Bigos je vrsta gulaša sa zeljem, s puno mesa i gljiva, poznat i kao poljski lovački gulaš. Bigos je poljsko nacionalno jelo, a vrlo je popularno i u Ukrajini. Prema legendi, bigos potječe iz 1385. i vremena velikog vojvode Litva Jogaila. Priča kaže da ga je u prošlosti uglavnom konzumirala aristokracija jer sadrži puno divljači (fazan, divlja svinja, jelen), a obični si ljudi tada nisu mogli priuštiti puno mesa. Danas bigos sadrži svinjetinu i govedinu i uvijek je prisutan na poljskim jelovnicima, osobito u zimskim mjesecima. Tradicija je da se jede drugi dan Božića. Obično se priprema u velikim količinama, i kažu da je podgrijan još ukusniji, nešto kao naš grah ili sarma.

Postoje mnogi recepti za bigos. Kiseli kupus je uobičajen, ali u nekim receptima se dodaje i svjež, tu su najmanje dvije vrste mesa (kobasica kielbasa, svinjski but, govedina i / ili svinjetina), svježe ili suhe gljive, luk, rajčica, ponekad i med, vino i razni začini: lovor, borovica, kim, mažuran, čak i suhe šljive i jabuke...

Bigos se obično poslužuje s krumpirom ili raženim kruhom i čašom vina ili votke. Izvor je vlakana i vitamina C i super kombinacija okusa.

Sastojci:

1 kg kiselog kupusa
250 g svinjetine bez kostiju
250 g teletine
250 g dimljene kobasice
125 g slanine
1 veliki luk
1 žlica brašna
Sol
Papar
½ šalice crnog vina
2 lista lovora
2 jabuke oguljene i narezane na kockice
5-6 sjeckanih suhih šljiva
10 gr sušenih gljiva (po izboru)
2 žlice koncentrata rajčice

Gljive ostavite u toploj vodi 20-40 minuta. Kad su mekane, izrežite ih na komade, kao i teletinu, svinjetinu i kobasice. Izrezanu slaninu na komade stavite u posudu i kuhajte dok se ne otopi masnoća. Stavite na stranu. Svinjetinu i teletinu posolite i popaprite i popržite u tavi 8 minuta, povremeno miješajući (dodajte ulje ako je potrebno). Ubacite slaninu i kobasice i pržite još 6 minuta.

Kiseli kupus sitno izrežite, stavite u lonac malo tople vode i kuhajte oko četvrt sata. Dodajte komadiće mesa, kobasice, slaninu, gljive, lovor (opcionalno rajčicu), ulijte vino i kuhajte još 20 minuta. Dodajte suhe šljive i jabuke i kuhajte sljedećih 20-30 minuta. Ako je potrebno, dodajte malo tople vode. Sitno nasjeckajte luk i pržite u ulju, dodajte žlicu brašna i žlicu vode, a zatim prelijte preko kupusa. Po potrebi još posolite i popaprite.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju