Bliža okolica Zagreba sve se više pozicionira kao kvalitetan vinski kraj, i dok je Plešivica iznad Jastrebarskog prva naglo iskočila i pobrala početno (potpuno zasluženo) vrhnje, Zelina je bila nepravedno – potpuno zanemarena.

A zelinski kraj doista nudi svašta. Njena kraljevina, autohtona sorta, zaštitni je znak i zaštićena robna marka Županije. Lagano jednostavno ljetno vino viših kiselina, idealno je za gemišt, a po mom osobnom sudu čak i za bevandu, dok već provjereno može dati i dobar - pjenušac (Puhelek-Purek, Kos)!


Na bazi kraljevine konačno su se u Udrugu povezali i zelinski vinari (njih 12), koji zajednički rade na marketingu Županije, promociji vinske ceste, vlastitih vina i svojih kušaonica. Nakon sjajnih dojmova od prošlotjednog posjeta vinariji Puhalek-Purek, koju je punkufer.hr nažalost propustio, ali TOC stalno naglašava, imali smo čast da nas u ugodnoj atmosferi svoje vinarije ugosti gospodin Željko Kos.


U ulici Stjepana Domjanića broj 8, u dolini okruženoj besprijekornim travnjakom i dječjim igralištem te potpuno pitomim psom, prvo smo ušli u hladni podrum i pregledali bačve i inoxe, da bi se uz šunku, kobase i sireve s bučinim uljem smjestili u toploj drvenoj kušaonici. Počeli smo s kraljevinom, čaše se zamaglile, a domaćin otvorio. Tko je izmislio druženje u kušaonici elokventnih i zabavnih vinara - svaka mu čast! Vinarija Kos nije megalomanska, ali bez problema može primiti i ugostiti pun autobus turista. Nekima se vina toliko dopadaju, da su čakl znali i izmisliti gubitak fotoaparata, samo da bi popili još koju čašicu – pogađate, riječ je bila o Rusima!


Na 3,5 ha vlastitih vinograda i 1 ha vinograda u zakupu, obitelj Kos uzgaja kvalitetne sorte: rajnski rizling, chardonnay, graševinu, kerner, crni pinot i autohtonu kraljevinu, a proizvodi i pjenušac Anita i Anita rose. Prelazimo na fini rajnski rizling, cvjetan, polusuh, dosta jak za svojih 13,6%, a tada slijedi nešto sjajno. Moj prvi kerner - sjajan poput Nene Kerner (99 luftbalon!). Vino nižih kiselina, slađe, puno, jako, ali ravnomjerno gdje god treba. Za kraj pijemo, za ove krajeve potpuno iznenađujuć Crni pinot 2012., i ostajemo paf. Puna ljepota crvenog vina, potpuno očekivanog za Plešivicu, ali ne i za Zelinu. Pobjednik dana!


Osim vrhunskih vina, i divne drvene unutrašnjosti kušaonice, najviše nas se dojmio dizajn Kosovih etiketa. Dominantan kos na svakoj naljepnici diže različito slovo ispod kojeg se krije godina berbe! Zakon! Detalje provjerite na stranici vinarije!


Kad ste već načeti Kosovim vinima, red je i da svratite u najjaču lokalnu restauraciju, seoskog domaćinstva Ljubekov gaj.


Divna punomasna raca ispod peke, i ostali prigorski specijaliteti mogu se naručiti na licu mjesta, ali je pametnije – rezervirati. Kad vidite liju i zeku kako preparirani i s plastičnim pištoljima stoje okomito usred lokala, garantirano ćete to staviti na fejs!


Ne propustite palačinke u vajn-šatou za desert, koliko god navalili napatku! uglavnom, zelinska vinska cesta, svakako zaslužuje posjet, pogotovo sad u proljeće, jer ako možete voziti sat i pol do Rijeke, e pa možete i 45 minuta do Zeline! Viniliii!

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju