnik
Gripa i korona zajedno: Ovo su prvi znakovi da imate oba virusa odjednom
sve
Real Madrid donio odluku o budućnosti Xabija Alonsa nakon poraza od Manchester Cityja
Teška situacija
Real Madrid donio odluku o budućnosti Xabija Alonsa nakon poraza od Cityja
Qspace modularni stanovi u Nizozemskoj
Pametna rješenja iz Europe
Pogledajte kako izgledaju državni stanovi za mlade od 21 kvadrata, a koštaju samo 45 tisuća eura
Severina čestitala rođendan dobrom prijatelju Borisu Ružiću
''Ako itko zaslužuje...''
Seve ne skriva emocije prema posebnom muškarcu u njezinu životu: ''Voljeno moje biće...''
Slika nije dostupna

Mala škola piva - kako postati pivski sommelier!

Lijepo je sjediti na klupi u parku i tračati bivšu, sadašnju, državu i favorite na Svjetskom prvenstvu uz omiljeno dućansko pivo. Ali pivo može imati i sasvim drugačiji smisao, bit, zaključak i svrhu i ako se jede u najpristojnijim restoranima, ili uz vrhunske večere na bilo kojoj strani svijeta. Urednik portala punkufer.hr otišao je trbuhom za pivom u daleki London na tečaj sparivanja hrane i piva, i eto što je zabilježio!

NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

  • Slika nije dostupna Hrana i piće

    Mala škola piva - kako postati pivski sommelier!

  • Slika nije dostupna Hrana i piće

    Craft piva drmaju hrvatskom scenom: predstavljamo 7 novih Amerikanki

  • Točeno pivo Hrana i piće
    Tajne zanata

    "Nikad ne znaš koliko je dugo boca bila otvorena": Pića koje konobari nikad ne bi naručili u kafićima

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

Piletina, varivo, tjestenina...

Prijavi se na naš newsletter
i otkrij recepte, savjete i trikove s
kojima ćeš izaći iz začaranog kruga 3
ista jela koja radiš svaki dan ;)

Please don't insert text in the box below!
close