Mješavina puna okusa, spravljena od začina, octa, šećera, voća i povrća u svijetu se naziva chutney. Danas ga možete kupiti gotovog u trgovini ili pripremiti sami kod kuće. Chutney je sve više prisutan na policama zajedno sa staklenkama variva i umaka za tjesteninu i rižu.

Povijest chutneya
Chutney ima sastav sličan umaku za salsu, i često se koristi kao slatko-kiseli začin. U mnogim zemljama priprema se od mješavine svježeg voća, povrća i začina, pirjanih na laganoj vatri. Iako je većina tipova chutney umaka slatko- kisela, postoje i neki ljuti.


Chutney se „pridružio“ Europskoj kulinarskoj kulturi u sedamnaestom stoljeću, kada su ga iz Azije donijeli britanski vojnici. U europskim se varijacijama ovo jelo zvalo "mangoed" jer je jedan od sastojaka bio mango. Podrijetlom iz Indije, ime Chatni znači slomljen, zgnječen. Izvorno su sastojci bili gnječeni u posudi, i nije bilo ni šećera ni octa kako bi se mogao na duže vrijeme pohraniti u tegli. Sada se chutney izrađuje u blenderu, te uz dodatak šećera i octa traje puno dulje.

Što vam je potrebno za dobar chutney?
Chutney može biti sladak, slan ili kombinacija tih okusa. Najčešće korišteni sastojci su jabuke, kruške, luk, smeđi šećer, grožđice, začini i ocat. Jabuke i kruške mogu zamijeniti breskve, šljive, rajčice, limeta, limun pa čak i kokos. Začini koji se koriste su klinčić, češnjak, korijander, senf, cimet, đumbir, crvena paprika, jalapenos (paprike), metvica, kumin i tamarinda. U Indiji se poslužuje uz curry, odreske i povrće. U SAD-u i Velikoj Britaniji je postao popularan kao senf ili kečap, pa se koristi kao dodatak svemu, od grickalica do odrezaka.

Savjeti

1. Slatki chutney ide odlično uz slane krekere.
2. Slatki chutney se dobro slaže i sa šunkom ili dimljenim kobasicama.
3. Svaki chutney odlično ide uz curry.
4. Pomiješan s majonezom chutney je sjajan u sendvičima sa šunkom, piletinom ili puretinom.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju