• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Hrana i piće #piće

Ekskluzivno iz Londona - kako postati pivski sommelier!

Trendovi se mijenjaju i tako je u zapadnom svijetu sve češća pojava da uspješni menadžeri u slobodno vrijeme kući prave svoje vlastito pivo. Isto tako, pivo se sve češće spaja u nama donedavno nezamislivim kombinacijama, s čokoladama, kolačima, ribom... Kako bismo bili u korak s vremenom, odlučili smo se na krupan korak i poslali našeg urednika na napredni pivski tečaj u London. Vratio se, ali kakav, morate pročitati u ovom tekstu.

Punkufer avatar placeholder
punkufer.hr 3.06.2014 14:47 komentari
viber Created with Sketch.
Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U trendu Wroclaw - 1 Za svačiji džep "Najljepši europski grad u koji nitko ne ide": Ljepotan koji ima 12 rijeka, 21 otok i stotine patuljaka... Rakija Vatrena voda Rakija "liječi sve bolesti": 5 stvari koje niste znali o najpopularnijem piću s Balkana Zurich - 5 U unajmljenom stanu? Europska zemlja u kojoj je zabranjeno pustiti vodu u zahodu nakon 22 sata


Lager je pivo donjeg vrenja, ale gornjeg, IPA je jače zahmeljeno pivo, tamno pivo ide bolje s mesom divljači... A sirevi, što ću sa sirevima, pa mi imamo samo Gaudu i Podravec, a oni barem sto vrsta, mama... Grabio sam ne pretjerano dugim koracima prema pubu The White Horse u južnom dijelu Chelseaja, bogatog, urednog i prekrasnog kvarta Londona, iako me srce više vuče prema Peckhamu i Arsenalu, ali što sad. Za pola sata treba početi predavanje / škola /radionica o sparivanju piva s hranom, a ja nisam siguran da sam dovoljno kompetentan da budem u društvu ostalih polaznika, i tko su oni uopće.

Ma, nema predaje, ne znam apsolutno sve o pivu, dapače, divim se tim ljudima i gutam njihove savjete i zapažanja, ali ja ga stvarno obožavam, uživam, komentiram i težim najboljem, skuhao sam svoje i družim se s ljudima koji svaki slobodni trenutak koriste da bi se bavili tim napitkom na bazi ječmenog slada. I ulazim hrabro i dostojanstveno braniti boje Hrvatske, punkufer.hr-a, i svoje osobno Ribafishovsko, iako je to nadimak. Ispričavam se čistačici koju sam srušio vratima jer sam došao sat vremena prerano, pa uzbuđeno radim krugove po suncem okupanom Londonu. Kad sam se smirio, otvorio sam vrata puba i ušao među 22 polaznika tečaja na World Beer Academy. Upoznao sam se s predavačem, olakšao mu čitanje imena Domagoj (Dimadžou, Domougoudž...) riječima – možete me zvati Croatia - tako se i osjećam, sjeo u sredinu i ponosno otvorio skriptu na kojoj je pisalo moje ime.

Počeo je prvi sat i svi smo se morali predstaviti, pa je ispalo da sam u hrpi Brand managera, vlasnika pubova, i pivskih novinara iz Velike Britanije. Jedna Škotlanđanka, hladna kao kocka leda u Strathisla viskiju bila je uz mene jedini stranac, što je u početku godilo, ali kasnije i boljelo kad su se predavač i ekipa opustili i počeli s Cockneyem. No, srećom da je pivski jezik gotovo univerzalan, pa nije bilo prevelikih problema. Raspored za taj dan je izgledao ovako: kako se radi pivo, procesi prerade, sastav vode, minerali... Tu sam zastao, jer sam došao uživati u okusima, ali eto, ispostavilo se da za to treba zadovoljiti neke preduvjete, pa sam izvadio kemijsku na kojoj je pisalo Pivara Tuzla, i počeo pratiti predavanja...

Edukacija je stvarno bila na nivou, a predavač Derek Practice iskusni pivski kuhar, brewer, majstor, koji bi savršeno spremno odgovarao na sva pitanja o količini željeza u londonskoj vodi, vrstama ukomljavanja (da, trebalo je to pronaći na google prevoditelju), najjačim uzgajivačima hmelja, trendovima na tržištu... A onda je krenulo kušanje. Prvi dan je trebalo probati 18 raznih pivskih stilova, dakle nekih dvadesetak brendova i ocijeniti kako prijaju uz nekih desetak jela. Konačno je prvo pivo došlo na moj stol. Pomno sam slušao upute i prvo ga promotrio očima, dakle, prva stavke je vizualizacija. Onda se ispituje aroma i miris (nakon vrćenja u krug, dok lijevim dlanom ne date istima da izađu iz čaše. Na redu je okus, iako sam mislio da pivski connosieuri i sommelieri ne pljuckaju – pored nas su iskrsnule kible za otakanje viška. Ah ti zapadnjaci... Četvrti stupanj se odnosi na osjećaj i teksturu koja se budi u vama, dok je završni moment – aftertaste, odnosno ono što dođe nakon što progutate gutljaj piva.

Ne znamo što pijemo, predavač naredi konobaru da natoči, on donese, mi kušamo, razmatramo, pa tek onda saznamo što smo pili. Pokušavam ispasti frajer kao Dustin Hoffman na početku Maratonca, pa zapišem ime piva za kojeg mislim da se pije na papir. Ali promašujem, jer se piju uglavnom otočka piva za koja nisam pretjerano kompetentan - baziran sam na hrvatskim, češkim, njemačkim i belgijskim pivima, tako da mirno kušam i razmišljam o Fraoch Heather Aleu, Carling Pilsneru, Greene Kingu, sve dok konačno nisam ubrao Guinness u boci (baš kao i svi ostali...), što po crvenkastom odsjaju, što po besmislenom okusu koji nikad neće biti poput točenog. Slijede trenuci kad dominiram tečajem jer se kušaju Budweiser Budwar, Hoegaarden i Duvel, a onda nam dolaze i prva jela. Stapanje okusa različitih britanskih sireva, meksičkih tortilja i njemačkih salama s raznim stilovima piva sa svih strana svijeta, Kine, Meksika, Nizozemske, cijelog Ujedinjenog Kraljevstva... Sve do pobjednika dana, Fuller's ESB, mirisnog, voćno-cvijetnog nektara koji se u mojim ustima punu minutu borio za prevlast sa zrelim Cheddarom. Ale protiv sira, sir ili ale, uglavnom, predivna dugotrajna okusna bitka nakon koje su sva čula zadovoljena. Kao Kličko protiv Klička kojeg je ulovio u nevjeri - uspio sam nasmijati Engleze, zakon!

Opustih se, počeo sam davati savjete za sutrašnji meni, pričati o brendovima Zagrebačke pivovare koja me i poslala na tečaj, nazdravljati i tražiti još Fuller'sa, a onda nas je predavač ispratio riječima da se pripremimo za sutrašnji test, nakon predavanja. Damn, valjda neće biti teško! Naručio sam dvije IPA-e u prizemlju The White Horsea, stavio ruksak na leđa i krenuo bazati Londonom. Učit ću kad dođem u hotel, pomislih i krenem u suncem okupanu večer, sretan poput pivske mušice koja je netom maturirala. Sutra je dan B, odnosno Beer day...


 

  • #piće
  • #Pivo
  • #zagrebačka pivovara
  • #london
  • #sommelier
  • #Ribafish
  • #ale
  • #stout
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
Sve sastojke već imate kod kuće: Recept za fini zapečeni krumpir s jajima
Brzo i jednostavno
Zapečeni krumpir koji je glavna zvijezda ručka: Recept za prilog koji vraća u djetinjstvo
Najvrjednija (s)tvar na svijetu: Toliko je skupa da si gram ne bi mogli priuštiti ni najbogatiji ljudi svijeta
Ogroman potencijal
Najvrjednija (s)tvar na svijetu: Toliko je skupa da si gram ne bi mogli priuštiti ni najbogatiji ljudi svijeta
Europska zemlja u kojoj je zabranjeno pustiti vodu u zahodu nakon 22 sata
U unajmljenom stanu?
Europska zemlja u kojoj je zabranjeno pustiti vodu u zahodu nakon 22 sata
Grad koji je Venecija "sakrila" od turista: Talijanski biser koji bi vas mogao iznenaditi svojom ljepotom
Dajte mu šansu
Grad koji je Venecija "sakrila" od turista: Talijanski biser koji bi vas mogao iznenaditi svojom ljepotom
Lekcije iz džungle: Pleme koje je otkrilo tajnu sretnog života
Vrijedi poslušati
Lekcije iz džungle: Pleme koje je otkrilo tajnu sretnog života
Ne može jednostavnije: Slatka torta od meda za koju sve sastojke imate kod kuće
Jednostavnije ne može
Slastica u zadnji čas: Slatka torta za koju sve sastojke imate kod kuće, a pripremit ćete je za pola sata
"Najljepši europski grad u koji nitko ne ide": Ljepotan koji ima 12 rijeka, 21 otok i stotine patuljaka...
Za svačiji džep
"Najljepši europski grad u koji nitko ne ide": Ljepotan koji ima 12 rijeka, 21 otok i stotine patuljaka...
Rakija "liječi sve bolesti": 5 stvari koje niste znali o najpopularnijem piću s Balkana
Vatrena voda
Rakija "liječi sve bolesti": 5 stvari koje niste znali o najpopularnijem piću s Balkana
Titula jednog od najljepših sela na svijetu donijela im je samo probleme: "Više nemamo privatnosti, a turisti ništa ne troše"
Filmski ugođaj
Titula jednog od najljepših sela na svijetu donijela im je samo probleme: "Više nemamo privatnosti, a turisti ništa ne troše"
Castagnole: Božanski recept za fritule na talijanski način
Venecijanske fritule
Castagnole: Božanski recept za fritule na talijanski način
Mjesto u kojem svi žive uz istu ulicu dugu 9 kilometara
Hit na društvenim mrežama
Mjesto u kojem svi žive uz istu ulicu dugu 9 kilometara
Europska zemlja u kojoj je zabranjeno pustiti vodu u zahodu nakon 22 sata
U unajmljenom stanu?
Europska zemlja u kojoj je zabranjeno pustiti vodu u zahodu nakon 22 sata

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
IMAŠ PRAVO Jeste li znali da imate pravo na novčanu naknadu nakon prestanka radnog odnosa?
IMAŠ PRAVO, OSTVARI GA
Jeste li znali da imate pravo na novčanu naknadu nakon prestanka radnog odnosa?
Marija Selak Raspudić objavila fotografije Vjesnikovog nebodera
Sramotno zapušten
FOTO Selak Raspudić objavila fotografije iz Vjesnika prije požara: "Ovako je možda izgledao Černobil..."
Zima 2025./2026.: Hladan početak i mogući snijeg u Europi nakon ranog stratosferskog zagrijavanja
Severe Weather
Meteorolozi dali dugoročnu prognozu: Polarni vrtlog i La Niña donose hladniju zimu od očekivane
show
Deni Karadža u osmoj epizodi showa Supertalent
''meni si 10/10''
Poslušajte što je to rasplakalo Maju Šuput: ''Zabio si mi nož u srce!''
Kako je Laura Gnjatović izgledala prije pet godina?
pogled unatrag
Pogledajte kako je naša misica izgledala prije pet godina, sad je jasno zašto slovi za favoritkinju
Omar Harfouch se povukao iz žirija za Miss Universe
sve je farsa?
Skandal pred finale: Sudac na Miss Universe se povukao zbog sumnji u namještanje!
zdravlje
Kad probava stane: Što piti da se tijelo opet pokrene?
Pokrovitelj Donat
Kad probava stane: Što piti da se tijelo opet pokrene?
Visoko osjetljivo dijete: 12 znakova koji otkrivaju da imate malo empatično čudo
Piše psihologinja
Visoko osjetljivo dijete: 12 znakova koji otkrivaju da imate malo empatično čudo
Ova jednostavna navika može smanjiti rizik od raka debelog crijeva za čak 40 %!
Važno!
Ova jednostavna navika može smanjiti rizik od raka debelog crijeva za čak 40 %!
zabava
Kako ga je nokautirala! Presudila obračun između muškaraca odlučnim udarcem pa pobrala ovacije
Ups...
Kako ga je nokautirala! Presudila obračun između muškaraca odlučnim udarcem pa pobrala ovacije
Medvjed im ušetao u kuću, ali nije bio spreman na ovakav otpor
Čovječe…
Medvjed im ušetao u kuću, ali nije bio spreman na ovakav otpor
Psić pokušao loviti srne, a onda napravio potez koji je nasmijao vlasnike
LOL
Psić pokušao loviti srne, a onda napravio potez koji je nasmijao vlasnike
tech
Znanstvenici su pronašli ogromnu pukotinu ispod jednog od vulkana u našem susjedstvu
Što to točno znači?
Znanstvenici su pronašli ogromnu pukotinu ispod jednog od vulkana u našem susjedstvu
NASA-ino superračunalo provelo 400.000 simulacija i sve upućuju na istu godinu u kojoj će Zemlja biti uništena
Sad znamo i to
NASA-ino superračunalo provelo 400.000 simulacija i sve upućuju na istu godinu u kojoj će Zemlja biti uništena
Znanstvenici došli do zanimljivog otkrića: Ako na Marsu ima života, vjerojatno se skriva u - špiljama
Baš kao na Zemlji?
Znanstvenici došli do zanimljivog otkrića: Ako na Marsu ima života, vjerojatno se skriva u - špiljama
sport
Zlatko Dalić komentirao ponašanje dijela navijača u Podgorici
Posve nepotrebno
Crnogorci pitali Dalića o skandiranju hrvatskih navijača: Evo što im je odgovorio
VIDEO Bosna i Hercegovina nije uspjela! Austrija iščupala bod u Beču i otišla na Svjetsko prvenstvo
ŠTETA, SUSJEDI
VIDEO Bosna i Hercegovina nije uspjela! Austrija iščupala bod u Beču i otišla na Svjetsko prvenstvo
Pogledajte što je cnogorski policajac napravio kada se ispred njega pojavio Zlatko Dalić
hns objavio
Pogledajte što je crnogorski policajac napravio kada se ispred njega pojavio Zlatko Dalić
tv
U dobru i zlu: Mora nešto skinuti s duše
U DOBRU I ZLU
U dobru i zlu: Mora nešto skinuti s duše
Skrivena sudbina: Sve ga boli – probudio se pored kreveta svoje kćeri
SKRIVENA SUDBINA
Skrivena sudbina: Sve ga boli – probudio se pored kreveta svoje kćeri
MasterChef: MasterChef kandidati pred zadatkom punim aromatičnih tajni! Kako će se snaći?
VEČERAS!
MasterChef kandidati pred zadatkom punim aromatičnih tajni! Kako će se snaći?
putovanja
"Najljepši europski grad u koji nitko ne ide": Ljepotan koji ima 12 rijeka, 21 otok i stotine patuljaka...
Za svačiji džep
"Najljepši europski grad u koji nitko ne ide": Ljepotan koji ima 12 rijeka, 21 otok i stotine patuljaka...
Europska zemlja u kojoj je zabranjeno pustiti vodu u zahodu nakon 22 sata
U unajmljenom stanu?
Europska zemlja u kojoj je zabranjeno pustiti vodu u zahodu nakon 22 sata
Rakija "liječi sve bolesti": 5 stvari koje niste znali o najpopularnijem piću s Balkana
Vatrena voda
Rakija "liječi sve bolesti": 5 stvari koje niste znali o najpopularnijem piću s Balkana
novac
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
ostalo 6 poslovnica
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
Von der Leyen pozvala zemlje EU-a na 135 milijardi eura potpore Ukrajini: "Ne postoje jednostavna rješenja”
raste pritisak
Von der Leyen pozvala zemlje EU-a na 135 milijardi eura potpore Ukrajini: "Ne postoje jednostavna rješenja”
Nije više za život: Smrtonosno zagađenje u metropoli godišnje odnese više od 17.000 života
Grad koji ubija
Nije više za život: Smrtonosno zagađenje u metropoli godišnje odnese više od 17.000 života
lifestyle
Zagreb špica: Chanel čizme s potpeticom u obliku bisera u street style izdanju
WOW, FAMOZNE SU!
Dama iz Zagreba u čizmama za kojima se okretala cijela špica
Lejla Filipović u cipelama koje podižu cijelu kombinaciju bez previše napora.
OMILJENI MODEL
Lejla Filipović: Cipele koje bez previše napora podižu svaku kombinaciju, boja je vrh
Recept za brze fritule
TAKO JEDNOSTAVNO
Imamo najlakši recept za brze fritule, gotove su za tren i savršene
sve
Zagreb špica: Chanel čizme s potpeticom u obliku bisera u street style izdanju
WOW, FAMOZNE SU!
Dama iz Zagreba u čizmama za kojima se okretala cijela špica
"Najljepši europski grad u koji nitko ne ide": Ljepotan koji ima 12 rijeka, 21 otok i stotine patuljaka...
Za svačiji džep
"Najljepši europski grad u koji nitko ne ide": Ljepotan koji ima 12 rijeka, 21 otok i stotine patuljaka...
Zlatko Dalić komentirao ponašanje dijela navijača u Podgorici
Posve nepotrebno
Crnogorci pitali Dalića o skandiranju hrvatskih navijača: Evo što im je odgovorio
Slika nije dostupna

Mala škola piva - kako postati pivski sommelier!

Lijepo je sjediti na klupi u parku i tračati bivšu, sadašnju, državu i favorite na Svjetskom prvenstvu uz omiljeno dućansko pivo. Ali pivo može imati i sasvim drugačiji smisao, bit, zaključak i svrhu i ako se jede u najpristojnijim restoranima, ili uz vrhunske večere na bilo kojoj strani svijeta. Urednik portala punkufer.hr otišao je trbuhom za pivom u daleki London na tečaj sparivanja hrane i piva, i eto što je zabilježio!

NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

  • Slika nije dostupna Hrana i piće

    Mala škola piva - kako postati pivski sommelier!

  • Rakija Hrana i piće
    Vatrena voda

    Rakija "liječi sve bolesti": 5 stvari koje niste znali o najpopularnijem piću s Balkana

  • Točeno pivo Hrana i piće
    Tajne zanata

    "Nikad ne znaš koliko je dugo boca bila otvorena": Pića koje konobari nikad ne bi naručili u kafićima

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

Piletina, varivo, tjestenina...

Prijavi se na naš newsletter
i otkrij recepte, savjete i trikove s
kojima ćeš izaći iz začaranog kruga 3
ista jela koja radiš svaki dan ;)

Please don't insert text in the box below!
close