Ovaj popis tako čini čudna hrana iz svih dijelova svijeta, ali vrijedi je probati zbog okusa i jednog novog, drugačijeg gastronomskog doživljaja. Čak i ako vam se čini odvratna, ta je hrana negdje cijenjena pa čak i proglašena delicijom. Dođite na kratko putovanje oko svijeta kako biste otkrili nove ukuse (i nove toalete)...

1. Stara jaja, Kina

Century jaja su pačja ili kokošja jaja koja se jedu nakon što su nekoliko mjeseci bila čuvana u fiziološkoj otopini. Žumanjak poprima tamno zelenu i sivu boju, kremastu konzistenciju i miris sumpora i amonijaka, dok bijelanjak postaje tamno smeđa, prozirna mliječ s čudnim mirisima. Eto, tamo je to delicija...

2. Vino od zmije, Jugoistočna Azija

Ovaj je napitak vrlo popularan u zemljama poput Kine ili Vijetnama. Smatra se izvrsnim tonikom. Dobije se tako da se zmija namače u rižinom vinu ili se blendaju unutarnji organi zmije, krv i alkohol. Zamišljamo zmajski mamurluk...

3. Riba Fugu, Japan

Jedno od najpopularnijih japanskih jela od kojeg vam je život doslovno u opasnosti. Ova riba je vrlo otrovna, i ako se ne očisti pravilno, ili nestručno pripremi, posljedice mogu biti kobne. Od njenog uboda ili loše pripreme godišnje umire 20-30 ljudi. Ne preporučamo jesti u menzama.

4. Pržena tarantula, Kambodža

Definitivno ne izgleda ukusno, ali poslužena s limetom i crnim paprom vrlo je ukusna. U Kambodži se prodaju na ulici, poput gumenih bombona. Jedu se od nožica i prokleto hrskaju...

5. Witchetty ličinka, Australija

To su velike bijela australske ličinke. Sirove imaju okus badema, a kad ih ispečete njihova koža postaje hrskava, poput pečene piletine. Ako ne morate gledati...

6. Sannakji, Korea

Sannakji je stvarno čudno jelo. To je zapravo sjeckana marinirana hobotnica koja se u trenutku posluživanja još uvijek pomiče. Nešto kao poljubac negativca iz Pirata s Kariba..

7. Escamoles, Meksiko

Svi znamo da je tekila piće napravljeno od agave Tequila, ali mnogi ljudi ne znaju da se ličinke koje se hrane korijenjem tih biljaka - jedu. Escamoles, kako ih nazivaju u Meksiku, vrlo su cijenjene, poput kavijara od kukaca. Iako izgledaju apsolutno odvratno, imaju kremastu teksturu i okus sličan maslacu.

8. Pijetlova krijesta, Italija

Pijetlova krijesta se koristi u talijanskoj kuhinji. Štoviše, to je ključni sastojak cibreo umaka. Također se koristi i u francuskoj kuhinji, ali samo kao ukras.

9. Balut, Filipini

Onima kojima su dosadila kuhana ili pržena jaja, ovdje se služe na višoj razini. Balut je, naime, kuhani pačji embrij u ljusci... Nije igračka, ali je iznenađenje...

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju