Naravno, kako biste besplatno putovali morate biti u formi za to, i to ne samo fizičkoj već i psihičkoj. Većina nas pri spomenu na putovanja, zamišlja ih kao skupa, egzotična, daleka, a čim su dalja tim su skuplja. To ne mora biti istina. To su stvari koje su uglavnom izmislile turističke agencije, hotelske kompanije i mediji, kako bi vas još više zaintrigirali dalekom, rijetko dostižnom destinacijom. Eto zato par savjeta kako lakše doći do daljina.

1. Uživajte na putovanju
– Zanemarite svoju svakodnevnu rutinu. To će vam omogućiti da upoznate neka nova mjesta i ljude. Slobodno isprobajte hranu koju inače ne biste, a poznato je da su lokalne delicije puno jeftinije od hrane iz međunarodnih lanaca. Recimo, u Siriji ćete za falafel platiti tek 2,5 kn.

2. Svoju potrošnju svedite na minimum

– Današnji užurbani način življenja i razmišljanja, sve nas baca u dilemu što ponijeti sa sobom na odmor u slučaju da nam zatreba. Zapravo, ljudima treba samo nekoliko osnovnih stvari kako bi jednostavno „bili“, a to su – sviježi zrak, zdrava hrana, čista voda, kreativna stimulacija, kompanjonstvo te siguran krevet za spavanje.

3. Dijelite svoj prijevoz
– Idete na putovanje a razmišljate o načinu na koji doći do destinacije? Bus, vlak, avion? Da – ali najjeftinija solucija je car sharing. Jedna od takvih platformi je i portal http://www.carpoolworld.com te www.carpooling.com. Na vama je da odaberete najbolju opciju.

4. Pass karte su uvijek isplativije od jednosmjernih!
- Ukoliko ste se odlučili na putovanje vlakom, imajte na umu da vam se isplati kupiti pass kartice koje vam omogućuju da putujete određeni broj dana unutar određenog perioda po posebnoj cijeni. Recimo za Balkan Pass ćete izdvojiti oko 60 eura a moći ćete proputovati do Istanbula i natrag, uz stajanje u Beogradu i Sofiji. Više o pass karticama možete saznati na ovom linku.

5. Unesite malo avanturizma u putovanje
- Nemojte otići u hotel, nego posjetite hostel. Hosteli su mjesta koja se po malo čemu razlikuju od hotela, no atmosfera je u njima obično puno bolja nego u hotelu. Ako ste kojim slučajem zaboravili rezervirati svoj krevet u nekom od hotela ili hostela, uvijek postoji mogućnost da će vas udomiti netko od lokalnih stanovnika. Posjetite stranice couchsurfing.org, i upoznajte svijet uz društvo lokalaca.

6. Pazite svoje dokumente!

– Jedan od načina da puno uštedite na svojem putu je taj da ne izgubite svoje osobne dokumente, pogotovo putovnicu! Stoga, prije svakog puta se dobro raspitajte gdje se nalazi Hrvatska ambasada ili konzulat, kako biste, nedajbože, što brže mogli rješiti problem.

7. Stop, stopirajte!
– Puno vas zna kako je to putovati prstom. Ovaj način putovanja može vam smanjiti trošak puta za više od 70 posto! Francuz Ludovic Hubler može vam biti dobar motiv, jer je tako proputovao cijeli svijet. Trebalo mu je pet godina, a stopirao je čak i prekooceanske brodske linije. Na prijevoz je potrošio 0 kuna, a najdulje što je čekao na prijevoz je bilo 24 sata. Više o njegovim avanturama možete pročitati ovdje.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju