Zato, da na sljedećem putovanju ne naprave od vas slastan kebab, pročitajte gdje još uvijek žive plemena koja prakticiraju kanibalizam.

Jugoistočna Papua Nova Gvineja
Pleme Korowai jedno je među posljednjim plemenima na svijetu koje prakticiraju kanibalizam - na redovnoj dnevnoj bazi. Ako uzvodno pratite tok rijeke Ndeiram Kabur velike su šanse da ćete postati ručak nekom od ovih plemena.
Što su jeli: topli mozak vračeva smatra se posebnom poslasticom.
Zašto ga jedu: kad bi umro neki član plemena uvijek se pretpostavljalo da je to zbog djelovanja crne magije, a ne zbog prirodne smrti. Zbog toga je trebalo naći člana plemena u kojem se nalazi zli duh, ubiti ga i pojesti kako bi se spasili ostali.
Smatra se da su članovi jednog od ovih plemena pojeli Michaela Rockefellera, sina New Yorškog guvernera Nelsona Rockefellera. On je davne 1861. godine nestao prilikom ekspedicije u kojoj je promatrao članove ovih plemena. Njegovo tijelo nikad nije pronađeno. Kako i bi, juha od kostiju je najbolja juha!

Indija
Sjevernoindijsko hindu pleme Aghori tvrdi da jede samo „volontere“ koji doniraju svoje tijelo. Eto ti volonterizma na jednom novom nivou! Ali, 2005. godine članovi indijske nacionalne TV kuće koji su radili dokumentarac o ovom plemenu snimili su ih kako se goste raspadajućim tijelom koje je plutalo u rijeci Ganges. A postoje i govorkanja da kradu tijela iz okolnih mrtvačnica.
Što jedu: nepoznata činjenica, pretpostavlja se - cijelo tijelo.
Zašto jedu ljude: vjeruju da će ih to spasiti od starenja. Pripadnice ljepšeg spola nemaju problema s kupovanjem odgovarajućih anti-age krema, dovoljno je gricnuti malo puničine desne noge. Unatoč tome poznati su po tome da rade prekrasne suvenire od ljudskih kostiju.

Fiji
Prije procvata turizma Fiji je bio poznat i pod nazivom kanibalski otoci. Ali, još nisu uspjeli sve uvjeriti da su odustali od te tradicije.
Koga su jeli: samo pripadnike protivničkih plemena. Jednom kad su pobijedili susjedno pleme žrtve su raskomadali i pekli na otvorenoj vatri, te bi se cijelo pleme gostilo u slavu pobjede.
Zašto su ih jeli: ovaj čin bio je osvetničke prirode prema pripadnicima susjednih plemena.
Zanimljiva je činjenica da nisu bili životinje te su ljude jeli samo u posebnim prigodama, ali i posebnim priborom. Imali su posebne vilice za ovu prigodu koje su danas rijetki primjerci zanimljivi kolekcionarima.

Brazil
Pripadnici plemena Vari bili su poznati po svojem običaju koji je u većinskom dijelu uključivao kanibalizam. No 1960. godine pojavili su se misionari koji su nametnuli svoju vjeru i uvjerili ih da kanibalizam nije baš cool stvar. Ali, 1994. godine u Brazilu je nastala velika kriza koja se posebice odrazila na život u slamovima, te se ponovno pojavio kanibalizam zbog nedostatka hrane. Ljude su doslovce ubijali na ulicama kako bi mogli preživjeti. Početkom 2012. godine u Brazilu se pojavila sekta koja je tvrdila da su sljedbenici božanstva koje im je reklo da bludne žene moraju pretvoriti u poslastice. Začudo, nisu uspjeli umanjiti broj žena koje se bave najstarijim zanatom na svijetu.

Zapadna Afrika
Sve do sredine 1900.-tih godina pripadnici društva koji su se nazivali Leopardi, ubijali su i jeli ljude, većinom turiste. Pripadnici ovog društva nalazili su se u Sierra Leoneu, Liberiji i Obali Bjelokosti i većinom su bili muškarci. Ovi dečki pretvarali su se da su leopardi, te su odjeveni u leopardovo krzno ubijali turiste.
Što su jeli: meso je bilo raspodijeljeno ovisno o statusu članova u društvu.
Zašto: smatrali su da će ih ljudsko meso učiniti snažnijima, poput leoparda.

Kambodža
Novinar Neil Devis izvijestio je da je kanibalizam bio prisutan u jugoistočnoj Aziji tijekom ratova koji su se odvijali od 1960. do 1970. godine.
Što su jeli: kambodžanski ratnici jeli su jetru svojih neprijatelja.
Zašto su jeli: mnogi ljudi u selima i gradovima pod kontrolom Crvenih Kmera jeli su ljude jer su bili gladni, a hrana je bila strogo kontrolirana. Svaki civil koji je bio uhvaćen u kanibalizmu bio je smaknut na licu mjesta bez suđenja.

Kongo
Zadnji slučaj kanibalizma u Kongu zbio se 2012. godine. Puno više slučajeva kanibalizma događalo se za vrijeme Građanskog rata koji je harao Kongom od 1999. do 2003. godine.
Što su jeli: glavni specijalitet bilo je ljudsko srce koje se spravljalo sa specijalnim začinskim biljem.
Zašto su jeli ljude: smatrali su da će ako pojedu srce neprijatelja postati neustrašivi i besmrtni.
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju