Sirova pileća prsa obično imaju obično blijedu ružičastu boju te se smatraju najposnijim dijelom te peradi. No u posljednje vrijeme sve je češći prizor pilećih prsa koja presijecaju bijele crte. Istraživanje provedeno na Sveučilištu u Bologni sugerira da su te bijele linije možda ozbiljnije nego što se isprva mislilo.

Studija objavljena u časopisu Italian Journal of Animal Science ustvrdila je da su bijele crte pronađene na 12 posto uzoraka. Također, pokazalo se da su pileća prsa s bijelim linijama masnija i do 224 posto od standardne piletine.

Slika nije dostupna Hrana i piće Dilema koja muči Hrvate: Treba li oprati piletinu prije pečenja?

Istraživači pretpostavljaju da su bijele linije rezultat nove vrste uzgoja pilića koja se koristi kako bi se ubrzao rast u kraćem periodu. U studiji se ističe da bi veća masnoća prsa mogla biti i posljedica poremećaja u radu mišića koja se često može pronaći kod hibridnih ptica.

Istraživači su otkrili i da današnji pilići i purani dvostruko brže dosežu težinu potrebnu za prodaju nego što je to bilo prije pedeset godina, ali i da se prodaju dvostruko teži nego što je to nekoć bilo.

Pečena pileća prsa ne moraju biti presušena Hrana i piće 5 čestih pogrešaka zbog kojih pileća prsa ispadnu nedovoljno sočna

Zbog velike potražnje za pilećim mesom u zapadnom svijetu ptice se hrane suplementima koji bi mogli biti razlog smanjenja mišića i povećanja masnoće mesa.

Iako su istraživanja pokazala da je piletina s bijelim crtama sigurna za jelo, istraživači sumnjaju i da takva vrsta pilećih prsa ima manja bjelančevina, te da joj je okus znatno lošiji – drvenastiji – u odnosu na "normalnu" piletinu.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju