• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Hrana i piće #piće

Zlatno brdo: Baranjski unikat gdje nastaju vina koja se "piju od doručka do tamburaša"

Upravo u prijestolnici vinske Baranje, lijepom Zmajevcu smještena je istoimena vinarija što u tišini svojih duboko ukopanih podruma proizvodi vina, koja vlasnik Goran Matijević opisuje kao autentična, ekološka vina iznimne kvalitete što nastaju spojem tradicionalnog pristupa i modernih tehnologija.
Nika Borovac 3.02.2022 12:48 komentari
viber Created with Sketch.
Zlatno brdo - 5
Zlatno brdo - 5 (Foto:Vinski klub)

Galerija Zlatno brdo - 3 3 Zlatno brdo - 6 3 Zlatno brdo - 5 3 Zlatno brdo - 4 3

U trendu Bunker JNA kod Novigrada Podravskog - 15 U odličnom stanju Gotovo uz glavnu cestu: Ogromni tajni bunker JNA-a za koji "nisu znali" ni oni koji su ga gradili Rakija Živjeli! Jeste li znali: Zašto nikada ne bismo trebali popiti "jednu ljutu" prije jela? Hmelj Najskuplje na svijetu... Do 1000 eura za kilogram: Divlje "povrće" koje uspijeva i u Hrvatskoj postaje sve traženije među gurmanima

Čaše koje su se nedavno zavrtjele u zagrebačkom Vinskome klubu, svojevrsna su inkarnacija Baranje, lijepo je rekao Tomo Jakopović, čovjek koji živi vina, vlasnik i domaćin tog mjesta na koje dolaze ljudi kako bi otkrivali nove terroire, družili se i širili vinske vidike.

A da je baranjski terroir poseban prepoznali su i Drevni Rimljani, koji su ondje, na suncem obasjanom tlu proizvodili vino. Između gutljaja, tom su području nadjenuli ime Mons Aureus – ili Zlatno brdo.

Upravo u prijestolnici vinske Baranje, lijepom Zmajevcu smještena je istoimena vinarija što u tišini svojih duboko ukopanih podruma proizvodi vina, koja vlasnik Goran Matijević opisuje kao autentična, ekološka vina iznimne kvalitete što nastaju spojem tradicionalnog pristupa i modernih tehnologija.

Do gatora Zlatnog brda u Baranji Gorana Matijevića nije odvela klasična vinska priča u kojoj se isprepliće obiteljsko naslijeđe s nostalgijom prema baranjskoj zemlji. Slavonca, rođenog u Kanadi iz šumarskog poduzetništva posao je odveo prema Zmajevcu prije 15 godina, gdje je osjetio da treba ostati - pa je to i učinio. Posve slučajno, odabrao je položaj koji se pokazao jednim od najboljih u tom kraju. Djelomično zapušteni vinogradi, ali u punoj snazi, dočekali su novog vlasnika. Kako i sam Matijević naglašava, radi se vinogradima koje je potrebno minimalno tretirati jer zemlja, vjetar i sunce čine svoje. Pregršt sunca, cirkulacija zraka, malo kiše i pjeskovito tlo čine savršene uvjete za ekološki pristup vinima.

„Maksimalni urod po jednom trsu otprilike radimo na jedan kilogram ili manje. A imamo ambicija i da na nekim lokalitetima pokušamo sa samo jednim grozdom po trsu kako bismo dobili maksimum kvalitete“, rekao je Goran Matijević, upoznajući goste s jednim od načela po kojima se radi u Zlatnome brdu, vinariji koju njezin enolog Samir Nađ voli zvati „mladom vinarijom s ogromnim iskustvom“, upravo zbog strasti kojom se pristupa poslu u vinogradu, a potom i u podrumu.

Uz pomoć Samira Nađa, koji vina radi i za vinariju Kalazić, Zlatno brdo krenulo je prema visinama, najprije sramežljivo, a potom i sve uvjerljivije. Precizna, skladna, iskrena, autentična… samo su neke u nizu pohvala znalaca koje su se nizale u Vinskome klubu dok je dragocjena kapljica pronalazila put od čaše do osjetila.

„Kušat ćemo snažna i moćna vina, ali jednako tako vrlo podatna i pitka. Neka su posve elegantna unatoč svojoj strukturi i gotovo uljnoj teksturi“, naglasio je Tomo Jakopović.

Jedna za drugom predstavile su se Graševina 2020, Graševina 2018, Gold Cuvée 2020, Pinot sivi 2020 izborna berba, Cabernet sauvignon 2017 i Cabernet sauvignon 2015 kasna berba.

„Graševinu 2020. najbolje je otvoriti odmah ujutro, uz kajganu s baranjskim kulenom, paprikom i rajčicom pa je piti do večeri, i nastaviti cijele noći uz tamburaše. Slobodno, bez straha od ikakvih posljedica“, najavio je prvo vino Samir Nađ, uz smijeh gostiju, kako bi dočarao da se radi o vinu koje se „lako pije“, ali da ne bi bilo zabune, lako se i otkrivaju sve njegove slasti.

Već na prvi pogled, dok se lijeno razlijeva po stjenkama čaše može se pretpostaviti da se radi o moćnoj kapljici, a koji tren kasnije uživa se cvjetnim i voćnim aromama, kao i kompleksnosti što zove na idući gutljaj.

Starija sestra, „mlada tek tri godine“, Graševina 2018 tek izlazi na tržište. Birano grožđe, maceracija od 24 sata, divlji i „pitomiji“ kvasci kao i uloženo strpljenje ponos je Zlatnog brda. Uz 13,5% alkohola, za razliku od Graševine 2020 ne preporučuje se prije podneva, a obzirom na potencijal odležavanja slobodno se može čuvati još koju godinu. Voće, cvijeće i orašaste arome, fantastična mineralna kiselina i kremoznost u ustima, kao i specifični miris maslačka, kako je naglasio Tomo, odlike su ovog ozbiljnog vina nakon kojeg je uslijedila kupaža od bijelih sorti.

Gold Cuvée 2020, Tomo Jakopović naziva kontroverznim i unikatnim kandidatom za veliko hrvatsko vino, što ne čini olako. S četiri sorte u istoj boci, bijeli cuvée Zlatnog brda rijedak je primjer vinarske smjelosti i sjajan pokazatelj koliko lijepo se mogu uskladiti, a jedan od preduvjeta je iznimna kvaliteta grožđa. Dominantnom rajnskom rizlingu i chardonnayu u boci su se pridružili pinot sivi i traminac izborne berbe bobica. Puno truda i eksperimentiranja krije se iza etikete Gold Cuvéea 2020, a rezultat je vino o kojem se dugo može promišljati – od cvijeća, meda i voća na nosu do slasti i sočnosti u ustima, razgovarati o lijepim kiselinama i balansu, kao i nagađati o tome koliko još može odležavati.

Cabernet sauvignon koji traži puno sunca, kao i odležavanje također je jedna od perjanica vinarije u čijim je izvedama moćan, ali i elegantan. Suha šljiva koja nije toliko tipična za Baranju, koliko za južnije terroire zanimljiva je karakteristika koja etiketu iz 2017. čini posebnom.

Znalci u Vinskome klubu hvalili su i „slatkiše“, Cabernet sauvignon 2015 kasnu berbu, kao i Pinot sivi 2020 izbornu berbu, uz koje osim dobrog društva najbolje pašu domaći specijaliteti (kao i tamburaši) zbog kojih je najbolje krenuti put Baranje – te se na licu mjesta uvjeriti u sve posebnosti Zlatnoga brda o kojem će se još puno pričati…

Život nema reprizu! Dejan Đuran s dijagnozom Parkinsona kreće biciklom na avanturu dugačku 1143 km Dejan Đuran - 5 Dejan Đuran - 4 Dejan Đuran - 3 +25 Dejan Đuran - 1

  • #piće
  • #zlatno brdo
  • #baranja
  • #Vino
  • #vinski klub
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
Najbolje i najmekanije palačinke Marija Mihelja: Pogledajte recept člana žirija MasterChefa
Škola kuhanja
Najbolje i najmekanije palačinke Marija Mihelja: Pogledajte recept člana žirija MasterChefa
Prhko tijesto punjeno najfinijom kremom: Najbolji recept za savršene princes krafne
Za prste polizati
Prhko tijesto punjeno najfinijom kremom: Najbolji recept za savršene princes krafne
Dalmatinska čičvarda: Recept za najfinije varivo od slanutka
Za sva godišnja doba
Dalmatinska čičvarda: Recept za najfinije varivo od slanutka
Za svaku priliku: Zapečeni špinat na maslacu s hrskavim kockicama kruha
Brzo i fino
Za svaku priliku: Zapečeni špinat na maslacu s hrskavim kockicama kruha
20 minuta od Metkovića: Predivan gradić u kojem Mediteran sreće Orijent
Skriveni biser
20 minuta od Metkovića: Predivan gradić u kojem Mediteran sreće Orijent
Mrs. Fogg: sjajni okusi u Novom Zagrebu!
Rapsodija okusa
Mrs. Fogg: Za jednu od boljih pizza metropole uputite se u Novi Zagreb
Gotovo uz glavnu cestu: Tajni bunker JNA za koji "nisu znali" ni oni koji su ga gradili
U odličnom stanju
Gotovo uz glavnu cestu: Ogromni tajni bunker JNA-a za koji "nisu znali" ni oni koji su ga gradili
Jeste li znali: Zašto nikada ne bismo trebali popiti "jednu ljutu" prije jela?
Živjeli!
Jeste li znali: Zašto nikada ne bismo trebali popiti "jednu ljutu" prije jela?
Novi najbrži vlak na svijetu: Pogledajte kako izgleda unutrašnjost "metka" koji će juriti brzinom od 450 kilometara na sat
CR450
Novi najbrži vlak na svijetu: Pogledajte kako izgleda unutrašnjost "metka" koji će juriti brzinom od 450 kilometara na sat
Kako ispeći meso za blagdane?
Mmm, tako dobro!
Hrskava kožica, a meso mekano kao maslac! Evo kako možete napraviti savršeno pečenje za blagdane
Do 1000 eura za kilogram: Divlje "povrće" koje uspijeva i u Hrvatskoj postaje sve traženije među gurmanima
Najskuplje na svijetu...
Do 1000 eura za kilogram: Divlje "povrće" koje uspijeva i u Hrvatskoj postaje sve traženije među gurmanima
Nježan, a pun okusa: Pekarski krumpir za koji će vas tražiti recept - i repete
Patatas panaderas
Nježan, a pun okusa: Pekarski krumpir za koji će vas tražiti recept - i repete

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
Četvrti dan bez struje u mjestima u Varaždinskoj županiji
BLAGDANI BEZ STRUJE
"Sve iz frižidera se kvari, škrinje smrde i smrzavamo se": I četvrti dan ljudi nemaju struju
Zaplijenjeni tanker kod Qeshma postaje vlasništvo iranske države
Drama u Perzijskom zaljevu
Iran zaplijenio tanker i uhitio stranu posadu: Zaplijenili gorivo u vrijednosti od pet milijuna dolara
Peteročlana obitelj kod Našica otrovala se ugljikovim monoksidom
Kod Našica
Horor na istoku Hrvatske: Otrovana cijela obitelj, među njima i dvoje djece. Kad je serviser ušao u kuću...
show
Stjepan Vukadin podijelio blagdanske fotografije s obitelji
idilični prizori
Chef Vukadin raznježio fotkama s lijepom suprugom i djecom: ''Kao med su!''
Domenica sasvim iskreno o dugogodišnjem dečku Ivanu
idu li pred oltar?
Domenica o partneru odvjetniku s kojim je već 15 godina: ''To mu jedino ne opraštam!''
Supruga Brucea Willisa, Emma Heming, otkrila kako izgledaju njihovi blagdani usred Willisove višegodišnje borbe sa zdravljem
''obožavao je to doba...''
Nikad tužniji blagdani za obitelj Brucea Willisa: ''Trenuci koji su nekad donosili radost...''
zdravlje
Liječnici upozoravaju: Sindrom nemirnih nogu možda je rani znak ozbiljne neurološke bolesti!
Alarmantni rezultati nove studije
Liječnici upozoravaju: Sindrom nemirnih nogu možda je rani znak ozbiljne neurološke bolesti!
Sirup od lovora protiv kašlja: Jednostavan, ali moćan lijek
Rado će ga piti i djeca
Sirup od lovora protiv kašlja: Jednostavan, ali moćan lijek
Što s ostacima pečenog mesa? Evo 6 ideja što napraviti
Ne bacajte ih!
Što s ostacima pečenog mesa? Evo 6 ideja što napraviti
zabava
Kupili božićno drvce, ali brzo su ga bacili! Pogledajte što je živjelo unutar krošnje
Srećom nisu opasne
Kupili božićno drvce, ali brzo su ga bacili! Pogledajte što je živjelo unutar krošnje
Vozači doživjeli šok kad su se vratili na parkiralište, baš svaki auto je oštećen
Jao…
Vozači doživjeli šok kad su se vratili na parkiralište, baš svaki auto je oštećen
Spremila mu kolač, a on joj iskreno odgovorio i osvojio cijeli Balkan
Urnebesno
Spremila mu kolač, a on joj iskreno odgovorio i osvojio cijeli Balkan
tech
Obitelj ga je tražila gotovo 30 godina, a njegov pronalazak iznenadio je sve
U potpunosti isti
Obitelj ga je tražila gotovo 30 godina, a njegov pronalazak iznenadio je sve
Pet više nije dovoljno? Znanstvenici tvrde da ljudi imaju čak i više od 30 osjetila
Zanimljivo
Pet više nije dovoljno? Znanstvenici tvrde da ljudi imaju čak i više od 30 osjetila
Promjena koja se neće svima svidjeti: Evo što više nećete moći raditi na Instagramu
Ograničenje
Promjena koja se neće svima svidjeti: Evo što više nećete moći raditi na Instagramu
sport
Real Madrid uljepšao Božić Martinu Baturini: Donešena odluka koja se dugo čekala
Odbrojavanje počinje
Real Madrid uljepšao Božić Martinu Baturini: Donešena odluka koja se dugo čekala
Kažete Hrvatska nema napadača? Pa jedan je ponovno među deset najboljih u Europi!
KAKVA GODINA
Kažete Hrvatska nema napadača? Pa jedan je ponovno među deset najboljih u Europi!
Transferi: Fabijan Krivak iz Lokomotive u Sigmu Olomouc za 2.500.000 eura
Sretno mu u inozemstvu
Sjajan posao Lokomotive: Prodali svoj najvrijedniji eksponat, evo koliko će zaraditi
tv
MasterChef: Selma Karić u intervjuu za novatv.hr nakon eliminacije iz MasterChef kuhinje
PRIJATELJSTVO!
Selma nakon odlaska iz natjecanja otkrila: "Što MasterChef sastavi, to nitko ne rastavi!"
MasterChef: Posljednje mjesto u polufinalu MasterChefa zauzeo Otto Grundmann!
ODBROJAVANJE!
Posljednje mjesto u polufinalu MasterChefa zauzeo Otto Grundmann!
MasterChef: Je li Selmu ova greška koštala MasterChefa? "Znam kakvu sam glupost napravila!"
GUBITAK KONCENTRACIJE
Je li Selmu ova greška koštala MasterChefa? "Znam kakvu sam glupost napravila!"
putovanja
Gotovo uz glavnu cestu: Tajni bunker JNA za koji "nisu znali" ni oni koji su ga gradili
U odličnom stanju
Gotovo uz glavnu cestu: Ogromni tajni bunker JNA-a za koji "nisu znali" ni oni koji su ga gradili
Jeste li znali: Zašto nikada ne bismo trebali popiti "jednu ljutu" prije jela?
Živjeli!
Jeste li znali: Zašto nikada ne bismo trebali popiti "jednu ljutu" prije jela?
Do 1000 eura za kilogram: Divlje "povrće" koje uspijeva i u Hrvatskoj postaje sve traženije među gurmanima
Najskuplje na svijetu...
Do 1000 eura za kilogram: Divlje "povrće" koje uspijeva i u Hrvatskoj postaje sve traženije među gurmanima
novac
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
ostalo 6 poslovnica
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
Ovih 10 milijardera povećalo je bogatstvo za 730 milijardi dolara u 2025. – među njima i jedan Europljanin
najveći dobinici godine
Ovih 10 milijardera povećalo je bogatstvo za 730 milijardi dolara u 2025. – među njima i jedan Europljanin
Kina preuzima vodeću ulogu u proizvodnji i izvozu automobila – loše vijesti za Europu, ali i za samu Kinu
nema pobjednika
Kina preuzima vodeću ulogu u proizvodnji i izvozu automobila – loše vijesti za Europu, ali i za samu Kinu
lifestyle
Zagreb špica: Traperice u zimskim street style izdanjima tri djevojke
NEMAJU KONKURENCIJE
Tri gracije iz Zagreba potvrdile koje su hlače najtraženije, bilo ljeto ili zima
Blagdanski stolovi čitateljica Zadovoljne 2025.
DALE SU SI TRUDA
Pogledajte kako su naše čitateljice uredile svoje blagdanske stolove
Mala crna haljina hit je u Dubrovniku za blagdane 2025.
Potvrdile ove fotografije
Ovo je najpopularnija haljina u Dubrovniku za blagdane – s njom se nikad ne griješi
sve
Stjepan Vukadin podijelio blagdanske fotografije s obitelji
idilični prizori
Chef Vukadin raznježio fotkama s lijepom suprugom i djecom: ''Kao med su!''
Domenica sasvim iskreno o dugogodišnjem dečku Ivanu
idu li pred oltar?
Domenica o partneru odvjetniku s kojim je već 15 godina: ''To mu jedino ne opraštam!''
Gotovo uz glavnu cestu: Tajni bunker JNA za koji "nisu znali" ni oni koji su ga gradili
U odličnom stanju
Gotovo uz glavnu cestu: Ogromni tajni bunker JNA-a za koji "nisu znali" ni oni koji su ga gradili
VAPT 2026. - 5
Ekskluzivni masterclassovi

Vinska elita stiže u Rovinj: VAPT predstavlja neke od najskupljih i najtraženijih etiketa na svijetu

Među najavljenima posebno se ističu masterclassovi posvećeni Montrachetu i kultnoj Solderi, gdje će sudionici imati rijetku priliku upoznati filozofiju, terroir i tajne proizvodnje nekih od najskupljih i najtraženijih vina na svijetu... NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

  • Rizling raj(n)ski - 3 Hrana i piće
    Veselimo se reprizi

    Rizling Raj(n)ski: Festival posvećen velikoj sorti koji je oduševio vinske poznavatelje

  • Premijera terana Santa Lucia 2017. - 6 Hrana i piće
    Santa Lucia

    Najljepša posveta Istri i teranu: Nova zvijezda koja mijenja budućnost hrvatskog vinarstva

  • VAPT 2026. - 5 Hrana i piće
    Ekskluzivni masterclassovi

    Vinska elita stiže u Rovinj: VAPT predstavlja neke od najskupljih i najtraženijih etiketa na svijetu

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

Želiš li prvi saznati
za povoljne aviokarte

Pripremi putovnicu
i prijavi se na naš newsletter
jer uskoro polijećemo ;)

Please don't insert text in the box below!
close