Kolutti su slastica koja se prvi put pojavljuju u mađarskim selima podno transilvanijskih Alpa, sredinom petnaestog stoljeća u vrijeme Vlada Tepeša, poznatijeg kao grof Drakula. Dan-danas ovi kolači omamljuju turiste u rodnoj mu Sighisoari te diljem Rumunjske, Mađarske, Češke ali u posljednje vrijeme i u čitavom svijetu. U Britaniji ih zovu – Chimney cake, zbog efekta dimnjaka koji se događa kad u rube dobijete vrelu slasticu na par stupnjeva ispod nule!



Karakteristični su po svojem cjevastom obliku, dužine 18, te širine 8 cm. Rade se po specijalnoj recepturi, samo od prirodnih sastojaka i ne sadrže nikakve štetne aditive niti konzervanse. Poslužuju se isključivo topli i svježi, pečeni u posebnoj peći. Uz njih se vezuje i stara legenda, poznata u Transilvanijskom kraju, koja se veže uz Mongolsku invaziju u 13. stoljeću.



Budući da Mongoli nisu uspijevali pohvatati i istrijebiti lokalno stanovništvo, odlučili su ih opkoliti i izgladnjeti. Nakon nekog vremena, i naseljenici i Mongoli su ostali bez hrane. Tada je jedna snalažljiva Mađarica došla na ideju: skupit će preostalo brašno, pomiješati ga s pepelom i ispeći ogromne kolače na drvenim kolcima. Hvalili su se Mongolima s kolačima, tvrdeći im: "Gledajte kako je nama dobro dok vi umirete od gladi!" Mongoli su se povukli, tradicija Koluttija je ostala, i evoluirala na način da je ne tako ukusan sastojak kao što je pepeo zamijenjen čokoladom, cimetom i drugim sastojcima...

Prolazite li ovih predblagdanskih dana centrom Zagreba, svratite i u Bogovićevu ulicu i osladite si dan. Kolutti su potpuno drukčija slastica, hrskavo slatko tijesto, jestivi feder, ma veselje za cijelu obitelj! Još kad ih počnu raditi u slanoj verziji, ufff... Dobar tek vam želimo, a sve informacije o Koluttima potražite na njihovoj zvaničnoj stranici!

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju