Domaća pileća juha neslužbeni je lijek za prehladu i omiljeni izbor mnogima kada se temperatura spusti u termometru na kraju godine.
Dobro poznate okuse pileće juhe oplemenite dodatnim antiupalnim sastojcima poput đumbira i češnjaka te zgusnite zasitnim i krepkim batatom kako biste dobili ukusno zimsko varivo.
Varivo od piletine i slatkog krumpira popularno je jelo u Africi. Najčešće se poslužuje uz nešto kuhane riže, ali možete i uz krišku domaćeg kruha.
Sastojci - Varivo od piletine i slatkog krumpira
- 1,25 l povrtnog temeljca
- 900 g pilećeg zabatka bez kostiju
- 700 g batata
- 4-5 češnja češnjaka
- 2 mrkve
- 2 stapke celera
- 1-2 rajčice
- 2 čajne žličice dimljene paprike u prahu
- 1 luk
- 1 čajna žlica nasjeckanog đumbira
- svježi peršin po želji
- sol i papar po želji
- biljno ulje po želji
Priprema - Varivo od piletine i slatkog krumpira
- U tavi zagrijte malo ulja pa na njemu prepirjajte nasjeckani luk, mrkve i celer. Pirjajte nekoliko minuta dok povrće ne omekša.
- U sjeckalici povrća usitnite i pomiješajte očišćene rajčice, češnjak, peršin i đumbir. Posolite i popaprite smjesu po želji te dodajte dimljenu papriku u prahu.
- Stavite smjesu u lonac zajedno i sve zajedno podlijte povrtnim temeljcem. Pustite da tekućina zavrije.
- Dodajte nasjeckani pileći zabatak i oguljeni narezani slatki krumpir. Kuhajte sve zajedno oko 20 do 30 minuta, odnosno dok meso ne bude kuhano do kraja, a krumpir ne omekša.
- Poslužite varivo toplo s kriškom domaćeg kruha. Dobar tek!
Poznati chef savjetuje: Najjednostavniji način za trančiranje cijelog pileta +1