Agnez i Cez dolaze iz Poljske, s obala baltičkog mora, iz zemlje koja je to dvoje zaljubljenika u putovanja i pisanje - naučila što znači stabilnost i sigurnost. Mantra ide nekako ovako: „Puno uči, još više radi, imaj djecu i stabilni život“. No za Agnez i Cez to jednostavno nije bilo dovoljno.

Odlučili su totalno promijeniti svoj život i 2011. godine započeli avanturu svog života. Odselili su se u Kinu, zemlju definitivno različitu od Poljske. Prije preseljenja Agnez i nije baš putovala, nego je doslovno uskočila u tu životnu avanturu. Pridružio joj se Cez, koji je ostavio svoju karijeru bankara i odlučio istražiti je li svijet zaista tako lijep kakvim ga prikazuje National Geographic.
Oko šest mjeseci nakon njihovog preseljenja u Kinu, odlučili su istražiti okolicu i tako su predali zahtjev za radnom dozvolom u Tibetu. Područje u koje nije bilo lako ući, no za koje se isplatilo potruditi. Kako bi dobili radnu dozvolu za Tibet bilo je potrebno organizirati grupu od pet osoba iste nacionalnosti. Kako je Cez za to čuo već puno prije putovanja, počeo je o tome blogati, i na njegovu radost, upravo je taj njegov blog uočio jedan od najvećih turističkih izdavača - Lonley Planet, koji je retweetao njegovov tweet i s time mu osigurao velik broj fanova.



Agnez i Cez započeli su svoj blog u Kini, no tek su ga u Tibetu odlučili malo intenzivnije pisati. Danas je njihova stranica jedna od najpopularnijih te vrste, a razlog tome je što ima zaista dobro obrađene teme o putovanjima ispod 25 dolara dnevno. Kada bi ih upitali koliko u prosjeku troše dnevno, odgovor bi iznenadio svakoga – i dan danas na svojim putovanjima dnevni budžet drže na oko 10 američkih dolara!

Ako se još niste začudili o njihovoj ambicioznosti i hrabrosti, dovoljno je spomenuti kako je jedna od njihovih tura bila i biciklistička tura po Vijetnamu, duga ni više ni manje nego 2500 kilometara, a koja je trajala točno 54 dana! Ova priča mogla bi sadržavati puno nastavaka, no poanta svega je ta da su te dvije osobe ostavile sve iza sebe i krenule u nezamislivu avanturu života. Prošli su i dobre i loše trenutke, a kako sami kažu - nikad se nisu posvađali. Njihov stil života ubrzo je prerastao u izvor prihoda, jer upravo je njihov blog danas jedan od poznatijih izvora informacija za avanturistička putovanja, a njihova imena simboliziraju hrabrost i žudnju za nečim što im njihova domovina jednostavno nije mogla pružati.

Iako se sada, vjerujemo, pitate - a gdje je ljubavna strana priče, nje nema. Agnez i Cez nisu muž i žena, a nisu čak ni u vezi. Oni su na proputovanju postali najbolji prijatelji čije avanture prate milijune ljudi na svijetu, a nedavno su izdali i knjigu pod nazivom „Your brick to the Great Wall: Experience Based Advice For China from Expats", koju možete kupiti na Amazonu.

U svakom slučaju, ova priča trebala bi vas potaknuti na razmišljanje o tome što zapravo u životu s jako malo novaca, ali jako puno ambicija - možete postići. Je li ono što trenutno imate vrhunac vaših snova, ili samo stepenica k prekretnici vašega života. I hoćete li se sada vratiti u krevet, ili proguglati nešto o ovim sjajnim Poljacima? Sretno sa svakom odlukom, mi svoju odavno znamo!

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju