Camembert je meki francuski sir od kravljeg mlijeka iz Normandije pohranjen u maloj drvenoj kutijici, koja je na početku proizvodnje služila za sigurnost prilikom transporta u Ameriku. Bit će idealan ako ga samo servirate uz ukusnu mesnu platu, a može vam poslužiti i kao umak u koji ćete poželjeti umočiti gotovo sve.
Tostirajte malo kruha, prelijte ga maslinovim uljem, umočite kruh u topljeni camembert i k tome dodajte čašu omiljenog bijelog vina… Zvuči kao kombinacija iz snova.
Topljeni camembert jednostavan je za pripremu, a na mirise kojima će ispuniti kuhinju nitko neće ostati ravnodušan. Ova topla i ukusna delicija sa stola će nestati u trenu.
Inspirirani Lidlovim tjednom okusa Francuske, odlučili smo napraviti zapečeni camembert na dva načina - klasičniji s ružmarinom, češnjakom i maslinovim uljem i malo ekstravagantnijim s medom, timijanom i šarenim paprom koji će vas jednako oduševiti. Isprobajte onaj koji vam se više sviđa ili oba jer sigurno nećete pogriješiti.
RECEPT – Zapečeni camembert s češnjakom, ružmarinom i maslinovim uljem
Sastojci:
- Sir camembert
- 1 do 2 režnja češnjaka
- grančica svježeg ružmarina
- Maslinovo ulje
Priprema:
- Zagrijte pećnicu na 180 °C. Izvadite camembert iz omota i položite ga natrag u drvenu kutijicu. Ako ste je zabunom bacili, aluminijska folija može biti dobra alternativa. Od nje napravite gnijezdo u koje ćete jednostavno položiti sir. Oštrim nožem zarežite vrh sira, nasjeckajte češnjak i stavite ga u utore koje ste izrezali.
- Prelijte camembert maslinovim uljem i posipajte svježim ružmarinom.
- Camembert stavite na lim za pečenje i pecite ga 20 minuta na 180°C, dok blago ne porumeni. Dobar tek!
RECEPT – Zapečeni camembert s medom i mljevenim čili papričicama
Sastojci:
- Sir camembert
- Med
- Mljevena čili papričica
- grančica timijana
- Krupna sol
Priprema:
- Izvadite camembert iz omota i ostavite ga samo u drvenoj kutijici. Razrežite sir i dobivene rezove prelijte medom ili javorovim sirupom tako da tekućina uđe unutra kako bi se okusi proželi.
- Posipajte mljevene čili papričice po siru i krupnu morsku sol, a na kraju na njega položite grančicu, dvije svježeg timijana.
- Pecite na 180°C oko 20 minuta.
- Poslužite ga pečenog uz tostirani kruh, koji možete lako zagrabiti rastopljeni sir. Uživajte!
Ako volite eksperimentirati, camembert je namirnica idealna za brojne kombinacije. Možete ga posipati sa sušenim voćem poput brusnice ili orašastim plodovima poput oraha i badema Samo nekoliko koraka i malo mašte dijeli vas od savršene kombinacije kojoj nećete moći odoljeti. Sve namirnice potrebne za pripremu jela s kojima ćete u trenu otputovati u Francusku također možete potražiti u Lidlu od 25. do 31. srpnja u tjednu okusa Francuske, a u istom tjednu nastavite okusima putovati Mediteranom i uživajte u delicijama Sicilije.
Sadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom Lidl po najvišim profesionalnim standardima.