Francuska: Croqueu Madame
Zemlja baguetta, kroasana i općenito tijesta božanskih okusa. Croqueu-madame su kriške tosta na žaru s pršutom i sirom te preljevom od prženih jaja. C'est magnifique!

Turska - Doner kebab
Doner Kebeb je orijentalna inačica sendviča. U mekanom pecivu smješkaju vam se najčešće janjeće meso, salata, rajčica i umak.

Portugal: Francesinha
Sendvič pun okusa, s hrpom rastopljenog sira da je gotovo nemoguće jesti ga bez tanjura a da vam pola file ne završi u naručju. Ispunjen šunkom, kobasicama, prekriven umakom od rajčice, jednostavno vuče na sebe fino hladno pivo. A recept? E to vam je strogo čuvana tajna u portugalske kuhinje, sorry.

Nizozemska: Broodje Kroket
Liči na sendvič u drugom sendviču, a visokim sjevernjacima predstavlja nacionalni ponos - kažu da prosječni Nizozemac pojede oko 29 Broodje Kroketa godišnje. Sredina je ispunjena umakom i popržena, a zatim je umetnuta u mekano pecivo. Morate probati, kao ćevape u Sarajevu!

Belgija: Mitraillette
Za Belgiju se kaže da je zemlja prženih krumpira. Dakle, u njihovom nacionalnom sendviču uz meso je glavni sastojak - pomfrit. Ime Mitrailette nema veze s mitraljezom, izvedeno je iz riječi Baguette – odnosno pahuljastog peciva u koje je sve „zapakirano“.

Italija: Panini
Ponos Italije osvojio je svijet još '70-ih godina, kada se počeo prodavati u barovima u Milanu. Od tada popečene kriške kruha u čijoj su sredini fini pršut i sir, oduševljavaju svakog turista. Dostupan je u desecima varijanti i svakojakih kombinacija.

Srbija: Pljeskavica
Verzija Balkanskog hamburgera s mješavinom mljevenog svinjskog i goveđeg mesa. Poslužuje se na tanjuru ili u lepinji, u restoranima i kioscima brze prehrane. Delikatesa par excellence nakon dugonoćnog izlaska.

Poljska: Zapiekanka
Više poput pizze nego sendviča, ali impresionira veličinom.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju