„Siirt Şeref Büryan Kebap Salonu“

Ovaj vrhunski restoran u blizini slavnog Fatiha, specijaliziran je za Buryan kebab i turska je verzija Teksaškog roštilja. Komadi mladog janjeta polako se peku na ugljenu u dubokoj rupi u tlu, što rezultira iznimno mekanim mesom prekrivenim tankim slojem hrskave kožice. Svakako probajte“ Perde pilav“ pripremljen od riže, piletine, badema i ribizla, zamotan tankim slojem tijesta. Tko pojede pilav, neće biti kilav!

„Antiochia“
Ovaj mali restoran, poslužuje ukusna jela južne Turske regije Hatay, koja djeluju moderno unatoč sačivanim tradicionalnim okusima. Mesna su jela jednostavna i prepoznatljiva - „Şiş et“ su marinirane kockice govedine pečene na ugljenu. Svake večeri u regiji Beyoglu poslužuje se tisuće ražnjića i šiš čevapa, ali nigdje tako meki i ukusni kao u Anitohiji. Mljeveno meso “dürüm“ (omotano u foliju ) s lukom i rajčicama, definitivno je među najboljima u gradu.

„Şehzade Erzurum Cağ Kebabi“
Cag kebab, koji je nastao u istočnoj provinciji Erzurum, položen je horizontalno kao ražanj i božanskog je okusa. Ovaj restoran ima svega nekoliko stolova smještenih na maloj udaljenosti od ražnja, gdje se polagano peku komadići marinirane janjetine. Za razliku od ražnja čije meso često završi u lokvi masti, sa caga se pažljivo, u vrlo tankim slojevima reže svaki zalogaj, i poslužuje na toplom pladnju. Kao i argentinski asado, ovaj je kebab za stvarno ozbiljne ljubitelje mesa. Laici nek kupuju ćevape na placu!

„Çiya Kebap“
Çiya je jedan od najboljih istanbulskih kebab restorana. Ovdje jelovnik izgleda poput popisa za kebab greatest hits, s regionalnim specijalitetima iz cijele jugoistočne Turske. Fistik kebab (mljeveno janjeće meso i sjeckane pistacije) i hashasli kebab (s makom) iskaču od ostale ponude. Neki od sezonskih kebaba, poput onih na žaru s dunjom, mušmulom, ili režnjem svježeg češnjaka, naprosto su božanstveni.

„Dürümzade“
Kebab u lavashu (vrsta pogače) Durumzadea je kao tanka pizza, kora, ispunjenih hrskavih rubova i vlažnih žilavih rubova. Lavash se stavlja preko kebaba na roštilju i dok je još mekan, posipa se peršinom, lukom i rajčicom. Kebab se zatim zamota u lavash, i dugu, dugo gušta.

„Kebapçi Enver Usta“
Nalazi se u mirnoj uličici u četvrti Beyoğlu. Ističu se Adana kebab napravljen od mljevenog mesa pomiješanog s crvenom paprikom i pahuljicama, kao i pileći kebab i krilca marinirana u pikantnom umaku od paprike. Obavezno tražite izvrsnu ezme salatu od crvenog luka, rajčice, crvene paprike i peršina.

„Kasap Osman“
Istanbul kebab se prodaje na svakom uglu, ali malo mjesta ima pedigre Osmana Krvnika. Oko podneva Usta (majstor kuhar) počinje strugati prve vrpce sočnog kebaba za sendviče ili Iskender kebab. Za Iskander sastrugano se meso poslaže u somun, ukrasi paprikom i rajčicama i prelije umakom od rajčice. Ubacuje se u pećnicu dok povrće ne omekša i somun ne bude hrskav. Na kraju se prelije otopljenim maslacem.

„Köfteci Hüseyin“
Iako je Kofta u biti predak našeg hrvatskog ćevapa, Turci je uzimaju vrlo ozbiljno. Najbolji su u Köfteci Huseyin, s tradicijom dužom od 40 godina.Pobjednički recept je kombinacija kvalitete, dosljednosti i niske cijene. Dok drugi pune Koftu krušnim mrvicama, Huseyin se ističe sa, kako piše na meniju - „neobično visokim sadržajem mesa“. Kad bi Huseyin znao što se kod nas podmeće, brzo bi se vratio...

„Mabeyin“
Ne dopustite da vas zavara obnovljena vila iz 19. Stoljeća, kao ni njena elegantna unutrašnjost. Meso i kebabi su kvalitetni, no ovdje su interesantnija variva, poput onih s rižom i mesnim okruglicama u toploj juhi od jogurta. Ili varivo sa dvije vrste knedli u umaku od rajčice. Nakon dva dana testiranja kebaba, vjerujte da legne k'o budali set šamara!

„Zübeyir Ocakbasi“
Zubeyir, fantastičan grill u blizini trga Taksim je nešto poput Turskog odgovora na sushi bar - možete gledati kuhara kako priprema vaše jelo. Njihov Adana kebab - začinjeno mljeveno meso janjeta - ima pravu kombinaciju mesa, masti i crvene paprike. Pileća krilca (Kanat) i janjeći kotleti (pirzola) također su izvrsni. Nije lako isticati se u gradu kebaba – ali Zubeyiru to uspijeva bez problema.
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju