Za većinu ljudi razmišljanje o turskoj kuhinji priziva u pamet nebrojene slike ukusnih mesnatih ćevapa ili su te mašte ograničene na standardni döner i šiš kebab, na koje je zapadni svijet donekle navikao. No zapravo, vrste kebaba (mesa) dostupnog u Turskoj su bezbrojne i nude daleko ukusnije varijante, manje poznate brojnim turistima koji padnu u turističke zamke ovih „običnih“ döner i šiš kebaba.

Kebab se općenito odnosi na bilo koje jelo od mesa, ribe ili povrća, koje se peče na žaru ili se peče na ražnju. U Turskoj se riječ kebab proširuje na bilo koje od ovih jela koja se kuhaju iznad ili pored plamena. Sastoji se od malih i velikih komada mesa, kao i mljevenog mesa. Kebab se u Turskoj može poslužiti na tanjuru (poznatim kao porsiyon), u sendvičima ili čak u tortilji (poznatim kao dürüm).

Şiş Kebab (Shish kebab)

Tradicionalni i poznati turski kebab od mesa i povrća, uglavnom narezanog na kockice i nabadanog na ražanj prije pečenja na žaru i posluženog s kruhom i rižom uz salate. Çöp šiš je varijanta ovog popularnog kebaba, koji se pravi od manjih komada mesa i uglavnom se peče na drvenim ražnjićima, za razliku od željeznih.

Adana Kebab

Porijeklom iz istoimene pokrajine u jugoistočnoj Turskoj, Adana kebab je začinjen ljutim začinima. To je kebab napravljen od mljevenog mesa na širokom ražnju i pečenog na drvenom ugljenu. Blaža verzija potječe iz obližnjeg grada i poznata je kao Urfa kebab. Oba ćevapa poslužuju se uz povrće koje je također pečeno na žaru i pilav od bulgura.

Iskender Kebab

Ovo jelo je nadahnuo Iskender Efendiju koji je izumio kebab koji se okomito peče i potječe iz njegovog primorskog rodnog grada Burse (nekadašnji glavni grad Otomanskog carstva). Iskender kebab je u suštini döner kebab, koji se poslužuje s premazanim otopljenim maslacem na podlozi od kruha, te jogurtom sa strane. Ovo je jelo koje trebate probati kad ste u Turskoj.

Cağ Kebab

Ovaj kebab je općenito prihvaćen kao preteča modernog döner kebaba. Pravi se od janjećeg mesa pečenog na horizontalnom ražnju prije nego što se nareže i peče na ražnju. Ova janjetina na žaru obično se jede s lavaš kruhom. Mnogima je ovo omiljena vrsta kebaba.

Patlıcan Kebab (kebab s patlidžanom)

Ako ste ljubitelj patlidžana, Turska je savršeno mjesto za vaše kulinarsko hodočašće. U Turskoj postoje dvije vrste Patlıcan Kebaba. Prva verzija radi se od mariniranog mesa ćevapa, nabodanih na ražnjiće patlidžanima i pečenih na roštilju ili u pećnici. Obično se poslužuje s umakom od jogurta. Alternativno, mesne okruglice ili veliki komadi janjetine, luka, rajčice slažu se u veliki okrugli pleh s komadićima patlidžana i peku u pećnici.

Ciğer Kebab (kebab od jetre)

Nemojte se smesti – ovaj turski kebab je ukusniji nego što možda nekima zvuči! Priprema se od porcija janjećih jetrica, narezanih na kockice i mariniranih sa začinskim biljem, ispečenih na ražnju prije posluživanja uz kruh i salate. U Istanbulu u njemu obično uživaju i domaći i turisti zbog prekrasnih okusa.

Ciger kabab Ciger kabab (Foto: Shutterstock)

Hünkar Beğendi (Sultan kebab)

Ovo jelo je također poznato kao Sultanov kebab jer je bio omiljeni kebab osmanskih sultana. Pravi se od narezanog janjećeg mesa, servira se na podlozi od kremastog pirea od patlidžana aromatiziranog začinskim biljem.

Testi Kebabı (kebab u glinenoj posudi)

Ovaj jedinstveni turski kebab potječe iz središnje Anatolije i crnomorske regije. Sastoji se od mesa i povrća kuhanog u glinenoj posudi ('testi' znači vrč, na turskom) na vatri. Pečat lonca obično se razbija za stolom, neposredno prije jela, i nedvojbeno je zabavno iskustvo tijekom vašeg posjeta Turskoj!

Çökertme Kebabı

Rezani file poslužuje se na tankim prženim krumpirićima s jogurtom od češnjaka i umakom od rajčice. Mljeveni kumin, čili papričica, luk i majčina dušica izvrsni su začini za Çökertme Kebab. Ova vrsta kebaba popularna je na egejskoj obali Turske.

Kağıt Kebabı

Kağıt Kebabı je jedno od glavnih jela malatjanske kuhinje. Priprema se tako da se janjeće meso najprije nareže na podesne komade, a potom marinira sa začinima i zamota u nauljeni papir. Na te papire stavlja se mast od repa kako bi meso ostalo sočno. Peče se u pećima na drva 8-12 sati prije posluživanja.

Tavuk Şiş Kebab (Pileći šiš kebab)

Jedan od najpopularnijih kebaba u Turskoj je pileći šiš kebab. Jelo se sastoji od kockica piletine koje se mariniraju, zatim nabodu na ražnjiće i peku na roštilju. Obično se radi od pilećih prsa mariniranih u jogurtu, mlijeku i pireu od rajčice. U većini restorana poslužuje se s bulgur pilavom, grilanim rajčicama i zelenom paprikom.

Yoğurtlu Kebap (kebab s jogurtom)

Mljeveno meso se začini sa soli, crnim paprom i listićima crvene paprike (alepski papar), zatim se stavlja na ražnjiće i peče na roštilju na drveni ugljen. Pita kruh se natopi uljima od mesa za kuhanje i omekša. Kruh se stavi na tanjur, a kruh se prelije svježe umućenim jogurtom. Kuhano meso se stavi na jogurt i posluži s otopljenim maslacem na vrhu.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju