Ono što jedete prije, tijekom i nakon dugotrajnijih putovanja zrakoplovom itekako utječe na zdravlje i fit formu. Želite li izbjeći jet leg, posegnite za ovom hranom i pićima.

1. Obična voda, voćni sok i čaj

Dehidracija organizma je jedan od čimbenika koji pogoršavaju stanje organizma poznato kao 'jet lag'. 'Kada smo dehidrirani obično smo živčani, umorni i osjećamo se slabo,' ističe nutricionistica Bonnie Taub-Dix.

Manje simptoma jet lega osjećat ćete ako dan prije putovanja, tijekom putovanja i nakon putovanja jedete svježu hranu poput povrća i voća u kombinaciji sa zdravim masnoćama. Zato bismo trebali prije putovanja zrakoplovom, tijekom leta, ali i dolaskom u novu zemlju održavati tijelo hidriranim ispijanjem obične vode. Tijelu će koristiti ispijanje sokova od stopostotnog voća, ali i prirodnih čajeva.

Izbjegavajte! Iako vam se čini da će šalica ili dvije kave poboljšati budnost i stanje organizma, kofein u njoj potiče dehidraciju i ne preporučuje se ispijati prije i nakon putovanja zrakoplovom. Iz istog razloga izbjegavajte gazirana i alkoholna pića.

2. Voće i povrće, zdrave masnoće

Manje simptoma jet laga osjećat ćete ako dan prije putovanja, tijekom putovanja i nakon putovanja jedete svježu hranu poput povrća i voća u kombinaciji sa zdravim masnoćama.

Nakon višesatnog putovanja zrakoplovom osobito se preporučuje konzumacija hrane na bazi zdravih masnoća poput orašastih plodova, maslaca od kikirikija ili badema u kombinaciji s krekerima ili kruhom od cjelovitih žitarica. Pojedite i koji jogurt, nešto svježeg sira, te proteinske pločice koje daju energiju.

'Jet lag izaziva umor i nesanicu koju mnogi pokušavaju kompenzirati jedući hranu bogatu kalorijama poput slanih grickalica ili slatkiša,' kaže nutricionistica. Izbjegavajte takvu hranu jer ona otežava probavu, pa tako i kvalitetan san.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju