• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Hrana i piće #piće

Zlatno brdo: Baranjski unikat gdje nastaju vina koja se "piju od doručka do tamburaša"

Upravo u prijestolnici vinske Baranje, lijepom Zmajevcu smještena je istoimena vinarija što u tišini svojih duboko ukopanih podruma proizvodi vina, koja vlasnik Goran Matijević opisuje kao autentična, ekološka vina iznimne kvalitete što nastaju spojem tradicionalnog pristupa i modernih tehnologija.
Nika Borovac 3.02.2022 12:48 komentari
viber Created with Sketch.
Zlatno brdo - 5
Zlatno brdo - 5 (Foto:Vinski klub)

Galerija Zlatno brdo - 3 3 Zlatno brdo - 6 3 Zlatno brdo - 5 3 Zlatno brdo - 4 3

U trendu Pileći paprikaš Tjedni jelovnik Zasitna su, fina i rade se bez puno muke: Sedam predobrih jela za svaki dan ovog tjedna Šumske gljive Odaberite stranu Kulinarski grijeh ili ipak ne? Treba li prati gljive prije kuhanja? Indijanska banana u Donjoj Bistri na plantaži Ivana Šuloga - 5 Ljekovito blago U lišću ovoga voća nalazi se tvar koja ubija stanice raka, raste i u Hrvatskoj, a kilogram plodova košta oko 10 eura

Čaše koje su se nedavno zavrtjele u zagrebačkom Vinskome klubu, svojevrsna su inkarnacija Baranje, lijepo je rekao Tomo Jakopović, čovjek koji živi vina, vlasnik i domaćin tog mjesta na koje dolaze ljudi kako bi otkrivali nove terroire, družili se i širili vinske vidike.

A da je baranjski terroir poseban prepoznali su i Drevni Rimljani, koji su ondje, na suncem obasjanom tlu proizvodili vino. Između gutljaja, tom su području nadjenuli ime Mons Aureus – ili Zlatno brdo.

Upravo u prijestolnici vinske Baranje, lijepom Zmajevcu smještena je istoimena vinarija što u tišini svojih duboko ukopanih podruma proizvodi vina, koja vlasnik Goran Matijević opisuje kao autentična, ekološka vina iznimne kvalitete što nastaju spojem tradicionalnog pristupa i modernih tehnologija.

Do gatora Zlatnog brda u Baranji Gorana Matijevića nije odvela klasična vinska priča u kojoj se isprepliće obiteljsko naslijeđe s nostalgijom prema baranjskoj zemlji. Slavonca, rođenog u Kanadi iz šumarskog poduzetništva posao je odveo prema Zmajevcu prije 15 godina, gdje je osjetio da treba ostati - pa je to i učinio. Posve slučajno, odabrao je položaj koji se pokazao jednim od najboljih u tom kraju. Djelomično zapušteni vinogradi, ali u punoj snazi, dočekali su novog vlasnika. Kako i sam Matijević naglašava, radi se vinogradima koje je potrebno minimalno tretirati jer zemlja, vjetar i sunce čine svoje. Pregršt sunca, cirkulacija zraka, malo kiše i pjeskovito tlo čine savršene uvjete za ekološki pristup vinima.

„Maksimalni urod po jednom trsu otprilike radimo na jedan kilogram ili manje. A imamo ambicija i da na nekim lokalitetima pokušamo sa samo jednim grozdom po trsu kako bismo dobili maksimum kvalitete“, rekao je Goran Matijević, upoznajući goste s jednim od načela po kojima se radi u Zlatnome brdu, vinariji koju njezin enolog Samir Nađ voli zvati „mladom vinarijom s ogromnim iskustvom“, upravo zbog strasti kojom se pristupa poslu u vinogradu, a potom i u podrumu.

Uz pomoć Samira Nađa, koji vina radi i za vinariju Kalazić, Zlatno brdo krenulo je prema visinama, najprije sramežljivo, a potom i sve uvjerljivije. Precizna, skladna, iskrena, autentična… samo su neke u nizu pohvala znalaca koje su se nizale u Vinskome klubu dok je dragocjena kapljica pronalazila put od čaše do osjetila.

„Kušat ćemo snažna i moćna vina, ali jednako tako vrlo podatna i pitka. Neka su posve elegantna unatoč svojoj strukturi i gotovo uljnoj teksturi“, naglasio je Tomo Jakopović.

Jedna za drugom predstavile su se Graševina 2020, Graševina 2018, Gold Cuvée 2020, Pinot sivi 2020 izborna berba, Cabernet sauvignon 2017 i Cabernet sauvignon 2015 kasna berba.

„Graševinu 2020. najbolje je otvoriti odmah ujutro, uz kajganu s baranjskim kulenom, paprikom i rajčicom pa je piti do večeri, i nastaviti cijele noći uz tamburaše. Slobodno, bez straha od ikakvih posljedica“, najavio je prvo vino Samir Nađ, uz smijeh gostiju, kako bi dočarao da se radi o vinu koje se „lako pije“, ali da ne bi bilo zabune, lako se i otkrivaju sve njegove slasti.

Već na prvi pogled, dok se lijeno razlijeva po stjenkama čaše može se pretpostaviti da se radi o moćnoj kapljici, a koji tren kasnije uživa se cvjetnim i voćnim aromama, kao i kompleksnosti što zove na idući gutljaj.

Starija sestra, „mlada tek tri godine“, Graševina 2018 tek izlazi na tržište. Birano grožđe, maceracija od 24 sata, divlji i „pitomiji“ kvasci kao i uloženo strpljenje ponos je Zlatnog brda. Uz 13,5% alkohola, za razliku od Graševine 2020 ne preporučuje se prije podneva, a obzirom na potencijal odležavanja slobodno se može čuvati još koju godinu. Voće, cvijeće i orašaste arome, fantastična mineralna kiselina i kremoznost u ustima, kao i specifični miris maslačka, kako je naglasio Tomo, odlike su ovog ozbiljnog vina nakon kojeg je uslijedila kupaža od bijelih sorti.

Gold Cuvée 2020, Tomo Jakopović naziva kontroverznim i unikatnim kandidatom za veliko hrvatsko vino, što ne čini olako. S četiri sorte u istoj boci, bijeli cuvée Zlatnog brda rijedak je primjer vinarske smjelosti i sjajan pokazatelj koliko lijepo se mogu uskladiti, a jedan od preduvjeta je iznimna kvaliteta grožđa. Dominantnom rajnskom rizlingu i chardonnayu u boci su se pridružili pinot sivi i traminac izborne berbe bobica. Puno truda i eksperimentiranja krije se iza etikete Gold Cuvéea 2020, a rezultat je vino o kojem se dugo može promišljati – od cvijeća, meda i voća na nosu do slasti i sočnosti u ustima, razgovarati o lijepim kiselinama i balansu, kao i nagađati o tome koliko još može odležavati.

Cabernet sauvignon koji traži puno sunca, kao i odležavanje također je jedna od perjanica vinarije u čijim je izvedama moćan, ali i elegantan. Suha šljiva koja nije toliko tipična za Baranju, koliko za južnije terroire zanimljiva je karakteristika koja etiketu iz 2017. čini posebnom.

Znalci u Vinskome klubu hvalili su i „slatkiše“, Cabernet sauvignon 2015 kasnu berbu, kao i Pinot sivi 2020 izbornu berbu, uz koje osim dobrog društva najbolje pašu domaći specijaliteti (kao i tamburaši) zbog kojih je najbolje krenuti put Baranje – te se na licu mjesta uvjeriti u sve posebnosti Zlatnoga brda o kojem će se još puno pričati…

Život nema reprizu! Dejan Đuran s dijagnozom Parkinsona kreće biciklom na avanturu dugačku 1143 km Dejan Đuran - 5 Dejan Đuran - 4 Dejan Đuran - 3 +25 Dejan Đuran - 1

  • #piće
  • #zlatno brdo
  • #baranja
  • #Vino
  • #vinski klub
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
Dan šljiva i Dan jabuka: Vikend okusa i priča u Gorskom kotaru
Kamo za vikend
Dan šljiva i Dan jabuka: Dođite na vikend okusa i priča u Gorski kotar
Najveće dječje igralište u Hrvatskoj
Ogromna zabava!
Odlična ideja za izlet: Otvoreno najveće dječje igralište u Hrvatskoj
HIGHLANDER Velebit okupio 550 sudionika iz 21 zemlje svijeta
Avantura života
Highlander Velebit okupio 550 sudionika iz 21 zemlje svijeta
Mayflower: Brod čiji su putnici "iz zahvalnosti" pobili one koji su ih naučili preživjeti
Na današnji dan
Mayflower: Brod čiji su putnici "iz zahvalnosti" gotovo istrijebili one koji su ih naučili preživjeti
Jetrica na venecijanski recept Gorana Kočiša
Ma, savršenstvo!
Teleća jetrica na venecijanski: Recept za slasno jelo po receptu chefa Kočiša
Izlazak, druženje i stvaranje uspomena: Gastro užitak za kraj ljeta na Bundeku
Baš Naš festival
Izlazak, druženje i stvaranje uspomena: Gastro užitak za kraj ljeta na Bundeku
Tjedni jelovnik fina i brza jela 15. 9. do 21. 9. 2025.
Tjedni jelovnik
Zasitna su, fina i rade se bez puno muke: Sedam predobrih jela za svaki dan ovog tjedna
Indijanska banana u Hrvatskoj
Ljekovito blago
U lišću ovoga voća nalazi se tvar koja ubija stanice raka, raste i u Hrvatskoj, a kilogram plodova košta oko 10 eura
Najveća greška koju radimo kad kupimo sir u trgovini i donesemo ga kući
Nemojte ovo raditi
Najveća greška koju radimo kad kupimo sir u trgovini i donesemo ga kući
Restoran zbog kojeg se isplati skrenuti s autoceste: Izvorna kineska kuhinja u kraju u kojem se uglavnom vrte janci i peku ćevapi
Uz predivne Rastoke
Restoran zbog kojeg se isplati skrenuti s autoceste: Izvorna kineska kuhinja u kraju u kojem se uglavnom vrte janci i peku ćevapi
Probajte, bit će vam drago: Za uvijek sočnu piletinu treba vam samo jedan sastojak
Provjeren recept
Probajte, bit će vam drago: Za uvijek sočnu piletinu treba vam samo jedan sastojak
Zelena oaza Sveti Ivan Zelina, Airbnb
Mir i tišina
Pola sata od Zagreba: Kuća s bazenom za vikend-odmor u kojoj vam nitko neće smetati

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
Merz dirnut do suza na otvaranju obnovljene sinagoge u Muenchenu
Friedrich Merz
VIDEO Njemački kancelar u suzama: "Sram me što se to događa i zato objavljujem rat..."
Vatrogasci se još bore s požarom u Buku, čuju se i ekspolozije
Borba s vatrom
VIDEO Požar u tvornici gasit će cijelu noć, odjekivale i eksplozije: "Šteta je ogromna, a imamo i ugovore s klijentima"
Tuga u Zagorju: U nesreći traktora poginuo dugogodišnji načelnik općine
Brojni se opraštaju
Velika tragedija: Dugogodišnji načelnik općine poginuo u nesreći s traktorom
show
U prvoj epizodi MasterChefa pregaču dobila majka Ivice Zubca,
kakva čast!
Majka našeg svjetski poznatog sportaša privukla je pažnju u prvoj epizodi MasterChefa!
Maja Šuput u mini-haljini zaplesala na Vinkovačkim jesenima
na vinkovačkim jesenima
Kako joj stoji? Na ovako jednostavnu kombinaciju Maje Šuput nismo navikli
Petra Kraljev i Sandro Gotal snimljen u prvom javnom izlasku
više ne kriju ljubav
Prvi javni izlazak zvijezde Kumova i zgodnog nogometaša koji joj je ukrao srce!
zdravlje
Skrivena prijetnja u vodi može ubiti vašeg psa u samo par minuta!
Upozorenje veterinarke
Skrivena prijetnja u vodi može ubiti vašeg psa u samo par minuta!
Upala živca u lopatici: Simptomi po kojima ćete je prepoznati
Piše fizioterapeut
Upala živca u lopatici: Simptomi po kojima ćete je prepoznati
Šokantna istina o slanini: Povezuje se s rakom i demencijom – ali postoji sigurna granica
Nutricionisti otkrivaju
Šokantna istina o slanini: Povezuje se s rakom i demencijom – ali postoji sigurna granica
zabava
Matematička zagonetka koja prkosi logici – samo rijetki nađu odgovor
Pokažite što znate!
Matematička zagonetka koja prkosi logici – samo rijetki nađu odgovor
Ako ne znate barem 7 odgovora, onda kvizovi definitivno nisu za vas
Pokažite što znate!
Ako ne znate barem 7 odgovora, onda kvizovi definitivno nisu za vas
Lovac ili lovina? Mačka se šuljala kako bi zaskočila pticu, a onda je doživjela šok
Ups!
Lovac ili lovina? Mačka se šuljala kako bi zaskočila pticu, a onda je doživjela šok
tech
Ako imate ove modele telefona, možda je vrijeme da ih zamijenite i kupite nove
Vrijeme radi svoje…
Ako imate ove modele telefona, možda je vrijeme da ih zamijenite i kupite nove
"Najopasnija mreža za mlade": Omiljena platforma prepuna je seksualnih predatora i dilera droge
Roditelji, oprez!
"Najopasnija mreža za mlade": Omiljena platforma prepuna je seksualnih predatora i dilera droge
Slijedi velika promjena na tržištu rada: Evo tko će prvi ostati bez posla, prema Samu Altmanu
Mnoge su industrije ugrožene
Slijedi velika promjena na tržištu rada: Evo tko će prvi ostati bez posla, prema Samu Altmanu
sport
Marin Pongračić na žestokom udaru kritika: "On je katastrofa"
Nije se proslavio
Žestoko isprozivao vatrenog: "On je katastrofa, na toj poziciji je negledljiv"
Modrićev suigrač otkrio što je Luka napravio s nagradom za igrača utakmice: Italija ovo ne pamti
tako to rade vođe
Modrićev suigrač otkrio što je Luka napravio s nagradom za igrača utakmice: Italija ovo ne pamti
Bobanovo zvono za uzbunu: Kako je moguće da u Dinamu to nisu vidjeli?
Komentar Ivice Mede
Bobanovo zvono za uzbunu: Kako je moguće da u Dinamu to nisu vidjeli?
tv
U dobru i zlu: Dala mu je antibiotike, ali hoće li mu biti spasa?
U DOBRU I ZLU
U dobru i zlu: Dala mu je antibiotike, ali hoće li mu biti spasa?
MasterChef: Večeras počinje nova sezona MasterChefa! Evo što vas očekuje!
NOVA SEZONA
Večeras počinje nova sezona MasterChefa! Evo što vas očekuje!
Pogledajte što donosi finale sezone serije "Daleki grad"!
DALEKI GRAD
Pogledajte što donosi finale sezone serije "Daleki grad"!
putovanja
Tjedni jelovnik fina i brza jela 15. 9. do 21. 9. 2025.
Tjedni jelovnik
Zasitna su, fina i rade se bez puno muke: Sedam predobrih jela za svaki dan ovog tjedna
Kulinarski grijeh ili ipak ne? Treba li prati gljive prije kuhanja?
Odaberite stranu
Kulinarski grijeh ili ipak ne? Treba li prati gljive prije kuhanja?
Indijanska banana u Hrvatskoj
Ljekovito blago
U lišću ovoga voća nalazi se tvar koja ubija stanice raka, raste i u Hrvatskoj, a kilogram plodova košta oko 10 eura
novac
Zagreb izbacio Kineze s natječaja - autobusi su im bili nekoliko milijuna jeftiniji, ali nisu imali HD monitore
Zagreb izbacio Kineze s natječaja - autobusi su im bili nekoliko milijuna jeftiniji, ali nisu imali HD monitore
Ovo je 10 najboljih država za umirovljenike, na sedmom mjestu i nama susjedna zemlja
Drugi život
Ovo je 10 najboljih država za umirovljenike, na sedmom mjestu i nama susjedna zemlja
Kako je slavni reper spasio posrnulo gospodarstvo jednog karipskog otoka
Odustao od Amerike
Kako je slavni reper spasio posrnulo gospodarstvo jednog karipskog otoka
lifestyle
Ulična moda Zagreb bluza s volanima
Tako ženstvena
Traperice plavokose dame iz centra Zagreba vizualno produžuju noge, ali bluza je ta koja je privukla sve poglede
Janica Kostelić u cvjetnoj haljini i tenisicama
LEŽERNO IZDANJE
Janica Kostelić u tenisicama koje Hrvatice obožavaju, nosi ih uz cvjetnu haljinu
Zagreb špica: Majica sa simpatičnim natpisom u street style izdanju
BAŠ SIMPATIČNO
"Draga mama"... Majica s porukom nasmijala je žene u centru Zagreba
sve
U prvoj epizodi MasterChefa pregaču dobila majka Ivice Zubca,
kakva čast!
Majka našeg svjetski poznatog sportaša privukla je pažnju u prvoj epizodi MasterChefa!
Maja Šuput u mini-haljini zaplesala na Vinkovačkim jesenima
na vinkovačkim jesenima
Kako joj stoji? Na ovako jednostavnu kombinaciju Maje Šuput nismo navikli
Marin Pongračić na žestokom udaru kritika: "On je katastrofa"
Nije se proslavio
Žestoko isprozivao vatrenog: "On je katastrofa, na toj poziciji je negledljiv"
Točeno pivo
Tajne zanata

"Nikad ne znaš koliko je dugo boca bila otvorena": Pića koje konobari nikad ne bi naručili u kafićima

Nemojte tražiti ni piće koje iziskuje kompliciranu pripremu ili koktel s više komponenta ako se nalazite u baru ispunjenom do zadnjeg mjesta. NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

  • Točeno pivo Hrana i piće
    Tajne zanata

    "Nikad ne znaš koliko je dugo boca bila otvorena": Pića koje konobari nikad ne bi naručili u kafićima

  • Vina Antunović - 1 Aktualno
    Večer za pamćenje

    Sjajno društvo i velika vina: Vinarija Antunović proslavila 20 godina rada

  • Vinoteka Vintesa - 5 Hrana i piće
    Vintesa

    Novo mjesto na Trešnjevci: Mala vinska ambasada u kojoj možete pronaći uzbudljive etikete po prijateljskim cijenama

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

Piletina, varivo, tjestenina...

Prijavi se na naš newsletter
i otkrij recepte, savjete i trikove s
kojima ćeš izaći iz začaranog kruga 3
ista jela koja radiš svaki dan ;)

Please don't insert text in the box below!
close