• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Hrana i piće #recept

Jeste li probali bigos? Recept za poljski gulaš koji je još finiji kad se jede podgrijan

Postoje mnogi recepti za bigos. Kiseli kupus je uobičajen, ali u nekim receptima se dodaje i svjež, tu su najmanje dvije vrste mesa.
Punkufer avatar placeholder
punkufer.hr 13.08.2022 08:32 komentari
viber Created with Sketch.
Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Bigos je vrsta lovačkog gulaša s kupusom, puno mesa i gljiva. Riječ je o poljskom nacionalnom jelu koje je popularno i u Ukrajini. Prema legendi, bigos potječe iz 1385. i vremena velikog vojvode Vladislava II. Jagelovića.

U trendu Modularne kuće za mlade, QSpace, Nizozemska - 6 Pametna rješenja iz Europe Pogledajte kako izgledaju državni stanovi za mlade od 21 kvadrata, a koštaju samo 45 tisuća eura Kladeščica - 11 Kamo na izlet? Nepoznata Medvednica: Vrh bez gužve s kojega se otvara jedan od najljepših pogleda s ove gore Autobahn Neke su i protuzakonite 10 pogrešaka koje Nijemci ne opraštaju: Pravila ponašanja na autocesti, u liftu, trgovinama...

Priča kaže da ga je u prošlosti konzumirala uglavnom aristokracija jer sadrži dosta divljači (fazan, divlja svinja, jelen), a "obični" si ljudi tada nisu mogli priuštiti puno mesa.

Današnje verzije bigosa uglavnom sadrže svinjetinu i govedinu i uvijek je prisutan na poljskim jelovnicima, osobito u zimskim mjesecima. Tradicija je da se jede dan nakon Božića. Obično se priprema u velikim količinama, a kažu da je podgrijan još ukusniji, nešto kao naš grah ili sarma.

Postoje mnogi recepti za bigos. Kiseli kupus je uobičajen, ali u nekim receptima se dodaje i svjež. Tu su najmanje dvije vrste mesa (kobasica kielbasa, svinjski but, govedina i / ili svinjetina), svježe ili suhe gljive, luk, rajčica, ponekad i med, vino i razni začini poput lovora, borovice, kima, mažuraan, čak i suhe šljive i jabuke...

Bigos se obično poslužuje s krumpirom ili kruhom te uz vino ili dobro ohlađenu votku. Mi vam donosimo recept za najjednostavniju verziju:

Sastojci za gulaš bigos:

  • 1 kg kiselog kupusa
  • 250 g svinjetine bez kostiju
  • 250 g teletine
  • 250 g dimljene kobasice
  • 125 g slanine
  • 10 g sušenih gljiva (po izboru)
  • 5-6 sjeckanih suhih šljiva
  • 2 oguljene jabuke
  • 2 žlice koncentrata rajčice
  • 2 lovorova lista
  • 1 veliki luk
  • 1 žlica brašna
  • ½ šalice crnog vina
  • sol i papar po želji

Slika nije dostupna Hrana i piće Fino, na žlicu: Bogati gulaš s mahunama za koji će se tražiti repete

Priprema gulaša bigos:

  1. Namočite suhe gljive u pola litre tople vode. Ostavite da se namaču oko 20-40 minuta. Kad su mekane, ocijedite vodu i spremite je sa strane, a gljive izrežite na manje komade. Narežite na manje komade i svinjetinu, teletinu i kobasice.
  2. Izrežite slaninu na manje komade i prepržite u tavi dok se masnoća ne otopi. Stavite ih sa strane.
  3. Na dobivenoj masnoći prepržite komadiće svinjetine i teletine koju ste prethodno posolili i popaprili. Pirjajte sve zajedno oko osam minuta dok meso ne dobije lijepu zlatno-smeđu boju sa svih strana.
  4. Dodajte u tavu i narezane kobasice i prijajte sve zajedno još oko pet minuta.
  5. Kiseli kupus sitno izrežite, stavite u lonac s vodom u kojoj su se namakale gljive.
  6. U lonac dodajte prepirjane komadiće mesa, kobasice, slaninu, gljive, koncentrat rajčice i lovorove listove. Promiješajte. Kuhajte sve zajedno oko pola sata.
  7. Ulijte vino i kuhajte još 20 minuta.
  8. Dodajte suhe šljive i sitno nasjeckane oguljene jabuke i kuhajte sljedećih 20-30 minuta. Ako je potrebno, dodajte još vode.
  9. Napravite zapršku: sitno nasjeckajte luk i prepirajte ga na ulju. Kad požuti dodajte žlicu brašna i podlijte s nešto vode. Sve dobro promiješajte i pirjajte par minuta dok se zaprška ne zgusne, a potom je dodajte u lonac s kupusom. Kuhajte sve zajedno još desetak minuta.
  10. Posolite i popaprite po želji.
  11. Poslužite toplo s kruhom ili kuhanim krumpirom. Dobar tek!

Sutradan su ukusnija: 10 jela koja stajanjem postaju bolja Varivo od slanutka +0 Mađarica

  • #recept
  • #bigos
  • #gulaš
  • #poljska kuhinja
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
Božićne zvjezdice: Klasik iz limene kutije za kekse gotov za manje od pola sata
Uspijevaju svima
Na stolu za pola sata: Klasik iz limene kutije za kekse koji ćete grickati dok radite "ozbiljne" kolače
Rumunjska orahnjača cozonac recept
Cozonac
Ovako Rumunji rade orahnjaču! Izgleda kompliciranije od hrvatske verzije, ali lako se slaže
Bajka iz susjedstva: Mjesto bez gužvi za zimsko kupanje i uživanciju na snijegu
Val di Rabbi
Bajka iz susjedstva: Mjesto bez gužvi za zimsko kupanje i uživanciju na snijegu
Izolirano mjesto: Grad u kojem svi stanovnici žive u istoj zgradi od 196 stanova
Dobrovoljni zarobljenici
Izolirano mjesto: Grad u kojem svi stanovnici žive u istoj zgradi od 196 stanova
100 posto biorazgradivi lijes za sve one koji žele napustiti ovaj svijet na ekološki prihvatljiviji način
Loop Living Cocoon
100 posto biorazgradivi lijes za sve one koji žele napustiti ovaj svijet na ekološki prihvatljiviji način
Podlijevati ili ne? Trik za savršeno pečenu puricu bez straha od presušenog mesa
S hrskavom kožicom
Podlijevati ili ne? Trik za savršeno pečenu puricu bez straha od presušenog mesa
Qspace modularni stanovi u Nizozemskoj
Pametna rješenja iz Europe
Pogledajte kako izgledaju državni stanovi za mlade od 21 kvadrata, a koštaju samo 45 tisuća eura
Bijeli umak od tri sastojka recept
Najbrži kuhani ručak
Ovaj bijeli umak savršen je izbor uz kuhanu tjesteninu, a radi se od samo 3 sastojka u manje od 10 minuta
Kviz općeg znanja: Za one koji se ne daju stjerati u kut
15 pitanja
Kviz općeg znanja: Za one koji se ne daju stjerati u kut
Nepoznata Medvednica: Vrh bez gužve s kojega se otvara jedan od najljepših pogleda s ove gore
Kamo na izlet?
Nepoznata Medvednica: Vrh bez gužve s kojega se otvara jedan od najljepših pogleda s ove gore
10 pogrešaka koje Nijemci ne opraštaju: Pravila ponašanja na autocesti, u liftu, trgovinama...
Neke su i protuzakonite
10 pogrešaka koje Nijemci ne opraštaju: Pravila ponašanja na autocesti, u liftu, trgovinama...
Chef Mario Mihelj savjetuje što napraviti za mezu kada su gosti već pred vratima
Pokrovitelj Kenwood
Chef Mario Mihelj savjetuje što napraviti za mezu kada su gosti već pred vratima

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
U Hrvatskoj potvrđen slučaj gube!
opasna bolest
U Hrvatskoj potvrđen slučaj gube!
Pokušaj ubojstva u Velikoj Gorici: Uhićen muškarac
PRIVEDEN JE
Pokušaj ubojstva kod Zagreba! Djevojka (21) hitno prebačena u bolnicu
U Njemačkoj nožem izbo ženu i njezino četvero djece
zločin u njemačkoj
Užasan napad! Izbo mladu ženu i njezino četvero djece, najmlađe ima tri godine. Policija pokrenula veliku akciju
show
Pobjednik Dječjeg Eurosonga 2025. je Francuska
Što kažete?
Francuska je pobjednik Dječjeg Eurosonga, evo kako se plasirao naš Marino!
Antonela Srna snimljena na zagrebačkoj špici
snimljena na cvjetnom
Tko je ova prekrasna brineta? Njezinog slavnog strica i brata svi znamo
Simona Mijoković snimljena na zagrebačkoj špici
rijedak izlazak
Simona Mijoković iznenadila pojavom na špici: Detalj u njezinoj ruci ukrao je pažnju
zdravlje
KOPB simptomi: 8 upozorenja koja nikako ne smijete zanemariti
Među 10 je najčešćih uzroka smrti
KOPB simptomi: 8 upozorenja koja nikako ne smijete zanemariti
7 namirnica bogatih proteinima koje žene starije od 50 godina trebaju jesti svaki tjedan
Za očuvanje mišićne i koštane snage
7 namirnica bogatih proteinima koje žene starije od 50 godina trebaju jesti svaki tjedan
Čokoladni kuglof s jogurtom: Recept koji vam svaki put uspije – sočniji nego ikad!
Jednostavan, a tako fin!
Čokoladni kuglof s jogurtom: Recept koji vam svaki put uspije - sočniji nego ikad!
zabava
Usred noći naišao na mladunče na cesti, uslijedio je predivan trenutak
Preslatko!
Usred noći naišao na mladunče na cesti, uslijedio je predivan trenutak
Pogledajte što su upecali u Jadranu! Nije dizajnerski remen, već nešto potpuno drugačije
Wow!
Pogledajte što su upecali u Jadranu! Nije dizajnerski remen, već nešto potpuno drugačije
Konobar u poznatom njujorškom restoranu progovorio na hrvatskom i oduševio sve prisutne
Reakcije gostiju su sve
Konobar u poznatom njujorškom restoranu progovorio na hrvatskom i oduševio sve prisutne
tech
Jedan vojnik, čitav roj dronova: Ukrajina ponovno ispisuje nova pravila modernog ratovanja
Naglasak na djelotvornosti
Jedan vojnik, čitav roj dronova: Ukrajina ponovno ispisuje nova pravila modernog ratovanja
“Više se ne morate brinuti…”: Nova opcija u Googleovim kartama mnogima će olakšati živote
Jednostavna ideja
“Više se ne morate brinuti…”: Nova opcija u Googleovim kartama mnogima će olakšati živote
Otkriće NASA-e: Zemlja ovo u 100 godina nije doživjela, dogodit će se uskoro
Jedinstven događaj
Otkriće NASA-e: Zemlja ovo u 100 godina nije doživjela, dogodit će se uskoro
sport
Glory Collision 8 Antonio Plazibat: Prijenos, raspored, program
BRAVO, MAŠINO!
Antonio Plazibat sjajnom izvedbom došao do pobjede u povratku nakon dvije i pol godine
Hajduk srušio Lokomotivu u Maksimiru: Rebić briljirao, Bijeli na prvom mjestu
Dvostruki strijelac
Hajduk srušio Lokomotivu u Maksimiru: Rebić briljirao, Bijeli na prvom mjestu
Garcia pokazao Livaji petlju: Dinamo u gadnom sosu, Kovačević na rubu
Komentar Ivice Mede
Garcia pokazao Livaji petlju: Dinamo u gadnom sosu, Kovačević na rubu
tv
MasterChef: Iza Stjepana je zanimljiv i neobičan put do kuhinje! "Ne znam koliko ljudi zna, ali..."
KAKVA PRIČA!
Iza Stjepana je zanimljiv i neobičan put do kuhinje! "Ne znam koliko ljudi zna, ali..."
MasterChef: Mark otkrio svoje planove nakon odlaska iz MasterChefa: "Postoji cijela priča!"
ELIMINIRAN
Mark otkrio svoje planove nakon odlaska iz MasterChefa: "Postoji cijela priča!"
MasterChef: ANKETA: Kome biste vi dali svoja dva glasa? Selmi, Marku, Ottu ili Krunoslavu?
OTKRIJTE NAM!
ANKETA: Kome biste vi dali svoja dva glasa? Selmi, Marku, Ottu ili Krunoslavu?
putovanja
Qspace modularni stanovi u Nizozemskoj
Pametna rješenja iz Europe
Pogledajte kako izgledaju državni stanovi za mlade od 21 kvadrata, a koštaju samo 45 tisuća eura
Nepoznata Medvednica: Vrh bez gužve s kojega se otvara jedan od najljepših pogleda s ove gore
Kamo na izlet?
Nepoznata Medvednica: Vrh bez gužve s kojega se otvara jedan od najljepših pogleda s ove gore
10 pogrešaka koje Nijemci ne opraštaju: Pravila ponašanja na autocesti, u liftu, trgovinama...
Neke su i protuzakonite
10 pogrešaka koje Nijemci ne opraštaju: Pravila ponašanja na autocesti, u liftu, trgovinama...
novac
Slovenac hakirao ruter i putem YouTubea dobio gotovo milijun eura
uspjeh iz susjedstva
Slovenac hakirao ruter i putem YouTubea dobio gotovo milijun eura
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
ostalo 6 poslovnica
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
Rimac Technology s partnerima razvija novu generaciju baterija. Prva primjena u Bugattiju?
stvaraju budućnost
Rimac Technology s partnerima razvija novu generaciju baterija. Prva primjena u Bugattiju?
lifestyle
Brineta iz Zagreba u bež kombinaciji i robusnim Ugg gležnjačama
Tip-Top
Kombinacija brinete iz Zagreba pravi je primjer kako izgledati top i kad je zima, pogledajte čizme
Recept za bajadera tortu bez pečenja
Divota!
Teško je riječima opisati koliko je dobra: Pročitajte recept za kremastu i raskošnu bajaderu bez pečenja
Najbolja slastičarka u Hrvatskoj za vas je izdvojila tri glavna savjeta za suhe kolače
zlata vrijedni
Treći je neočekivan: Najbolja slastičarka u Hrvatskoj podijelila tri važna savjeta za suhe kolače
sve
Glory Collision 8 Antonio Plazibat: Prijenos, raspored, program
BRAVO, MAŠINO!
Antonio Plazibat sjajnom izvedbom došao do pobjede u povratku nakon dvije i pol godine
Hajduk srušio Lokomotivu u Maksimiru: Rebić briljirao, Bijeli na prvom mjestu
Dvostruki strijelac
Hajduk srušio Lokomotivu u Maksimiru: Rebić briljirao, Bijeli na prvom mjestu
Garcia pokazao Livaji petlju: Dinamo u gadnom sosu, Kovačević na rubu
Komentar Ivice Mede
Garcia pokazao Livaji petlju: Dinamo u gadnom sosu, Kovačević na rubu
Sancocho se radi s nekoliko vrsta mesa
Jako fino

Ovakav gulaš još nište probali! Sancocho se radi od više vrsta mesa, stvoren je za velika društva i posebne prilike poput Božića

Sancocho se kuha da bi u njemu uživala veća grupa ljudi. Baš zato priprema se u velikom loncu i za poveći broj ljudi. NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

  • Grčki gulaš od svinjetine Hrana i piće
    Pun mirisa i okusa

    Nek' se krčka: Recept za mirisni grčki gulaš od svinjetine

  • Gulaš od junetine s ječmom Hrana i piće
    Jednostavan recept

    Ovaj gulaš od junetine jako je fin, iako ima neke sastojke koje ne bismo očekivali u tom jelu

  • Sancocho se radi s nekoliko vrsta mesa Hrana i piće
    Jako fino

    Ovakav gulaš još nište probali! Sancocho se radi od više vrsta mesa, stvoren je za velika društva i posebne prilike poput Božića

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

Pun ti je kufer
uvijek istih priča i tema?

Prijavi se na naš
newsletter
i vidjet ćeš
da ćemo kliknuti ;)

Please don't insert text in the box below!
close