Camembert je meki francuski sir od kravljeg mlijeka iz Normandije pohranjen u maloj drvenoj kutijici, koja je na početku proizvodnje služila za sigurnost prilikom transporta u Ameriku. Bit će idealan ako ga samo servirate uz ukusnu mesnu platu, a može vam poslužiti i kao umak u koji ćete poželjeti umočiti gotovo sve.

Tostirajte malo kruha, prelijte ga maslinovim uljem, umočite kruh u topljeni camembert i k tome dodajte čašu omiljenog bijelog vina… Zvuči kao kombinacija iz snova.

Topljeni camembert jednostavan je za pripremu, a na mirise kojima će ispuniti kuhinju nitko neće ostati ravnodušan. Ova topla i ukusna delicija sa stola će nestati u trenu.

Inspirirani Lidlovim tjednom okusa Francuske, odlučili smo napraviti zapečeni camembert na dva načina - klasičniji s ružmarinom, češnjakom i maslinovim uljem i malo ekstravagantnijim s medom, timijanom i šarenim paprom koji će vas jednako oduševiti. Isprobajte onaj koji vam se više sviđa ili oba jer sigurno nećete pogriješiti.

Zapečeni camembert Zapečeni camembert (Foto: Pavao Bobinac/Nova Studio)

RECEPT – Zapečeni camembert s češnjakom, ružmarinom i maslinovim uljem

Sastojci:

  • Sir camembert
  • 1 do 2 režnja češnjaka
  • grančica svježeg ružmarina
  • Maslinovo ulje

Priprema:

  1. Zagrijte pećnicu na 180 °C. Izvadite camembert iz omota i položite ga natrag u drvenu kutijicu. Ako ste je zabunom bacili, aluminijska folija može biti dobra alternativa. Od nje napravite gnijezdo u koje ćete jednostavno položiti sir. Oštrim nožem zarežite vrh sira, nasjeckajte češnjak i stavite ga u utore koje ste izrezali.

    Zapečeni camembert Zapečeni camembert (Foto: Pavao Bobinac/Nova Studio)
     
  2. Prelijte camembert maslinovim uljem i posipajte svježim ružmarinom.

    Zapečeni camembert Zapečeni camembert (Foto: Pavao Bobinac/Nova Studio)
     
  3. Camembert stavite na lim za pečenje i pecite ga 20 minuta na 180°C, dok blago ne porumeni. Dobar tek!

    Zapečeni camembert Zapečeni camembert (Foto: Pavao Bobinac/Nova Studio)

RECEPT – Zapečeni camembert s medom i mljevenim čili papričicama

Sastojci:

  • Sir camembert
  • Med
  • Mljevena čili papričica
  • grančica timijana
  • Krupna sol

Priprema:

  1. Izvadite camembert iz omota i ostavite ga samo u drvenoj kutijici. Razrežite sir i dobivene rezove prelijte medom ili javorovim sirupom tako da tekućina uđe unutra kako bi se okusi proželi.

    Zapečeni camembert Zapečeni camembert (Foto: Pavao Bobinac/Nova Studio)
     
  2. Posipajte mljevene čili papričice po siru i krupnu morsku sol, a na kraju na njega položite grančicu, dvije svježeg timijana. 

    Zapečeni camembert Zapečeni camembert (Foto: Pavao Bobinac/Nova Studio)
     
  3. Pecite na 180°C oko 20 minuta.
  4. Poslužite ga pečenog uz tostirani kruh, koji možete lako zagrabiti rastopljeni sir. Uživajte!

    Zapečeni camembert Zapečeni camembert (Foto: Pavao Bobinac/Nova Studio)

Ako volite eksperimentirati, camembert je namirnica idealna za brojne kombinacije. Možete ga posipati sa sušenim voćem poput brusnice ili orašastim plodovima poput oraha i badema Samo nekoliko koraka i malo mašte dijeli vas od savršene kombinacije kojoj nećete moći odoljeti. Sve namirnice potrebne za pripremu jela s kojima ćete u trenu otputovati u Francusku također možete potražiti u Lidlu od 25. do 31. srpnja u tjednu okusa Francuske, a u istom tjednu nastavite okusima putovati Mediteranom i uživajte u delicijama Sicilije.

Nova StudioSadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom Lidl po najvišim profesionalnim standardima.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju