U potrazi za savršenom marendom danas odlazimo u Dalmaciju, konkretno u šibenski restoran/zalogajnicu Marenda 2. Kako joj samo ime govori, Marenda 2 je ispostava Marende 1, skraćeno – Marende, koja se nalazi doslovno na šest metara zračne linije. I dok smo istraživali o čemu se tu u biti radi, već nas je obišla nasmijana gazdarica i kupila specijalitetom lokala – oglavinom s ljutikom. Za neupućene, riječ je o mesu koje ostane nakon svinjokolje jer nije kvalitetno da se tretira nikako drugačije nego da se skuha narezano na sitne komade. Poslužuje se na srebrnom ovalu, jede čačkalicom, može pojačati mesom bunceka, i općenito – nije za one na dijeti!

U trendu Kviz općeg znanja - 1 Hrana za mozak Kviz općeg znanja: 15 pitanja koja će pravi kvizaši smazati za doručak Tikvice ne morate pržiti u dubokom ulju da bi bile ukusne Korak po korak Kako ispeći fine tikvice na tavi bez puno ulja, a da ne ispadnu gnjecave? Složenac od naribanih tikvica Najlakši recept Izvana hrskav, a iznutra mekan i sočan: Naribajte tikvice i napravite ovaj neodoljivi ljetni složenac



Urednost i čistoća Marende 2 u strogom centru grada kod vinskog bara Vino i ino (gdje smo išli kasnije dotjerati bouquet) je neupitna, osoblje uljudno i nasmijano, gemišt opor i gotovo grozan, ali idealan za uz masne svinjske uši, glavu i još štošta što može okusiti samo kraljevsko hedonističko nepce. Porcija oglavine je 25 kuna, 35 ako je pojačate buncekom, gemišt 10 kuna, opći dojam – savršenstvo. Skoro zaboravih, kruh je mekan, gotovo topao, očigledno domaći – za svaku preporuku.


Nježna i ne premekana kožica pruža fini otpor kao žvake Softy, meso rumeno, sočno, ono bijelo žlundravo savršeno poput iste kombinacija na pršutu. Ukratko, tko voli svinjetinu, mora jednom probati šibensku oglavinu, pazite samo da ne naletite u nedjelju jer tada ne rade.