Ovaj austrijski obiteljski posao je sada u rukama četvrte generacije koja pažljivo održava tradiciju i šarm kao prvog dana kada je i otvorena. Naime, osnivač Josef Prousek je počeo cijelu priču prodavajući čokoladu i ostale slastice ispred tada poznate opere zvane «Aida».



Posjetitelji su bili oduševljeni njegovim pristupom, te samim slasticama, te nakon što je uštedio novce, odlučuje otvoriti svoj posao, posvećujući ime svojim počecima. Trenutno AIDA posluje sa 32 poslovnice na svom domaćem tržištu, u Beču, gdje se posluži 180.000 šalica kave dnevno, odnosno 115 tona zrna kave godišnje.



Najpoznatiji kolači iz ponude Aide su Mozart i Sacher torte, te Mozart, Sissi i Strauss praline. Najluksuzniji je proizvod Zlatna torta, pokrivena 23-karatnim zlatom, dok će vam visokokvalificirano osoblje s osmijehom provesti kroz priču o maloj bečkoj školi dekoriranja slastica.



Obilazak Aide, koja se doslovno nalazi desno od repa, počeli smo Einspannerom, sjajnom kavicom koja diže iz mrtvih, te se prepustili slatkišima. Praline su zakon, vraćaju u doba kad smo bili u stanju izdati državu za jednu Fontanu ili Ledeni desert, a oko zadnje Griote i Bajadere se znalo i plakati... E, pa ovo je u tom rangu, brdo malih slasnih kvadratića koji skrivaju brdo voća, čokolada, marcipana.



Naravno da nije bilo sladoleda (ipak je zima), pa je drugi dio degustatorskog dvojca Ribafish & Son bio malo naduren, ali samo dok nije smazao Bombu od malina. Gornji pokrov je nestao u sekundi... Stariji dio para se zadržao u uspoređivanju Samoborskih i Bečkih kremšnita, ali i najdulje na Schwarzvaldici te pobjedniku dana – nugatu. Prekrasnost, od sada tamo barim!



Za kraj su nam vrhunski odjeveni i uljudni konobari donijeli i specijalitet „Bansku kavu“, Arabicu s malo badelovog Orange pelinkovca. Kako smo išli kući pješice, nisam odbio ovu varijantu Irish Coffeeja, i ostao zatečen. Croish! Idealno za skijanja i mamurna buđenja – topla preporuka.



Za kraj, ono najzanimljivije, kolači, torte i praline iz Aide se mogu naručiti – dostavom! Dovoljno je da pogledate upute na njihovoj stranici, ili Facebooku, i odaberete iz prvog izloga. Kolači u krevet? Još ćemo puno čuti o Aidi!

Aida bečka kavana
Trga bana Jelačića 8, 10 000 Zagreb
Mail: aida.becka.kavana@gmail.com

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju