Iza naziva galette krije se francuska pita savijenih rubova ili palačinka od heljdina brašna. Ta je rustikalna pita omiljena slatka ili slana, a baš kao i tart, odlična je s raznolikim nadjevima. Omiljena je kombinacija pirjanog poriluka i gljiva sa špinatom, koprivama, sirom... Za koju god se varijaciju odlučili, pripazite prilikom pripreme tijesta jer mora biti hladno. Zbog toga se što manje mijesi kako se ne bi zagrijalo pod prstima. 

Tijesto:

250 g brašna
225 g hladnog mlaslaca
65 ml ledene vode
prstohvat soli

Nadjev:

200 g slanine
6 žlica maslaca
300 g bundeve
1 veliko jaje
žličica soli
glavica luka
150 g sira

Pirjani luk:

500 g ljubičastog luka ili ljutike
malinovo ulje
50 g smeđeg šećera
sol i papar
1 dl crnog vina

Priprema: 

1. Pomiješajte brašno, sol i narezani maslac pa trljajte prstima dok ne dobijete grudičastu smjesu, a zatim dodajte vodu i umijesite tijesto. Prema potrebi dodajte još malo vode. Kuglu tijesta omotajte folijom i stavite u hladnjak na 60 minuta.

2. Pržite luk na ulju dok ne požuti pa mu dodajte šećer i vino te miješajte pirjajući dok se ne karamelizira. Iskoristite pet žlica luka za recept, a ostalo spremite u staklenke.

3. Bundevu narežite na komade pa pecite u pećnici oko 30 minuta na 180 °C, a zatim je izgnječite u pire s maslacem, jajem i soli te dobro izmiješajte. Zagrijte pećnicu na 200 °C.

4. Izvadite tijesto iz hladnjaka, a ako je previše hladno, ostavite ga desetak minuta na sobnoj temperaturi. Pobrašnite radnu plohu pa razvaljajte tijesto na debljinu od pola centimetra.

5. Prebacite tijesto na lim obložen papirom za pečenje. U sredinu stavite pirjani luk i pire od bundeve tako da ostavite 3 centimetra ruba tijesta slobodno. Posipajte nasjeckanom slaninom i pecite oko 40 minuta.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju