John Wheeley Lea i William Henry Perrins stvorili su ga 1837. godine, a komercijaliziran je 16. listopada 1897. Od 2005 na tržištu postoji samo jedan "Izvorni Lea & Perrins Worcestershire umak", dok ostale tvrtke proizvode tek slične proizvode.

Worcestershire (fonetski: Vusteršajr, ne Vorčester)  umak je često sastojak velškog prženog sira, cezar salate, Kirkpatrick kamenica, a u našim krajevima ide i u chili con carne, goveđi gulaš, hamburgere i ostala jela od govedine. Worcestershire umak također koristi za koktele poput Bloody Mary ili Cezar. Poznat kao imenom salsa inglesa (Engleski umak) u španjolskoj gastronomiji obavezan je sastojak Michelade.

Postoje još i japanski, kineski, kanadsni i brojni drugi recepti i lokalni umaci za govedinu, uglavnom tamo gdje su svojedobno vladali Britanci. Lea & Perrins Worcestershire umak u SAD-u se razlikuje od britanskom receptu. Njegovi sastojci su: ocat, šećer, melasa, inćuni, voda, luk, češnjak, sol, klinčići, prirodne arome i ekstrakt čili papričice. I tako se ovaj umak provlači kroz stoljeća i daje fantastičnu aromu svemu goveđem, osim valjda rogova. A nema ni mrve masti ni kolesterola – još ga niste nabavili?

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju