• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Hrana i piće #gdje sjesti

Fish you were here – fotoreportaža sa Fišijade u Brodu

Slavonski Brod, ili od milja samo Brod, jednostavno je savršeno mjesto za održavanje pučkih fešti na otvorenom u blizini rijeke Save. i dok naša Metropola već stoljećima uspješno bježi od iste, nakon već opjevane brodske Pečenkijade, ovoga je puta naša mala redakcija osvanula i na – Fišijadi!

Punkufer avatar placeholder
Ribafish 23.07.2014 10:09 komentari
viber Created with Sketch.
Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U trendu Bijele vode - 25 Idila! Bijele vode: Hotel usred nacionalnog parka u koji Hrvati dolaze radi fer cijena, hrane i predivne prirode Lecce - 4 Bombon Firenca juga u kojoj su tražili puknutu cijev, a otkrili čuda ispod zemlje: Talijanski grad kojem se tepa da je najljepši u Čizmi Gulaš od krumpira i kobasica Tjedni jelovnik Bez kompliciranja i suvišnih sastojaka: 7 cjenovno prihvatljivih i finih jela za svaki dan ovoga tjedna


Na Poloju, točno tamo gdje prestaje glavna, i počinje rezervna šetnjica uz našu najveću rijeku, postoji mjesto za cjelodnevnu zabavu i tradicionalno okupljanje svih zaljubljenika u riblji gulaš ili paprikaš, ili štogod im padne napamet - samo da je u kotliću riječna riba. Hm, nismo pitali organizatore, možda je bilo i brancina?

Uglavnom, ekipe su se rasporedile na pristojnu udaljenost, da ne bi bilo prepisivanja, neki su podigli suncobrane, neki uživali na suncu, izvadila se domaća rakija, a braća Bošnjak otvorila svoje bačve domaćeg svijetlog i tamnog piva.

Natjecanje je moglo početi. Kao i svake godine, bio sam član ekipe Legija, mladića s kojima već gotovo cijelo desetljeće igram curling po ledovima širom svijeta. I ovoga su me puta, kao Muju u onom vicu s psima u svemirskom brodu, poštedjeli pripreme i svega bitnog, dali mi bocu s rakijom i rekli neka šećem i uživam, jer oni ionako nisu ovdje došli pobijediti nego se družiti i zabaviti.

I tako, istraživačko novinarski šećem, njušim, probavam, ispitujem... Malo mi je čudno sve to jer sam porijeklom s Korčule, i tamošnji brudeti, lešade i popare nemaju puno toga zajedničkog s teškim i oporim okusom moćnih i snažnih, pa čak i masnih primjeraka koji izviruju iz kotlića. Sjetim se u tom trenu najboljeg fiša u životu.

Bili smo na Surduk festu u Karancu, smješteni u Piroš čardi, kad nas je vlasnica pitala što bismo za ručak. Kako osim fiša za mene ništa drugo nije bilo opcija, mlada je dama okrenula jedan broj, i za 15 minuta se u dvorištu stvorio stariji gospodin sa dva kufera i materijalom. Da, čovjek kuha po kućama.
“Hoćete manje ljuto, srednje ljuto, ili ubojito ljuto?”, pitao nas je otvarajući kufer s ribama, tjesteninom, paprikom i svime što je trebalo za ovo divno jelo, dok su naša usta i dalje glumila ladice... Sat vremena kasnije smo jeli srednje ljut fiš i cijedili se od topline kao da smo u Kambodži, a ne Karancu, kasnije popili Dravu i Dunav vina, i sretni otišli u život.

Za razliku od Baranje, i mira čardaka, život je na Fišijadi tu oko vas. Tamburaši, šušur, gumeni bomboni, kokice, rasplesani parovi, domaća rakija, ćevapi za djecu i miris osamdesetak fiševa u zraku... Proglašenje je došlo prebrzo, pobjednički fiš nisam probao, ali su se natjecatelji oko mene složili da je tip stvarno najbolji već godinama. Recept poznatog novinara Marina Kovačevića, kao ni onaj kolege mu iz Legije Tomija Pitlovića – ipak nisu ušli u prva tri kotlića dana. Što me nimalo nije smetalo da ih obrstim do zadnje štuke, pa sam ih čak, malo razigran domaćom šljivom i pivom, o blasfemije – i pomiješao. I bilo je sjajno!

Titule fiš majstora ove je godine žiri u sastavu Stjepan Balen, Ivica Primorac i Josip Buljan dodijelio Vinku Smoljancu iz Vrbja (bronca), Josipu Antoloviću iz Beravaca (srebro), dok je maksimalnih 25 bodova za prvo mjesto osvojio Josip Kitanović iz Velike Kopanice. Ovaj Superman među fiš-majstorima naglasio je kako su njegovi Kopančani rođeni uz kotlić i da su prošle godine osvojili 126 pehara u toj “disciplini”, a da je za vrhunski fiš potrebna svješa riba, paprika iz Bezdana, kompaktna juha i duga, duga priprema. Četrnaesta Fišijada u organizaciji Turističke zajednice tako je uz zmajeve, bubnjeve, fišburgere, koncerte, i iskreno veselje – savršeno najavila petnaestu, narednog srpnja...

Saznao sam da je bitno istopiti brdo luka, sos zamutiti dan prije i lagano usipati, a da riba ide unutra tek deset minuta prije služenja. A ja mislio da je to kao čobanac... Pun novih iskustava i ukusa, napuštam Brod, i nestrpljivo iščekujem novu Pečenkijadu, Švarglijadu, Rakijadu, Bronhijadu i što god se bude organiziralo u ovom divnom gradu veselih gurmana. Logorska je vatra dogorjela oko 2 ujutro (ispričavam se lokalnom DVD-u na zapaljenoj paleti, ipak sam liječeni piroman kad vidim išta jestivo – sve se dobro završilo), a u 10 ujutro je Poloj bio uredan kao da se ništa nije dogodilo, Brod se spremao za sasvim normalnu subotu, a ja sam morao dalje. Vidimo se uskoro, ovo se mora ponoviti!

  • #gdje sjesti
  • #fišijada
  • #Brod
  • #Sava
  • #Ribafish
  • #kotlić
  • #šaran
  • #štuka
  • #Pivo
  • #rakija
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
Jednostavni trik uz koji svaki sendvič ima bolji okus
U obliku je tajna
Jednostavni trik uz koji svaki sendvič ima bolji okus
Martina Divić: O pisanju, putovanjima i "Tamo gdje duga dobiva boju"
Povratak kući
Svjetska putnica Martina Divić: "Svijet je istodobno i divno i okrutno mjesto, ali ja s tim nemam nikakve veze"
Komiža i Vis - u Francuskoj: Život komiških ribara oživljen na obalama rijeke Loire
Veliko gostovanje
Komiža i Vis - u Francuskoj: Život komiških ribara oživljen na obalama rijeke Loire
Bruno Vokal se vraća u Noel: Velika vijest za zagrebački restoran s Michelinovom zvjezdicom
Potvrđeno je
Bruno Vokal se vraća u Noel: Velika vijest za zagrebački restoran s Michelinovom zvjezdicom
Bolje baciti nego riskirati: Koliko dugo hrana smije stajati u otvorenoj konzervi?
Dobro je znati
Bolje baciti nego riskirati: Koliko dugo hrana smije stajati u otvorenoj konzervi?
Svi okusi Zagreb: TZGZ predstavila projekte, partnerstva i platformu "Delicious Zagreb"
Oglas
Svi okusi Zagreb: TZGZ predstavila projekte, partnerstva i platformu "Delicious Zagreb"
Bijele vode: Hotel usred nacionalnog parka u koji Hrvati dolaze radi fer cijena, hrane i predivne prirode
Idila!
Bijele vode: Hotel usred nacionalnog parka u koji Hrvati dolaze radi fer cijena, hrane i predivne prirode
Tjedni jelovnik jednostavna i jeftina jela od 27.10. do 2.11. 2025.
Tjedni jelovnik
Bez kompliciranja i suvišnih sastojaka: 7 cjenovno prihvatljivih i finih jela za svaki dan ovoga tjedna
Perilica za pranje ljudi japanske tvrtke Science Co.
Novo doba
Japanci su napravili perilicu za pranje ljudi, a evo kako funkcionira
Jedan grad, dvije države: Znate li kuda prolazi načudnija državna granica na svijetu?
Pazite kamo stajete
Jedan grad, dvije države: Najčudnija državna granica na svijetu prolazi Europom
Tražio je puknutu cijev, a otkrio čuda ispod zemlje: Neopisivi talijanski grad kojem se tepa da je najljepši na Čizmi
Bombon
Firenca juga u kojoj su tražili puknutu cijev, a otkrili čuda ispod zemlje: Talijanski grad kojem se tepa da je najljepši u Čizmi
Ovaj proteinski kruh tako je lako napraviti, ne morate ga mijesiti, niti čekati da se digne tijesto
Za oko pola sata
Ovaj proteinski kruh tako je lako napraviti, ne morate ga mijesiti, niti čekati da se digne tijesto

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
Muškarac koji je preživio Ovčaru i posljednji vidio Nicoliera svjedočio o hororu: "Pitao je - 'Gdje je Francuz?!', a onda ga je počeo tući..."
svjedočenje o hororu
Dragutin je preživio Ovčaru i posljednji vidio Nicoliera: "Pitao je - 'Gdje je Francuz?!', a onda ga počeo tući..."
Podzemna grobnica Ca' Granda: Kripta u Milanu skriva ostatke ~10.000 pacijenata
Tragovi lijekova i "droga"
Jezivo otkriće ispod bolnice! Otkrili kosti 10.000 pacijenata
Policajci dronovima nadzirali promet
nadzor prometa
VIDEO Odzvonilo je pričanju na telefon, vožnji bez pojasa… Evo kako je prošla neviđena akcija policije: "Nema isprika, imamo snimke"
show
Helena Minić i Dalibor Matanić žive na odvojenim adresama
Razišli se
Helena Minić uklonila prezime Matanić, par već dulje vrijeme ne živi na istoj adresi
Jakov Jozinović otkrio da je i dalje solo
sportska legenda
Znate li da je stric mlade glazbene senzacije Jakova Jozinovića poznati Hrvat?
Lejdi Perković o rasprodanim koncertima strica Marka Perkovića Thompsona
a nemaju ulaznicu...
Thompsonova nećakinja našalila se na račun ekipe koja svim silama želi na njegov koncert
zdravlje
7 namirnica bogatih proteinima koje žene starije od 50 godina trebaju jesti svaki tjedan
Za očuvanje mišićne i koštane snage
7 namirnica bogatih proteinima koje žene starije od 50 godina trebaju jesti svaki tjedan
Antibakterijski čajevi: Ovih 6 jača prirodnu sposobnost tijela da se samo izliječi
Puni čudesnih spojeva
Antibakterijski čajevi: Ovih 6 jača prirodnu sposobnost tijela da se samo izliječi
Najvažnija stvar koju žene starije od 50 godina trebaju raditi svakog poslijepodneva za zdravo starenje
Jednostavna navika
Najvažnija stvar koju žene starije od 50 godina trebaju raditi svakog poslijepodneva za zdravo starenje
zabava
Pitanja iz vijesti i opće kulture – kviz za one koji prate sve
Pokažite što znate!
Pitanja iz vijesti i opće kulture – kviz za one koji prate sve
Kviz za one koji znaju i kad ne znaju – jer mozak im radi bez prestanka
Pokažite što znate!
Kviz za one koji znaju i kad ne znaju – jer mozak im radi bez prestanka
Nova turistička atrakcija u Vodicama! Pogledajte tko se šeće rivom
Novi posjetitelj
Nova turistička atrakcija u Vodicama! Pogledajte tko se šeće rivom
tech
Hoće li ruski "leteći Černobil" promijeniti globalnu sigurnost? Evo što se dosad zna o tom strašnom oružju
9M730 Burevestnik
Hoće li ruski "leteći Černobil" promijeniti globalnu sigurnost? Evo što se dosad zna o tom strašnom oružju
Bliži se kraj poznate kompanije čije robote u svojim kućanstvima imaju i mnogi Hrvati
Na rubu bankrota
Bliži se kraj poznate kompanije čije robote u svojim kućanstvima imaju i mnogi Hrvati
Velika najava Nvidije i Ubera: Stiže flota od 100 tisuća autonomnih automobila
A kada?
Velika najava Nvidije i Ubera: Stiže flota od 100 tisuća autonomnih automobila
sport
Petar Sučić zabio prvi pogodak za Inter protiv Fiorentine u Serie A
Majstore, svaka čast!
VIDEO Petar Sučić sve oduševio: Pogledajte solo prodor i prvi pogodak za Inter
Pogledajte zašto je sudac prekinuo utakmicu u Vinkovcima: Ultrasi dignuli poruku "Oko za oko", a onda...
Bilo je svega
VIDEO Sudac nakratko prekinuo utakmicu u Vinkovcima: Ultrasi dignuli poruku "Oko za oko", a onda...
Ogromna senzacija u Mostaru! Trećeligaš izbacio Borac iz Kupa
Ovo će odjeknuti
Mostar na nogama! Dogodila se ogromna senzacija u BiH Kupu
tv
MasterChef: Antonija će iznenaditi žiri ambicioznom odlukom! Od tri ponuđene tehnike, izabrat će...
OTKRIJTE!
Antonija će iznenaditi žiri ambicioznom odlukom! Od tri ponuđene tehnike, izabrat će...
U dobru i zlu: Bijesni su na njih - jesu li ipak malo pretjerali?
U DOBRU I ZLU
U dobru i zlu: Bijesni su na njih - jesu li ipak malo pretjerali?
Supertalent: U šestu audicijsku epizodu Supertalenta stiže Guinnessova rekorderka u limbu!
UZBUDLJIVO!
U šestu audicijsku epizodu Supertalenta stiže Guinnessova rekorderka u limbu!
putovanja
Tražio je puknutu cijev, a otkrio čuda ispod zemlje: Neopisivi talijanski grad kojem se tepa da je najljepši na Čizmi
Bombon
Firenca juga u kojoj su tražili puknutu cijev, a otkrili čuda ispod zemlje: Talijanski grad kojem se tepa da je najljepši u Čizmi
Tjedni jelovnik jednostavna i jeftina jela od 27.10. do 2.11. 2025.
Tjedni jelovnik
Bez kompliciranja i suvišnih sastojaka: 7 cjenovno prihvatljivih i finih jela za svaki dan ovoga tjedna
Jedan grad, dvije države: Znate li kuda prolazi načudnija državna granica na svijetu?
Pazite kamo stajete
Jedan grad, dvije države: Najčudnija državna granica na svijetu prolazi Europom
novac
Talijani zainteresirani za trajektnu liniju Split - Supetar. Istražili smo kolika je šansa da je dobiju
konkurencija jadroliniji
Talijani zainteresirani za trajektnu liniju Split - Supetar. Istražili smo kolika je šansa da je dobiju
Hrvatima omiljeni modni brend zatvorio 135 dućana, ali povećao prodaju i dobit. "Uvijek nudimo najbolju vrijednost za novac"
iznad očekivanja
Hrvatima omiljeni modni brend zatvorio 135 dućana, ali povećao prodaju i dobit. "Uvijek nudimo najbolju vrijednost za novac"
Brend koji obožavaju Hrvati sada osvaja Ameriku, uz neočekivanu pomoć Donalda Trumpa
Umjesto Kineza
Brend koji obožavaju Hrvati sada osvaja Ameriku, uz neočekivanu pomoć Donalda Trumpa
lifestyle
Kultne kratke frizure slavnih žena
INSPIRACIJA ZA PROMJENU
10 kultnih frizura zbog kojih žene diljem svijeta i danas krate kosu
Najinteligentniji ljudi rođeni su u ovim mjesecima
Jeste li među njima?
Najinteligentniji ljudi rođeni su u ovim mjesecima
Bojana Gregorić Vejzović u trapericama na crvenom tepihu 2025.
Skladna kombinacija
I traperice se mogu nositi na crveni tepih, a Bojana Gregorić Vejzović pokazala je koji je model najbolji
sve
Helena Minić i Dalibor Matanić žive na odvojenim adresama
Razišli se
Helena Minić uklonila prezime Matanić, par već dulje vrijeme ne živi na istoj adresi
Jakov Jozinović otkrio da je i dalje solo
sportska legenda
Znate li da je stric mlade glazbene senzacije Jakova Jozinovića poznati Hrvat?
Kultne kratke frizure slavnih žena
INSPIRACIJA ZA PROMJENU
10 kultnih frizura zbog kojih žene diljem svijeta i danas krate kosu
Slika nije dostupna

Hvali more, drž' se bara: Pivska terasa na riječkom brodu-hotelu!

Povijest Marine je u najmanju ruku zabavna, ali i puno više od toga. Brod je sagrađen davne 1936. godine u Frederikshavnu u Danskoj.

NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

  • Slika nije dostupna Hrana i piće

    Hvali more, drž' se bara: Pivska terasa na riječkom brodu-hotelu!

  • Stilanova Lika - 12 Hrana i piće
    OPG Vlainić

    U zagrljaju rakije, pola i mekih uštipaka: Lička kušaonica koja 100 godina čuva obiteljsku tradiciju

  • Asuka - 7 Hrana i piće
    Asuka

    Japan u centru Zagreba: Uzbudljivo mjesto za istraživanje okusa i mirisa Zemlje Izlazećeg Sunca

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

Piletina, varivo, tjestenina...

Prijavi se na naš newsletter
i otkrij recepte, savjete i trikove s
kojima ćeš izaći iz začaranog kruga 3
ista jela koja radiš svaki dan ;)

Please don't insert text in the box below!
close